Slow Food w wykonaniu Marcina Budynka
Opublikowano: 18-03-2013

W dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c odbędą się XVII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro. Wtym roku nowością będą pokazy kulinarne Marcina Budynkaktóre mistrz poprowadzi trzeciego dnia targów a związane będą z tematyką Slow Food.
Podczas swoich warsztatów zatytułowanych „Kuchnia pachnąca tradycją” – Marcin Budynek przybliży zagadnienia związane z filozofią Slow Food. Zaprezentuje proste, tradycyjne przepisy z wykorzystaniem produktów regionalnych. W programie pokazów:
– omówienie zagadnienia slow food z prezentacją produktów i panel dyskusyjny z udziałem szefów kuchni
– pokaz nowoczesnej kuchni podlaskiej wykonany przez uczniów szkół gastronomicznych
– tradycyjne dania z użyciem produktów regionalnych w nowoczesnej aranżacji wykonane przez restauratorów i szefów kuchni
– prezentacje produktów regionalny przez lokalnych producentów
– zapomniane metody gotowania m.in pieczenie w glinie
– gotowanie dań wielkanocnych zgodne z filozofią Slow Food
– pokaz przyrządzania wytrawnych sękaczy o smaku grzybowym i żurawinowym
– całodniowa restauracja Slow food dla zaproszonych gości z daniami kuchni podlaskiej z naturalnych produktów ekologicznych.
„Kuchnia Pachnąca Tradycją” – 22 marca, Targi EuroGastro.