Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś za nami

Opublikowano: 21-06-2013

15 czerwca odbył się V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Współorganizatorem  Konkursu był Hotel *** – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
 
KuchniaPolska
Celem Konkursu było:
– Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej 
– Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością 
– Promowanie producentów polskiej żywności 
do8  do9

V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” skierowany był do uczniów i całego profesjonalnego środowiska kulinarnego w Polsce. 
Każda z drużyn miała do przygotowania  po pięć porcji przekąski zimnej lub gorącej oraz dania głównego. Przedmiotem konkursu, w przypadku przystawki był okoń, dowolny ser pleśniowy firmy Lazur, rabarbar, oraz dowolne, świeże zioła. Jeśli chodzi o danie główne, tu do przygotowania był schab bez kości, seler, ogórek małosolny i chrzan.  

Pierwsi zmagania kulinarne rozpoczęli uczniowie. Młodzi, kreatywni z ciekawym wyczuciem smaku. Patrząc na wykonane przez nich dania trzeba powiedzieć, że dobrze rokują na przyszłość naszej polskiej gastronomii.
do11  do13
W południe, już tradycyjnie odbyła się parada motocyklistów i kucharzy na czele z głównym organizatorem Stefanem Birkiem przy akompaniamencie orkiestry dętej z Pułtuska.
Zaraz po paradzie do konkursu stanęli zawodowcy. Konkursowiczów oceniało szerokie grono jurorów począwszy od zawodowych kucharzy, poprzez panie dyrektor szkół gastronomicznych a na osobach z show- biznesu skończywszy.
Brano pod uwagę sposób przygotowania, czystość stanowisk, różnorodność wykorzystywanych technik kulinarnych no i oczywiście walory smakowe i wizualne potrawy.
Przewodniczący jury – Adam Michalski
Jury profesjonalne – uczniowie
1. Krzysztof Sutkowski
2. Waldemar Hołówka
3. Mirosław Reszczyk
4. Krzysztof Wierzba
5. Adam Kotomski
Jury degustacyjne VIP – uczniowie
1. Barbara Adamczewska
2. Dorota Osman
3. Ewa Wojtasik
4. Paweł Jeż
5. Janusz Korzyński
Jury techniczne – uczniowie
1. Grzegorz Birek
2. Witold Iwański
3. Zbigniew Łęgowski
Jury profesjonalne – Konkurs profesjonalistów
1. Jarosław Uściński 
2. Dariusz Zahorański
3. Adam Chrząstowski
4. Krzysztof Szulborski
5. Konrad Birek
Jury degustacyjne VIP – Konkurs profesjonalistów
1. Piotr Adamczewski
2. Andrzej Grabarczyk
3. Rafał Patyra
4. Kazimierz Idzik
5. Janusz Korzyński
Techniczne – Konkurs profesjonalistów
1. Grzegorz Birek
2. Robert Kowalewski
3. Robert Ziemkiewicz
Jury degustacyjne VIP – Konkursy dodatkowe (Motocykliści, Aktorzy i Dziennikarze, Widzowie)
1. Paweł Malewski
2. Jolanta Litniewska
3. Marzena Cieślak
4. Anna Chylińska
5. Ewa Lada
do19


W ramach imprez dodatkowych odbyły się:

– Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy 
– Konkurs Kulinarny dla motocyklistów
– Konkurs kulinarny dla amatorów – widzów programu śniadaniowego „Kawa czy herbata?”
2KPWiD2013

do18

Dzień umilały następujące atrakcje:
– zlot i prezentacja motocykli Honda z Gold Wing Club of Poland 
– występ orkiestry dętej 
– pokaz zespołu akrobatyczno-sportowego
– występy wokalne
– pokaz Carvingu w warzywach i owocach 
– prezentacja programu artystycznego przez dzieci i młodzież z centrum kultury i sztuki w Pułtusku 
– występy osób z klubu tańca nowoczesnego
Podczas całego dnia na terenach zamkowych odbywały się konkursy dla dzieci i młodzieży w ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży”.
 

 Po raz kolejny mam przyjemność zasiadać w jury degustacyjnym. Dania, których próbowałam były bardzo smaczne. Zresztą z roku na rok widać, że poziom jest coraz wyższy, jest kogo chwalić stwierdziła Anna Chylińska Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich na Majdańskiej

Otwarte zostało również „Miasteczko Sponsorskie”, gdzie można było spróbować wyrobów z certyfikowanej wieprzowiny, nowych smaków sera Lazur, zapoznać się z najnowszymi nowinkami kulinarnymi oraz zaopatrzyć się w świeże zioła.

Wieczorem odbyła się Gala diner, na której zostały wręczone dyplomy za uczestnictwo, nagrody zwycięskim duetom i statuetki z podziękowaniami dla sponsorów i patronów medialnych. 

do6  do20

Galę prowadzili Paweł Pochwała wraz z gospodarzem konkursu Stefanem BirkiemAdamem Michalskim.

A teraz przedstawiamy zwycięzców całodziennych zmagań kulinarnych:

KPWiD2013

do1

Uczniowie:
I miejsce zajęli Bartłomiej Wrona i Michał Ziaja  ze szkoły w Rzeszowie
II miejsce przypadło Igorowi Sinorackiemu i Maciejowi Osińskiemu ze szkoły na Poznańskiej
III miejsce przypadło Patrykowi Trzonkowskiemu i Poli Szewczyk ze szkoły na Poznańskiej
do3

Profesjonaliści:
I miejsce Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek z restauracji Amber Room

do14-Im  do15-Im

II miejsce Grzegorz Bąk i Grzegorz Bartoszek z Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie 

do17-IIm  do16-2m

III miejsce Rafał Zalewski i Marcin Zelent z Hotelu Luxor w Lublinie
 

do7-3m  do10

Rokrocznie Kapituła konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej. W tym roku tym tytułem uhonorowany został Wojciech Modest Amaro, szczęśliwy i jedyny w Polsce posiadacz Gwiazdki Michelin. W jego imieniu wyróżnienie odebrała żona.
do4
Zwieńczeniem wieczoru była aukcja dzieł carvingowych, z której dochód, podobnie jak w poprzednich latach, przekazany został dla Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka. W tym roku padł rekord, zebrano ponad 8 tysięcy złotych. 
do12
Wisienką na torcie był pokaz sztucznych ogni, który zakończył oficjalną część gali a później wszyscy ruszyli na parkiet…

2013-Ramka_sponsorska

aut. smartenPR
www.smartenpr.pl 

 

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś za nami

Opublikowano: 21-05-2012

W przedostatni weekend maja 19-20 maja odbył się IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Quality Culinary Club oraz pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii wraz z  szefem kuchni Piotrem Szpigiel.

KuchniaPolska

 

Celem Konkursu było:

– Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

– Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

– Promowanie producentów polskiej żywności

KPWiD005  KPWiD006

Przedmiotem Konkursu było:

a) PRZEKĄSKA   ZIMNA a w niej:

–  Pstrąg wędzony cały + ser Capresi Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK + dowolny produkt wiosenny (nowalijka)

b) DANIE   GŁÓWNE a w nim:

–  Udko kaczki + soczewica + młoda kapusta czerwona

IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” skierowany był do całego profesjonalnego środowiska kulinarnego w Polsce.

KPWiD067  KPWiD068

W ramach imprez dodatkowych odbyły się :

– Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu

–  Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy

–  Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland

KPWiD125  KPWiD129  KPWiD131 

Dzień umilały następujące atrakcje:

– zlot i prezentacja motocykli Honda z Gold Wing Club of Poland

– występ orkiestry dętej

– pokaz zespołów młodzieżowych

– występ Studia wokalnego Art. –musica

– pokaz carvingu w warzywach i owocach

– występy wokalne dzieci i młodzieży ze szkół z Pułtuska

– prezentacja programu artystycznego przez dzieci i młodzież z centrum kultury i sztuki w Pułtusku

– i wiele innych atrakcji

KPWiD124   KPWiD166

W profesjonalnym jury zasiadali:
– Mariusz Nowicki                                               – Andrzej Bryk
– Mirosław Reszczyk                                          – Konrad Birek
– Jacek Sulich                                                     – Dariusz Zahorański
– Krzysztof Sutkowski                                         – Adam Chrząstowski
– Krzysztof Szulborski (jury techniczne)
– Zbigniew Łęgowski (jury techniczne)
– Jarosław Uściński 

KPWiD076  KPWiD058

KPWiD075  KPWiD189

W jury VIP oceniali:
– Hanna Szymanderska
– Edyta Czerwińska
– Monika Białek
– Bogdan Kalus
– Sylwester Maciejewski
– Maciej Kołodziejczyk
– Piotr Fojucik 

KPWiD099  KPWiD070

KPWiD148  KPWiD072

Otwarte zostało również „Miasteczko Sponsorskie”, gdzie można było zapoznać się z najnowszymi nowinkami kulinarnymi.

KPWiD028  KPWiD031 

Wieczorem odbyła się Gala diner, na której zostały wręczone dyplomy za uczestnictwo, nagrody zwycięskim duetom i statuetki z podziękowaniami dla sponsorów i patronów medialnych. Ponadto każdy z uczestników otrzymał książkę „Birkowie od kuchni”. Każdy kto chce w prosty ale i ciekawy sposób zamieszać w swoich garnkach powinien mieć tę książkę w swojej kulinarnej biblioteczce.

KPWiD226  KPWiD228 

 

Ogólnopolski konkurs kulinarny zorganizowany po raz czwarty w Pułtusku przyciągnął wielu uczniów, profesjonalistów i całą rzeszę amatorów dobrego jedzenia do współzawodnictwa we wspaniałej sztuce przyrządzania dań. Uczniowie szkół gastronomicznych prezentowali wysoki poziom. Organizacja  pracy na stanowiskach wskazywała na dobrze przemyślane i przećwiczone dania związane z tematyką konkursu. Nieliczne tylko ekipy przekroczyły czas pracy przewidywany regulaminem. Na szczególną pochwałę zasługuje zespół, który jako grupa rezerwowa wszedł do konkursu i zajął czwarte miejsce. Niestety, ciągle szwankuje ułożenie potraw na talerzach. Niektórym zakąskom zabrakło lekkości. W niektórych przypadkach nie było widać istotnej różnicy pomiędzy przekąską a daniem głównym pod względem ich ilości na talerzu. Generalnie uczniom brakowało odwagi w stosowaniu soli i pieprzu.
Szczególne podziękowania należą się Panu Stefanowi Birkowi za przygotowanie konkursu promującego polską kuchnię. Konkurs ten co roku zwiększa swoją rangę stając się wydarzeniem kulinarno – kulturowym promującym polską żywność – powiedziała Marzena Cieślak, Vice Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskego

 

A teraz przedstawiamy zwycięzców zmagań kulinarnych:

UCZNIOWIE:

I miejsce Paweł Wilamowski i Dawid Walas, Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Henryka Sienkiewicza 88 –  ŁÓDŹ

KPWiD239


II miejsce Jarosław Kowalewski i Łukasz Ładno, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska – WARSZAWA

2miejsce.u


III miejsce Bartosz Murawski i Mateusz Litwińczuk, Zespół Szkół Gastronomiczno -Hotelarskich ul. Majdańska – WARSZAWA

3miejsce.u

 

PROFESJONALIŚCI:

I miejsce Krzysztof Paprocki i Przemysław Morgut, Hotel Słoneczny Młyn w Bydgoszczy

KPWiD284

 

II miejsce Przemysław Suska i Kamil Myka, Amber Room w Warszawie

KPWiD266

III miejsce Piotr Górecki i Robert Ostrowski, Catering Wiśniewscy Team w Warszawie

KPWiD264

Kapituła konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” podczas uroczystej gali nadała tytul Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej Adamowi Chrząstowskiemu za szczególne osiągnięcia w propagpwaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. Przez Kapitułę został również doceniony Grzegorz Kazubski. 

KPWiD303

Organizatorzy zadbali również o dobre humory uczestników gali i wieczorne wręczenie nagród okraszone było występem Bogdana Kalusa i Sylwestra Maciejewskiego, znanych widzom z bywalców ławeczki w serialu Ranczo. Ponadto szef kuchni Piotr Szpigiel zadbał o kulinarną stronę gali. Gdy dusza i ciało zostało już nakarmione, organizatorzy zadbali również o walory dla oka – pokaz sztucznych ogni był naprawdę imponujący.

KPWiD287  KPWiD339

Zwieńczeniem wieczoru była aukcja dzieł carvingowych, z której dochód (5400 zł), podobnie jak w latach ubiegłych, przekazany został dla Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka.

KPWiD183  KPWiD186

Gdy część oficjalna dobiegła końca DJ Błażej zapewnił oprawę muzyczną. Wszyscy lubiący gorące rytmy ruszyli na parkiet, niemalże do białego rana.

Sedeczne podziękowania dla pomsłodawcy i organizatora konkursu Stefana Birka za promocję polskiej kuchni wczoraj, dziś i z pewnością jutro również. Swoim konkursem łączy wiele środowisk, które skupia wokół polskich smaków. To wielka i trudna sztuka, jak widać nie obca Panu Stefanowi.

Zapraszamy do Pułtuska juz za rok!

Ramka_sponsorska

 

smarten.pl

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ