VIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Opublikowano: 30-05-2013

VIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane przez Leszka Makulskiego przy wsparciu merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i przy wsparciu i pomocy Miasta Ustroń oraz Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim odbędą się 10 sierpnia 2013 roku w Ustroniu.

Baranina

 

Ustro-herb  Gromada_Grali  OSSKiC

Głównym celem Mistrzostw jest :

–    wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny

–    promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny

–    promowani produktów tradycyjnych i regionalnych

–    zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny

W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród  nadesłanych zgłoszeń.

Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 6 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 6 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 150 minut.

Podstawowym produkty obowiązkowym do przyrządzenia dań konkursowych są :

– oscypek i/lub bryndza                – przekąska zimna lub gorąca

– comber jagnięcy i/lub barani    – danie główne

Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 15 lipca 2013 roku na adres  e-mailowy :

Piotr Szczygielski – szczygielski.piotr@interia.pl i/lub Waldemar Hołówka – w.holowka@holsongroup.eu

Nad prawidłowością przebiegu Mistrzostw czuwać będzie jury w składzie:

–    Jury technicznae

–    Profesjonalna Komisja degustacyjna

–    Komisja złożona ze smakoszy VIP i zaproszonych gości

Wiadomość o dopuszczeniu do udziału w Mistrzostwach zostanie przesłana drogą elektroniczną do kapitanów zakwalifikowanych drużyn. Lista ekip kucharskich zakwalifikowanych do Mistrzostw zamieszczona będzie do dnia 22 lipca 2013 roku na www.podawaniebaraniny.pl i na branżowych portalach internetowych.

Organizator Mistrzostw zapewnia :

–    nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Mistrzostwach

–    stół roboczy ze zlewem i ujęciem wody

–    stół odstawczy

–    piec konwekcyjno-parowy

–    kuchenkę indukcyjną jednostrefową

–    stół prezentacyjny

–    dostęp do grillo – wędzarki

 

Tu znajdziesz : REGULAMIN

Tu znajdziesz : ARKUSZ  ZGŁOSZENIOWY

W sprawach merytorycznych i technicznych proszę o kontakt drogą elektroniczną na adres  e-mailowy :

Piotr Szczygielski – szczygielski.piotr@interia.pl