NOC RESTAURACJI 2013

Opublikowano: 23-04-2013

24 maja (piątek) w trzech polskich miastach odbędzie się Noc Restauracji – prawdziwe święto wszystkich miłośników kulinarnych spotkań do późnych godzin nocnych. W tym roku motywem przewodnim imprezy są dania regionalne. W projekcie weźmie udział ponad 60 renomowanych restauracji z Poznania, Białegostoku oraz Gdańska, które na tę noc przygotowały specjalne menu oraz pokazy kulinarne szefów kuchni. Na uczestników Nocy czekają także liczne konkursy.

Ernest_Jagodziski_Szef_kuchni_CUCINA_2

 

Każda z restauracji będzie otwarta od godziny 19:00, do co najmniej 2:00 lub ostatniego gościa. Tej nocy zaserwują one dania ze specjalnego Nocnego Menu. Pojawiające się w nich pozycje będą także atrakcyjniejsze cenowo niż na co dzień. Przede wszystkim będą to popisowe potrawy, które w wielu miejscach czerpią z lokalnej tradycji.  Motywem przewodnim Nocy Restauracji 2013 jest bowiem odczarowanie regionalnych składników kulinarnych.  W każdym lokalu odbędzie się pokaz kulinarny na żywo. Szefowie kuchni we wszystkich trzech miastach odwołają się do tego, co najlepsze w produktach dostępnych w danym regionie. Podczas live cooking szef kuchni wykona popisowe danie oraz opowie o swoich kulinarnych inspiracjach. Restauracje przegotowały także liczne atrakcje dla uczestników. Imprezie towarzyszą konkursy organizowane na stronie internetowej i profilu facebook, w których można wygrać ponad 100 wejściówek do restauracji.

W wydarzeniu uczestniczą  wyselekcjonowane, autorskie restauracje z trzech miast: Białegostoku, Gdańska i Poznania. W Białymstoku i Poznaniu będą to przede wszystkim lokale na co dzień działające wspólnie w ramach szlaków kulinarnych – Białostockiego Szlaku Kulinarnego i Kulinarnego Poznania. W Gdańsku impreza będzie elementem szerszego projektu promującego miasto przez pryzmat nowoczesnej kultury kulinarnej czerpiącej z tradycji, realizowanego pod hasłem Rozsmakuj się w Gdańsku.

W Poznaniu przed Nocą Restauracji 2013 zaplanowano serię warsztatów prowadzonych przez szefów kuchni, w których stworzone zostaną wyjątkowe dania w oparciu o regionalny produkt. Partnerem przy organizacji tego przedsięwzięcia jest Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy Poznań. Podczas czterech spotkań uczestnicy zajmą się kolejno przygotowaniem nowatorskich dań z wielkopolskiej jagnięciny, wieprzowiny złotnickiej, wołowiny pochodzącej z Wielkopolski oraz z królika i drobiu z regionu. Warsztaty będą organizowane w ramach Akademii Kulinarnego Poznania. Udział w czterech wymienionych spotkaniach będzie nieodpłatny. Warsztaty finansowane są przez Agencję Rynku Rolnego, która od akcesji Polski do UE posiada status unijnej agencji płatniczej i administruje mechanizmami Wspólnej Polityki Rolnej min. takimi, jak – Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych. Oddział Terenowy w Poznaniu, którym kieruje Dyrektor Andrzej Bobrowski od kilku lat prowadzi działania w zakresie promocji produktów rolnych i rolno-spożywczych, w szczególności produktów rolnictwa ekologicznego, produktów regionalnych i tradycyjnych oraz wytwarzanych w ramach uznanych systemów jakości żywności.  Zaproszenia na warsztaty będzie można zdobyć w konkursach realizowanych przez Kulinarny Poznań i patronów medialnych.

W Białymstoku składnikami dań będą produkty pochodzące z Suwalszczyzny, Puszczy Białowieskiej i podlaskiego rolnictwa. Będą to zarówno owoce lasu, świeże ryby słodkowodne, jak i unikatowe na skalę światową mięso z żubra. Restauratorzy liczą, że w tegorocznej edycji uda się zwrócić uwagę na niedocenione produkty gastronomiczne pochodzące z ich regionu, które są podstawą kuchni wielu białostockich lokali. Noc Restauracji 2013 w Białymstoku skierowana jest nie tylko do mieszkańców miasta, a także do warszawiaków i turystów z całej Polski, którzy dzięki poprawiającej się dostępności komunikacyjnej Białegostoku mają do niego z roku na rok bliżej.

W Gdańsku, podczas Nocy Restauracji będzie można poznać bliżej kuchnię restauracji autorskich, kreatywnie nawiązujących do bogatych tradycji kulinarnych miasta. Mocny akcent zostanie położony na bogactwa Bałtyku, czyli ryby morskie oraz Kaszub w tym tradycyjnego rolnictwa i owoców lasu. Poznać będzie można też ekologiczne produkty, takie jak mięso kapłona, czyli koguta hodowanego w specjalny sposób. W stolicy Pomorza Noc Restauracji będzie też pierwszym krokiem do stałej współpracy restauratorów w ramach  gdańskiego szlaku kulinarnego. Od niedawna restauracje z Gdańska wygrywają prestiżowe ogólnopolskie konkursy i są wskazywane jako najlepsze w Polsce. Oferta pokazów kulinarnych i dań z Nocnego Menu będzie wyjątkową okazją dla mieszkańców Trójmiasta, żeby zobaczyć w akcji utalentowanych szefów kuchni.

NOC RESTAURACJI 2012

W 2012 roku odbyła się roku pierwsza edycja imprezy, w której wzięło udział ponad 40 restauracji z Poznania i Białegostoku oraz trzy restauracje z Gdyni. Lokale przygotowały wyjątkową ofertę, która była dostępna od godziny 20:00 do 04:00. Jak wynika z szacunków restauratorów, podczas Nocy z ich oferty skorzystało ponad 20 000 gości. Atmosfera tego wieczoru i nocy była gorąca, iście śródziemnomorska. W wielu lokalach zabawa trwała aż do godziny 05:00. Rekordziści obsłużyli ponad 800 gości. W restauracji Koku Sushi wydano ponad 20 kg łososia, 10 kg imbiru i 65 kg ryżu, którego w pewnym momencie nawet zabrakło. W Białymstoku możliwość dotarcia do restauracji położonych poza ścisłym centrum zapewnił zabytkowy autobus – tak zwany „ogórek”, który dostarczył Urząd Miasta w Białymstoku. W Stolicy Podlasia atrakcją Nocy, poza pokazami kulinarnymi, były także pokazy taneczne, muzyczne i barmańskie. Zapanowała tu atmosfera kulinarnego karnawału, a cała impreza okazała się prawdziwym hitem.

O NOCY MÓWIĄ:

prof. Renata Przygodzka, zastępca Prezydenta Białegostoku

– Noc Restauracji to zaproszenie do wspólnej zabawy skierowane do wszystkich mieszkańców miasta, którzy cenią sobie dobry smak. Poza rewelacyjnymi daniami, które białostoccy szefowie przygotują wyłącznie na tą noc będzie można również spotkać osobiście szefów kuchni i właścicieli restauracji. Wiemy, że oferta kulinarna Białegostoku jest wyjątkowa. Chcemy, żeby przekonali się o tym nie tylko mieszkańcy miasta ale także turyści z całego kraju. Dzięki organizacji Nocy Restauracji budujemy pozytywny wizerunek stolicy Podlasia. Jako miejsca otwartego na turystów i gwarantującego najwyższej jakości ofertę kulinarną.

Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta Gdańska ds. Promocji Miasta

– W ramach projektu „Rozsmakuj się w Gdańsku” zamierzamy z jednej strony wypromować miasto jako atrakcję turystyczną na kulinarnym szlaku Europy, wyróżniającą się bogatą tradycją i ekologicznym podejściem, z drugiej – edukować i branżę, i mieszkańców w celu wykształcenia świadomej, nowoczesnej kultury kulinarnej. Noc Restauracji, odbywająca się w ramach corocznego Święta Miasta, to doskonała okazja, by zaprezentować gdańszczanom i turystom interesującą ofertę gdańskiej gastronomii, kunszt naszych szefów kuchni.

Hubert Gonera, dyrektor zarządzający landbrand, pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji

– Noc Restauracji to święto gastronomii budujące modę na jakościowe kulinaria w polskich miastach.  Podczas imprezy mieszkańcy miast i turyści poznają najlepszych szefów kuchni przez pryzmat ich niezwykłych, przygotowanych wyłącznie na tą okazję kreacji. W każdym lokalu można obejrzeć pokaz kulinarny i przed wszystkim zamówić dania ze specjalnego nocnego menu.

Jakub Ignyś, szef kuchni restauracji Mosaica w poznańskim hotelu Andersia

– Podczas Nocy Restauracji 2012 nasz lokal odwiedzili zarówno stali goście, jak i nowe osoby. Dla mnie i całej załogi Mosaica ten wieczór był sporym wyzwaniem. Udało nam się obsłużyć kilkaset osób, z każdym budując fajną więź i co najważniejsze zaskoczyć naszymi kreacjami. Dzięki udziałowi w Nocy Restauracji mogliśmy podzielić się z poznaniakami naszą pasją do najwyższej jakości jedzenia     i moim konikiem, jakim jest kuchnia molekularna.

Andrzej Bobrowski, Dyrektor Agencji Rynku Rolnego OT w Poznaniu

– Agencja Rynku Rolnego jako podmiot publiczny od kilku lat promuje żywność jakościową. „Noc Restauracji 2013”, której jesteśmy współorganizatorem niewątpliwie da szansę konsumentom na poznanie różnorodnych potraw i produktów oraz ich wyjątkową smakowitość i walory żywieniowe. Takie wspólne „biesiadowanie” ze znajomymi w czasie „Nocy restauracji” przyczyni się do zbudowania pewnej kultury kulinarnej, towarzyskiego spędzania czasu, która w dobie inteligentnych mediów jest w zaniku. Obcowanie z mistrzami kuchni da natomiast szansę regionalnym podmiotom gastronomii, restauracjom itd. na doskonalenie swych warsztatów i rozwój zgodny z oczekiwaniami swoich gości.