Dorszowe żniwa
Opublikowano: 06-06-2013

3 Sierpnia 2013 roku zapraszamy na jubileuszową, X odsłonę Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa. Jest to jeden z najstarszych Konkursów Kulinarnych w Polsce, który po raz drugi z rzędu odbędzie się na Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie. Imprezę poprowadzi Krzysztof Skiba

Dorszowe Żniwa to jeden z najstarszych Konkursów Kulinarnych w Polsce, jego celem jest :– promocja sztuki kulinarnej
– popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej
– utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce
Atrakcje towarzyszące:
– pokazy kulinarne
– degustacja
– liczne konkursy
– koncert zespołu BIG CYC
start, godz.10:00
W Mistrzostwach uczestniczą 2- osobowe zespoły składające się z dwóch profesjonalnych kucharzy ( bez ograniczenia wiekowego ), które startują w dniu 2 sierpnia 2013 r. do godz. 19.00 w Hotelu Gniew ul. Zamkowa 3 Gniew 83-140.
Konkurs – zorganizowany jest w formie Sztafety Kulinarnej gdzie każdy członek ekipy (kucharz) wykonuje:
• Zakąskę z dorsza ( I członek ekipy )
• Zupę rybną z wykorzystaniem dorsza ( II członek ekipy )
• II Danie z dorszem ( razem – dwóch członków ekipy )
Zadaniem zespołu będzie wykonanie w czasie max do 3 godzin trzech dań.
Harmonogram Mistrzostw:
Piątek, 02 Sierpnia 2013 r.
do godz. 18.00 – zakwaterowanie Uczestników biorących udział w konkursie , Jurorów i Gości Dorszowych Żniw w Hotelu Gniew w Gniewie ul Zamkowa 3
godz. 19.00 – kolacja w formie bufetu
godz. 20.30 – odprawa ekip biorących udział w konkursie
Sobota, 03 Sierpnia 2013 r.
godz. 7.00 – śniadanie
godz. 10 –18.00 -Konkurs kulinarny
godz. 20 .00 – Gala Diner w Sali Rycerskiej przygotowana przez Szefa Kuchni Mariusza Gachewicza z załogą Restauracji Marysieńka.
Krzysztof Szulborski
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Sponsor wydarzenia:

Partner wydarzenia:
