Wieczór australijski w Starych Jabłonkach

Opublikowano: 22-04-2013

Hotel Anders w Starych Jabłonkach zaprasza w kulinarną podróż do słonecznej Australii. Mięso z kangura, małże Świętego Jakuba oraz australijskie wino Jacob’s Creek przeniosą gości Restauracji Pałacowej do krainy kangurów, do świata zielonych winnic, piaszczystych plaż, miejsc, gdzie przez większość roku świeci gorące słońce. Przewodnikami w kulinarnej podróży będą Goście Dariusza Strucińskiego, szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – australijska szefowa kuchni Veronica Zahra oraz Karol Okrasa, znana osobowość polskiej gastronomii. Australian Wine&Food Day, 11 maja, sobota, godz. 17.00-20.00, Hotel Anders w Starych Jabłonkach.

Australian_WineFood_Day

 

Australian Wine&Food Day to wyjątkowe wydarzenie kulinarne – wieczór z kuchnią i winami australijskimi. Australia to miejsce niezwykłe nie tylko pod względem kulturowym, ale i kulinarnym. Podczas kolacji w Starych Jabłonkach Goście będą mieli okazję spróbować tradycyjnej kuchni australijskiej, z mięsem kangura na czele oraz skosztować wyrazistych w smaku i kuszących aromatem australijskich win Jacob’s Creek.

Kolację Australian Wine&Food Day w Starych Jabłonkach poprowadzi Veronica Zahra – szefowa kuchni w Orlando Wines – działającej od ponad 160-ciu lat winiarni, produkującej znane na całym globie australijskie wino marki Jacob’s Creek. Wino to eksportowane jest do blisko 60 krajów na świecie, a w ciągu ostatnich trzech lat zdobyło ponad 800 medali za jakość. Od 2006 roku Jacob’s Creek jest oficjalnym sponsorem prestiżowego turnieju tenisowego Australian Open. Veronica Zahra do Polski przyjeżdża na zaproszenie Karola Okrasy, uznanego polskiego szefa kuchni, który będzie jej towarzyszył również podczas wieczoru w Starych Jabłonkach. Veronica Zahra spędzi w Polsce zaledwie tydzień, odwiedzając kilka wybranych, charakterystycznych pod kątem serwowanej kuchni oraz panującego klimatu i atmosfery, restauracji.

 

Menu serwowane podczas kolacji Australian Wine&Food Day to autorska propozycja, nigdzie dotychczas nie podawana. Autorami menu są Veronica Zahra oraz Dariusz Struciński – gospodarz wieczoru Australian Wine&Food Day. Dariusz Struciński o planowanych potrawach: „W menu Australian Wine&Food Day Goście Hotelu Anders znajdą zarówno dania typowo australijskie, jak i potrawy regionalnej kuchni mazurskiej, dobrane specjalnie do serwowanych podczas kolacji win. Będzie to swoista kulinarna podróż z zielonych, pełnych jezior i lasów Mazur do słonecznej Australii – krainy kangurów i kilometrowych plaż. Wspólnie z Veronicą Zahra będziemy odkrywać nieznany ląd, przeniesiemy się na czerwony kontynent, zabierając ze sobą odrobinę polskich Mazur”.

 

***
Hotel Anders położony jest w turystycznej miejscowości Stare Jabłonki na Mazurach Zachodnich, na szlaku wodnym Kanału Elbląskiego. Hotel mieści się nad brzegiem Jeziora Szeląg Mały, w otoczeniu majestatycznych lasów, na granicy rezerwatu Sosny Taborskiej. Malownicza sceneria, las, woda, świeże powietrze sprawiają, że jest to idealne miejsce na wypoczynek. W Hotelu Anders odpoczywa się aktywnie, żyje w zgodzie z naturą – Naturalnie na Mazurach!

 

Więcej informacji udziela: Magdalena Malinowska, m.malinowska@hotelanders.pl,  89 642 70 38, 785 888 127

Australian Wine&Food Day

MENU

Przekąska / Appetizer

Małże Świętego Jakuba w sosie Homarowym z glazurowaną Cykorią i Jabłkiem

/

St. Jacques Scallops in Lobster Bisque with glazed Chicory Bulbs and Baked Apple

Pierwsze danie / First Course

Mazurski Sandacz obwędzany w dymie jabłoni z młodą marchewką i szparagami z sosem szczawiowym

/

Apple Wood Smoked Zander from the Mazurian lakes with baby Carrots and Asparagus served with a creamy Sorrel sauce

Zupa / Soup

Krem z młodego Selera z Mlekiem Kokosowym

/

Cream of young Celery with Coconut Milk

Pierwsze danie główne / First Main

Kangur z Sałatą z pieczonych Buraków i sosem Rozmarynowym

/

Kangaroo with a Salad of Beets and Rosemary sauce

Drugie danie główne / Second Main 

Jeleń z dojrzałą Słoniną podawany z młodą Kapustą i Pieczonymi Gruszkami

/

Deer Fillet wrapped in Pork back Fat served with young Cabbage and Baked Pears

Deser / Desert

Mus Czekoladowy z Konfiturą z Czarnej Porzeczki i Pieprzu

/

Chocolate Mousse with Blackcurrant Coulis and Pepper