Gęsina nie tylko na św. Marcina
Opublikowano: 06-06-2013

I OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY – GĘSINA NIE TYLKO NA ŚWIĘTEGO MARCINA 2013 r. W KUDOWIE ZDRÓJ ZAKOŃCZONY
Dwudziestu Kucharzy reprezentujących restauracje i hotele z całej Polski rywalizowało w sobotę 1 czerwca 2013 r. w Konkursie Kulinarnym. Tegoroczna edycja konkursu odbyła się po raz pierwszy w Kudowie Zdroju w Parku Zdrojowym w Teatrze Pod Blachą. Motywem przewodnim były potrawy z gęsiny z dodatkiem Mioduli Prezydenckiej Firmy Toorank oraz dowolnych produktów według inspiracji uczestników.
Nasza impreza miała na względzie przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach. Polska jest jednym z największych producentów gęsi w Europie. Spożycie drobiu zdominowały kurczaki i kaczki a gęsi stały się marginesem w polskiej kuchni.
Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdroju przy współpracy z Urzędem Miasta Kudowa Zdrój oraz przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdrój reprezentowali : Hotel Verde Montana, Pensjonat Rajski Dom, Villa SPA Scaliano, Hotel Kudowa , Hotel Amalia, Hotel Adam SPA, Hotel Rydz.
Restauratorzy i hotelarze z Kudowy Zdrój czynnie włączyli się w organizację tego przedsięwzięcia.
Uroczyste otwarcie Konkursu nastąpiło o godz.12,00 na scenie w Parku Zdrojowym.
Konkurs otwierali :
– Czesław Kręcichwost – Burmistrz Miasta Kudowa Zdrój
– Andrzej Kanecki – Zastępca Burmistrza Miasta Kudowa Zdrój
– Włodzimierz Chlebosz – Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego
– Eugeniusz Kłopotek – Poseł na Sejm RP z ramienia PSL
– Andrzej Dąbrowski – Poseł RP
– Krzysztof Baldy – Członek Zarządu Powiatu Kłodzkiego
– Ryszard Niebieszczański – Prezes Powiatowego Polskiego Stronnictwa Ludowego w Kłodzku
– Wiesław Dziuda – Prezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdrój
– Wiesław Bober – V-ce Prezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdrój, Dyrektor Gastronomii Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju.
Dyrektor Instytutu Zootechniki – Państwowy Instytutu Badawczy – Zakład Doświadczalny – Kołuda Wielka mgr inż. Eugeniusz Kłopotek , poseł RP z ramienia PSL zaszczycił swą obecnością naszą imprezę. Instytut prowadził prace hodowlano-badawcze nad gęsią. Prace te pozwoliły na utrwalenie cech użytkowych gęsi , której nadano nazwę handlową – Gęsi Białej Kołudzkiej. Dyrektor Eugeniusz Kłopotek przekazał pisklęta gęsi kołudzkiej w celu rozwoju hodowli dla gospodarstwa w Gołaczowie, wioski położonej w pobliżu Kudowy Zdrój.
Imprezę poprowadził konferansjer Dariusz Maląg.
Zawodników w konkursie kulinarnym oceniało jury w składzie :
- 1. Jerzy Pasikowski – przewodniczący – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- 2. Mirosław Drewniak – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- 3. Giancarlo Russo – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- 4. Tomasz Szymański – Konsultant Kulinarny Firmy Bonduelle
- 5. Joanna Edlinger – Smakosz Kulinarny – Austria/Wiedeń
Potrawy z gęsiny przygotowało 10 ekip . Każda z ekip musiała przygotować potrawę w formie dania głównego w ciągu 1,5 godz. dla 5 osób i jeden talerz wystawowy. Obowiązkowym produktem była pierś z gęsi z dodatkiem Mioduli Prezydenckiej Firmy Toorank. Ekipy zastosowały różnorodne techniki , w tym bardzo nowoczesne elementy kuchni molekularnej, Sous Vide . Ekipy miały do dyspozycji produkty Firmy FUSION GUSTO oraz przyprawy Firmy PRYMAT.
Jury najbardziej zachwyciło się daniem przygotowanym przez ekipę w składzie Łukasz Grabowski i Mariusz Roch z Hotelu Verde Montana 4* w Kudowie Zdroju, którzy zdobyli 547 punktów w klasyfikacji generalnej a tym samym I miejsce w konkursie.
II miejsce – 522 punkty przypadło ekipie w składzie Paweł Pyra , Tomasz Wożniak z Hotelu Columna Medica 4* z Łaska.
III miejsce 500 punktów – Michał Kuduk, Stanisław Staszak – Hotel Grand Sal 4* – Kopalnia Soli Wieliczka w Wieliczce.
Ponadto udział wzięli :
– Krzysztof Sikora , Agata Jarosik – Restauracja Kopalnia Soli Wieliczka- Wieliczka
– Paweł Ryckiewicz, Tomasz Nowak – Restauracja Kredens – Wilkszyn
– Zbigniew Łęgowski, Rafał Zalewski – Hotel Luxor 3* – Lublin
– Anna Niedziałkowska, Anna Jaworska – Hotel Fryderyk 3 * – Duszniki Zdrój
– Adrian Kubabski , Tomasz Gełesz – Bukowy Park Hotel 4* Polanica Zdrój
– Adam Siemczonek, Magda Lipińska – Pensjonat Polanica Zdrój 4* – Polanica Zdrój
– Damian Chmielewski, Łukasz Antoszczyszyn – SPA SCALIANO 3* – Kudowa Zdrój
Uczestnicy zostali uhonorowani licznymi nagrodami :
urządzenia kuchenne Cooking Chef KM086, Blendery HB 724 , Blendery HB 714 , czajniki bezprzewodowe JKP350 – Firmy KENWOOD, odkurzacze , srodki czystości Firmy ECOLAB, zestawy przypraw, zestawy grillowe, krajalnica , toster ufundowane przez Firmę PRYMAT. Firma Direct Shop przygotowała naczynia do gotowania, komplet sztućców, kuchnię indukcyjną, 2 czeki każdy na kwotę 500 zł. Pamiątkowe puchary przygotowała Firma EDBO – Urszula i Edward Bober, Fabryka Porcelany AS Ćmielów – Adam Spała oraz statuetki gąski wykonane przez Galerię Artystyczną ORSO.
Słodycze przygotowała Słodka Manufaktura Leona, 2 tablety dla zdobywców I miejsca od Przedsiębiorstwa Piekarsko Cukierniczego MACHELA – Maciej Machela.
Do Parku Zdrojowego przybyło wielu mieszkańców, którzy mogli popróbować wspaniałego gulaszu z gęsiny prosto z patelni plenerowej Waldemara Załuskiego z Kłodzka. Produkty do gulaszu kudowskiego , gęsina ufundowała Firma ATS Trade Hurtownia Mięsa i Wędlin – Tomasz Syper , warzywa Firma Oerlemans , Bonduelle . Pomidory i ogórki z Gospodarstwa Ogrodniczego Mateusza Mularskiego oraz gulasz z Patelni plenerowej były przekazywane za symboliczne datki do puszek. Dochód z tego przedsięwzięcia zostanie przekazany na dożywianie dzieci z Kudowy Zdrój.
Firma PROGAST – Grzegorz Bednarz przekazała piersi z gęsi dla ekip startujących w konkursie.
O napoje zadbała STAROPOLANKA, COCA COLA a Firma COMMERCIO dostarczyła i parzyła wspaniałą kawę.
Kompania Piwowarska była sponsorem piwa Pilsner Urquell.
Firma IGLOTEX i FIRMA SITEX dostarczyła również swoje produkty.
Firma HORECA Kłodzko wsparła konkurs.
Pomysłodawcą i organizatorem I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina „ był Wiesław Bober Dyrektor Gastronomii Hotelu Verde Montana a jednocześnie V-ce Prezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdroju.
Zainteresowanie konkursem okazało tak duże, że organizatorzy planują w przyszłym roku zaprosić do konkursu ekipy z innych krajów i nadać konkursowi charakter międzynarodowy.
Z kulinarnym pozdrowieniem.
Organizator
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!