XIII Mistrzostwa Polski Sommelierów zakończone
Opublikowano: 05-06-2013

Trzynastka to nie pechowa liczba dla Andrzeja Strzelczyka! XIII Mistrzostwa Polski Sommelierów zakończone.
W dniach 25-26 maja 2013 Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizowało 13. edycję ogólnopolskich zawodów sommelierskich. Mistrzostwa zostały podzielone na dwa etapy: eliminacje, które odbyły się w warszawskiej Winosferze, oraz Wielki Finał w Hotelu Hilton. Mistrzostwa miały na celu wyłonienie najlepszego sommeliera w Polsce, który będzie występować na Mistrzostwach Europy jesienią w San Remo.
W szranki stanęło 19 uczestników z różnych stron Polski, w tym roku przodowała Warszawa oraz Poznań. Eliminacje wyłoniły 3 najlepszych sommelierów, którzy mieli walczyć dnia następnego o miejsce na podium. Podczas sprawdzania wiedzy i umiejętności uczestnicy musieli wykazać się wiedzą teoretyczną, praktyczną, jak również talentami degustacyjnymi. Wypełniali test teoretyczny, na który składało się 36 pytań m.in. należało wskazać kraj pochodzenia wymienionych gatunków herbat, czy wyjaśnić obcojęzyczne terminy związane z winiarstwem. Wszak nie tylko winem zajmuje się sommelier w restauracji, ale również innymi używkami…
Kandydaci degustowali w ciemno czerwone wino (Gropello 2011 od San Giovanni) , które należało ocenić i opisać. Szef kuchni Winosfery Jakub Adamczyk, przygotował niełatwe zadanie i podał do czerwonego wina szparagi. Uczestnicy próbowali danie z winem i oceniali, czy takie zestawienie pasuje. Kolejną konkurencją było rozpoznanie mocnych alkoholi.
Dalszy etap eliminacji stanowiła indywidualna część praktyczna i tu nastąpiła niespodzianka, ponieważ do pierwszego zadania, czyli do dekantacji zostało przeznaczone białe wino.
Z konkurencji na konkurencję zmieniał się układ w rankingu i do ostatniej chwili nie było wiadomo, kto wystąpi w finale. Po podliczeniu wszystkich punktów do pierwszej trójki zakwalifikowali się: Andrzej Strzelczyk, Paweł Białęcki oraz Kamil Wojtasiak.
Do jury oprócz przedstawicieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, zaproszono Ewę Wieleżyńską – redaktor Magazynu Wino oraz Jacka Grochowinę, szefa i właściciela warszawskiej restauracji Nolita. Przygotował on autorskie menu, do którego zawodnicy dobierali wina, mając jednocześnie możliwość zapytania szefa o sposób przygotowania i użytą terminologie.
W pierwszej konkurencji zawodnicy mieli utrudnione zadanie, ponieważ w tym samym czasie trzeba było zaserwować szampana i zdekantować butelkę wina. Serwis był prowadzony przy 2 różnych stolikach, a finaliści dodatkowo musieli się zmagać z pytaniami gości i czasem, który był ograniczony.
W ciemnej degustacji win i alkoholi, niespodzianką było hiszpańskie wino musujące wytworzone z pomarańczy. Ostatnią konkurencją zaś synchroniczne rozlanie szampana Moet & Chandon Brut z butelek magnum do 16 kieliszków.
Po podliczeniu punktów było wszystko wiadomo: trzecie miejsce zajął Paweł Białęcki, Kamil Wojtasiak był drugi, pierwsze miejsce obronił Andrzej Strzelczyk.
Patronami medialnymi zostali w tym roku: Winicjatywa, Magazyn Wino, NewsGastro.pl, Świat Barmanów.
Sponsorem głównym Cisowianka Perlage, Partnerem strategicznym: Hotel Hilton. Sponsorami wspomagającymi: Winosfera, Vininova, Moet & Chandon, Sarwine, BurnarJ, Sommelier Dystrybucja, Premium Cigras, Mielżyński, Vini E Affini, Piwnica Wybornych Win, Centrum Wina, California Wines, Winkolekcja i Jacob’s Creek.