Bruno Goussault po raz kolejny w Polsce
Opublikowano: 26-03-2013

W dniu 12 marca bieżącego roku w Lublinie na 4 Food&Drink Festiwal gościliśmy ponownie współtwórcę techniki sous vide Bruno Goussaulta. Po długich namowach mistrz przyjął ponowne zaproszenie firmy Multivac do przeprowadzenia drugiej części szkolenia jako kontynuacji ubiegłorocznego seminarium na temat sous vide, dla polskich szefów kuchni. W tym roku mistrz Goussault skupił się na przekazaniu wiedzy bardziej konkretnej. Zakres marcowych warsztatów obejmował między innymi takie zagadnienia jak:
– podanie czasów i temperatur dla konkretnych produktów
– wydłużony termin przydatności dla produktów zapakowanych próżniowo i poddanych obróbce sous vide w porównaniu z produktami ugotowanymi tradycyjnymi metodami.
– bakteriologiczne ryzyko przy podawaniu produktów ugotowanych dwoma powyższymi metodami
– zagrożenia bakteriologiczne i organoleptyczne produktów przy metodzie sous vide i tradycyjnym gotowaniu
– określanie terminów trwałości produktów przygotowanych metodą sous vide
– tematyka produktów przygotowanych w krótkim, średnim i długim czasie gotowania i inne
Ponadto uczestnicy szkolenia jako pierwsi w Polsce mieli okazję zapoznania się z komplementarną do sous vide innowacyjną technologią pieczenia w próżniowych opakowaniach foliowych Mylar Cook.
Obecnie mistrz Goussault wraz z firmą Multivac koncentruje się na działalności edukacyjnej szkoląc szefów kuchni na całym świecie.
Po szkoleniu odbyła się uroczysta kolacja z mistrzem oraz uczestnikami szkolenia.
W tym roku sponsorzy wydarzenia, firmy Limito i Multivac, nie nagradzili swoich najlepszych klientów nagrodami rzeczowymi. Ten rok był o wiele bardziej cenniejszy- najlepsi klienci firm Limito i Multivac, bardzo wąskie grono szefów kuchni, mieli to szczęście i odbyli 3 dniowe szkolenie z panem Bruno Goussault. Było ono przeprowadzone w dniach 13-15 marca 2013 przez Bruno Goussault mające rangę Off Site Course- szkolenia paryskiej akademii kulinarnej Centre de Recherche et d’Étudespourl’Alimentation (CREA) Bruno Goussault. Elitarne szkolenie CREA jest prowadzone tylko we Francji w Paryżu, Stanach Zjednoczonych w Nowym Jorku i Chicago oraz w Chinach w Hong Kongu, a w tym roku dzięki staraniom firmy Multivac, zostało przeprowadzone jako szkolenie Off Side Course w Polsce. Uczestnicy dostali oryginalny certyfikat ukończenia tego kursu, który przywiózł ze sobą pan Goossault. Firma Multivac nie jest tylko sprzedawcą sprzętu, kładzie też bardzo duży nacisk na edukację swoich Klientów.
Głównymi sponsorami cyklu spotkań ze światowej sławy autorytetami są: Multivac i Limito a organizatorem imprezy Food & Drink – Centrum Konferencyjno Wystawiennicze Etiuda w Lublinie.