Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś za nami
Opublikowano: 21-06-2013

15 czerwca odbył się V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.



V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” skierowany był do uczniów i całego profesjonalnego środowiska kulinarnego w Polsce.
Każda z drużyn miała do przygotowania po pięć porcji przekąski zimnej lub gorącej oraz dania głównego. Przedmiotem konkursu, w przypadku przystawki był okoń, dowolny ser pleśniowy firmy Lazur, rabarbar, oraz dowolne, świeże zioła. Jeśli chodzi o danie główne, tu do przygotowania był schab bez kości, seler, ogórek małosolny i chrzan.


Jury profesjonalne – uczniowie
1. Krzysztof Sutkowski
2. Waldemar Hołówka
3. Mirosław Reszczyk
4. Krzysztof Wierzba
5. Adam Kotomski
Jury degustacyjne VIP – uczniowie
1. Barbara Adamczewska
2. Dorota Osman
3. Ewa Wojtasik
4. Paweł Jeż
5. Janusz Korzyński
Jury techniczne – uczniowie
1. Grzegorz Birek
2. Witold Iwański
3. Zbigniew Łęgowski
Jury profesjonalne – Konkurs profesjonalistów
1. Jarosław Uściński
2. Dariusz Zahorański
3. Adam Chrząstowski
4. Krzysztof Szulborski
5. Konrad Birek
Jury degustacyjne VIP – Konkurs profesjonalistów
1. Piotr Adamczewski
2. Andrzej Grabarczyk
3. Rafał Patyra
4. Kazimierz Idzik
5. Janusz Korzyński
Techniczne – Konkurs profesjonalistów
1. Grzegorz Birek
2. Robert Kowalewski
3. Robert Ziemkiewicz
Jury degustacyjne VIP – Konkursy dodatkowe (Motocykliści, Aktorzy i Dziennikarze, Widzowie)
1. Paweł Malewski
2. Jolanta Litniewska
3. Marzena Cieślak
4. Anna Chylińska
5. Ewa Lada

W ramach imprez dodatkowych odbyły się:


Dzień umilały następujące atrakcje:
Otwarte zostało również „Miasteczko Sponsorskie”, gdzie można było spróbować wyrobów z certyfikowanej wieprzowiny, nowych smaków sera Lazur, zapoznać się z najnowszymi nowinkami kulinarnymi oraz zaopatrzyć się w świeże zioła.
Wieczorem odbyła się Gala diner, na której zostały wręczone dyplomy za uczestnictwo, nagrody zwycięskim duetom i statuetki z podziękowaniami dla sponsorów i patronów medialnych.
A teraz przedstawiamy zwycięzców całodziennych zmagań kulinarnych:

Profesjonaliści:


aut. smartenPR
www.smartenpr.pl
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś za nami
Opublikowano: 21-05-2012

W przedostatni weekend maja 19-20 maja odbył się IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Quality Culinary Club oraz pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii wraz z szefem kuchni Piotrem Szpigiel.
– Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
– Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
– Promowanie producentów polskiej żywności
Przedmiotem Konkursu było:
a) PRZEKĄSKA ZIMNA a w niej:
– Pstrąg wędzony cały + ser Capresi Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK + dowolny produkt wiosenny (nowalijka)
b) DANIE GŁÓWNE a w nim:
– Udko kaczki + soczewica + młoda kapusta czerwona
IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” skierowany był do całego profesjonalnego środowiska kulinarnego w Polsce.
W ramach imprez dodatkowych odbyły się :
– Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”
– Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy
– Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland
Dzień umilały następujące atrakcje:
– zlot i prezentacja motocykli Honda z Gold Wing Club of Poland
– występ orkiestry dętej
– pokaz zespołów młodzieżowych
– występ Studia wokalnego Art. –musica
– pokaz carvingu w warzywach i owocach
– występy wokalne dzieci i młodzieży ze szkół z Pułtuska
– prezentacja programu artystycznego przez dzieci i młodzież z centrum kultury i sztuki w Pułtusku
– i wiele innych atrakcji
W profesjonalnym jury zasiadali:
– Mariusz Nowicki – Andrzej Bryk
– Mirosław Reszczyk – Konrad Birek
– Jacek Sulich – Dariusz Zahorański
– Krzysztof Sutkowski – Adam Chrząstowski
– Krzysztof Szulborski (jury techniczne)
– Zbigniew Łęgowski (jury techniczne)
– Jarosław Uściński
W jury VIP oceniali:
– Hanna Szymanderska
– Edyta Czerwińska
– Monika Białek
– Bogdan Kalus
– Sylwester Maciejewski
– Maciej Kołodziejczyk
– Piotr Fojucik
Otwarte zostało również „Miasteczko Sponsorskie”, gdzie można było zapoznać się z najnowszymi nowinkami kulinarnymi.
Wieczorem odbyła się Gala diner, na której zostały wręczone dyplomy za uczestnictwo, nagrody zwycięskim duetom i statuetki z podziękowaniami dla sponsorów i patronów medialnych. Ponadto każdy z uczestników otrzymał książkę „Birkowie od kuchni”. Każdy kto chce w prosty ale i ciekawy sposób zamieszać w swoich garnkach powinien mieć tę książkę w swojej kulinarnej biblioteczce.
A teraz przedstawiamy zwycięzców zmagań kulinarnych:
UCZNIOWIE:
I miejsce Paweł Wilamowski i Dawid Walas, Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Henryka Sienkiewicza 88 – ŁÓDŹ
II miejsce Jarosław Kowalewski i Łukasz Ładno, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska – WARSZAWA
III miejsce Bartosz Murawski i Mateusz Litwińczuk, Zespół Szkół Gastronomiczno -Hotelarskich ul. Majdańska – WARSZAWA
PROFESJONALIŚCI:
I miejsce Krzysztof Paprocki i Przemysław Morgut, Hotel Słoneczny Młyn w Bydgoszczy
II miejsce Przemysław Suska i Kamil Myka, Amber Room w Warszawie
III miejsce Piotr Górecki i Robert Ostrowski, Catering Wiśniewscy Team w Warszawie
Kapituła konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” podczas uroczystej gali nadała tytul Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej Adamowi Chrząstowskiemu za szczególne osiągnięcia w propagpwaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. Przez Kapitułę został również doceniony Grzegorz Kazubski.
Organizatorzy zadbali również o dobre humory uczestników gali i wieczorne wręczenie nagród okraszone było występem Bogdana Kalusa i Sylwestra Maciejewskiego, znanych widzom z bywalców ławeczki w serialu Ranczo. Ponadto szef kuchni Piotr Szpigiel zadbał o kulinarną stronę gali. Gdy dusza i ciało zostało już nakarmione, organizatorzy zadbali również o walory dla oka – pokaz sztucznych ogni był naprawdę imponujący.
Zwieńczeniem wieczoru była aukcja dzieł carvingowych, z której dochód (5400 zł), podobnie jak w latach ubiegłych, przekazany został dla Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka.
Gdy część oficjalna dobiegła końca DJ Błażej zapewnił oprawę muzyczną. Wszyscy lubiący gorące rytmy ruszyli na parkiet, niemalże do białego rana.
Sedeczne podziękowania dla pomsłodawcy i organizatora konkursu Stefana Birka za promocję polskiej kuchni wczoraj, dziś i z pewnością jutro również. Swoim konkursem łączy wiele środowisk, które skupia wokół polskich smaków. To wielka i trudna sztuka, jak widać nie obca Panu Stefanowi.
Zapraszamy do Pułtuska juz za rok!
smarten.pl
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ