Warsztaty z Adamem Michalskim

Opublikowano: 25-05-2013

Już w najbliższą środę,  29 maja 2013 r., w ramach kampanii Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji, rozpocznie się seria warsztatów kulinarnych z tradycyjną polską wieprzowiną w roli głównej. Warsztaty są bezpłatne i mogą wziąć w nich udział restauratorzy, szefowie kuchni oraz pracownicy gastronomii. 5 czerwca natomiast odbędzie się specjalne spotkanie przeznaczone tylko dla blogerów kulinarnych.

Logotyp_1

 

Warsztat w Warszawie będzie pierwszym z 16 zaplanowanych na terenie województw mazowieckiego, lubelskiego oraz wielkopolskiego. Spotkania poprowadzi Adam Michalski – były szef kuchni Hotelu Victoria Intercontinental, obecnie rozchwytywany trener oraz organizator wielu prestiżowych konkursów kulinarnych. W trakcie warsztatów przedstawione zostaną nowoczesne technologie obróbki termicznej mięsa oraz zachodzące w nim procesy. Dodatkowo poruszone zostaną kwestie zawartości wody w mięsie, jego marmurkowatości i klasyfikacji. Każdy uczestnik warsztatów będzie miał możliwość poznania i oceny smaku mięsa pochodzącego zarówno z chowu przemysłowego, jak i tego z polskich tradycyjnych ras świń: puławskiej, złotnickiej białej oraz pstrej.

 

Głównym celem kampanii Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” jest zwiększenie świadomości na temat polskich tradycyjnych ras świń oraz poszerzenie wiedzy na temat doskonałych walorów smakowych mięsa. Rodzime rasy świń takie jak puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra to rasy zachowawcze objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Doskonałe przystosowanie do polskich warunków środowiskowych, wysoka odporność na choroby, hodowla w małych, rodzinnych gospodarstwach oraz karmienie tylko i wyłącznie naturalnymi paszami sprawiają, że ich mięso wyróżnia się unikalnymi wartościami kulinarnymi.

 

Najbliższe warsztaty odbędą się 29 maja 2013 roku w Warszawie w Studio Miele, 
ul. Gotarda 9. Zgłoszenia do udziału należy wysyłać na adres: kontakt@wieprzowinaregionalna.pl oraz pod numerem telefonu 22 858 74 58, wew. 93. Więcej informacji na stronie www.wieprzowinaregionalna.pl

 

 

Serdecznie zapraszamy!