Aruana uhonorowana Hermesem
Opublikowano: 28-05-2013

Już po raz dziewiąty uznany magazyn branżowy „Poradnik Restauratora” wręczył prestiżowe nagrody restauracjom, które z pasją zajmują się sztuką kulinarną i potrafią to wyjątkowe zaangażowanie przekuć w uznanie najbardziej wymagających klientów.
Restauracja Aruana w Hotelu Narvil Conference & SPA otrzymała nagrodę Hermesa „Poradnika Restauratora” w XV Wiosennym Ogólnopolskim Spotkaniu Producentów oraz Handlowców branży FMCG i HoReCa w kategorii Restauracja Hotelowa.
Kapituła konkursu doceniła starania szefów kuchni restauracji w dziedzinie promocji regionalnych produktów i ich innowacyjnego wykorzystania w oferowanych klientom potrawach. Jury uhonorowało także restaurację za nowatorskie podejście do kompozycji potraw w menu.
Hermes w kategorii Restauracja Hotelowa został wręczony przedstawicielom restauracji Aruana 16 maja podczas jubileuszowej, piętnastej Gali „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora”. Przyznawane nieprzerwanie od 2005 roku Hermesy są prestiżową nagrodą, którą otrzymują wyróżniające się na mapie kulinarnej Polski miejsca. Nominacje do nagrody są przyznawane przez kapitułę przedstawicieli rynku HoReCa w składzie: Tadeusz Olszański – publicysta, krytyk kulinarny, autor książek kulinarnych; Joanna Ochniak – prezes Fundacji Gastronomia na obcasach, przewodnicząca komitetu kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni oraz Edyta Czerwińska – redaktor naczelna „Poradnika Restauratora”.
Ekskluzywna restauracja Aruana, znajdująca się w hotelu Narvil jest miejscem À la carte, dedykowanym przede wszystkim gościom indywidualnym. W Aruanie oferowany jest szeroki wachlarz wyszukanych smaków. Wykwintne jedzenie serwowane w restauracji jest przygotowywane wyłącznie z produktów najwyższej jakości, dla smakoszy jest także dostępna dodatkowa karta w menu, oparta na regionalnych, sezonowych produktach. Specjalnością restauracji jest nowoczesna kuchnia polska – tradycyjny smak podany w nowej odsłonie. Dania rybne są przygotowywane ze świeżych, mazurskich i bałtyckich ryb.
Restauracja nie tylko zaopatruje się w składniki do dań u certyfikowanych ekologicznie dostawców, ale także posiada własny ogródek, z którego pochodzą zioła i warzywa używane później do przygotowywania potraw. O niepowtarzalne wrażenia smakowe dbają uznani szefowie kuchni: Adam Kotomski oraz Witek Iwański. Adam Kotowski zdobywał doświadczenie w najlepszych polskich hotelach: Sheraton, InterContinental, Andersia czy Król Kazimierz, natomiast Witek Iwański jest laureatem prestiżowej nagrody Odkrycie Kulinarne 2007 magazynu Kuchnia.