VIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
Opublikowano: 30-05-2013

VIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane przez Leszka Makulskiego przy wsparciu merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i przy wsparciu i pomocy Miasta Ustroń oraz Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim odbędą się 10 sierpnia 2013 roku w Ustroniu.
Głównym celem Mistrzostw jest :
– wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny
– promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny
– promowani produktów tradycyjnych i regionalnych
– zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny
W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń.
Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 6 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 6 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 150 minut.
Podstawowym produkty obowiązkowym do przyrządzenia dań konkursowych są :
– oscypek i/lub bryndza – przekąska zimna lub gorąca
– comber jagnięcy i/lub barani – danie główne
Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 15 lipca 2013 roku na adres e-mailowy :
Piotr Szczygielski – szczygielski.piotr@interia.pl i/lub Waldemar Hołówka – w.holowka@holsongroup.eu
Nad prawidłowością przebiegu Mistrzostw czuwać będzie jury w składzie:
– Jury technicznae
– Profesjonalna Komisja degustacyjna
– Komisja złożona ze smakoszy VIP i zaproszonych gości
Wiadomość o dopuszczeniu do udziału w Mistrzostwach zostanie przesłana drogą elektroniczną do kapitanów zakwalifikowanych drużyn. Lista ekip kucharskich zakwalifikowanych do Mistrzostw zamieszczona będzie do dnia 22 lipca 2013 roku na www.podawaniebaraniny.pl i na branżowych portalach internetowych.
Organizator Mistrzostw zapewnia :
– nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Mistrzostwach
– stół roboczy ze zlewem i ujęciem wody
– stół odstawczy
– piec konwekcyjno-parowy
– kuchenkę indukcyjną jednostrefową
– stół prezentacyjny
– dostęp do grillo – wędzarki
Tu znajdziesz : REGULAMIN
Tu znajdziesz : ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY
W sprawach merytorycznych i technicznych proszę o kontakt drogą elektroniczną na adres e-mailowy :
Piotr Szczygielski – szczygielski.piotr@interia.pl