Festiwal Dobrego Smaku z Blogerami
Opublikowano: 21-07-2013

BLOGERZY PO RAZ PIERWSZY NA OGÓLNOPOLSKIM FESTIWALU DOBREGO SMAKU
Ich teksty i przepisy czyta ponad 9 mln Polaków. Zawodowo nie zajmują się gotowaniem. Po godzinach eksperymentują w kuchni, łączą smaki, odkrywają nowe produkty. A swoimi doświadczeniami dzielą się w Internecie. Mowa o blogerach kulinarnych, którzy w tym roku, po raz pierwszy tak aktywnie wezmą udział w Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu.
Festiwalowa nowość
Jedną z nowości tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Festiwalu Dobrego Smaku, która odbędzie się 15-18 sierpnia w Poznaniu, jest aktywny udział blogerów kulinarnych. Grupa pasjonatów kuchni zaprezentuje gościom jak jeść ciekawie, smacznie i zdrowo, wykorzystując powszechnie dostępne składniki. Przedsięwzięciu patronuje projekt „BlogerChef” (blogerchef.pl), którego cel stanowi propagowanie idei twórczego gotowania autorów internetowych pamiętników. – Blogerzy gotują fantastycznie, o czym przekonaliśmy się podczas organizowanego przez nas ogólnopolskiego konkursu kulinarnego o tytuł BlogerChef’a – mówi Marek Bielski, współtwórca BlogerChef’a. – Mamy nadzieję, że dzięki blogerom, w kuchniach Polaków będą pojawiać się nowe kulinarne inspiracje, produkty i smaki – dodaje.
BlogerChef na scenie OFDS
Na poznańskim Rynku ani wyjątkowych pomysłów, ani smaku nie zabraknie. Zadba o to m.in. Maria Banach (gruszkazfartuszka.pl), pierwszy w Polsce BlogerChef. Na festiwalowej scenie, wraz z Dorotą Indycką (kuchenneszalenstwa.pl) i Pawłem Urbańskim (kuchniaslonia.blogspot.com) przygotuje niebanalną przystawkę, obiad i deser. Blogerzy zaprezentują m.in. jak dzięki papierowi Jana Niezbędnego (janniezbedny.pl) beztłuszczowo usmażyć łososia i podpowiedzą jakie słodkości wybierać by nie były dla nas jedynie pustymi kaloriami.
W Krainie Sałatek
Blogerzy kulinarnie działać będą również poza sceną. Przez cały czwartek przygotowywać będą wraz z gośćmi Festiwalu zdrowe sałatki. Namiot zdrowia „W Krainie Sałatek” stanie u wylotu ul. Wrocławskiej i stanowić będzie również centrum konsultacji żywieniowych. Dietetycy chętnie przeprowadzą analizę składu ciała oraz udzielą porady każdemu zainteresowanemu. Wskażą również jak z produktów Partnerów wydarzenia: sałat Fit&Easy (fitandeasy.pl), oliw Borges (borges.pl) i serów marki Sierpc (osm-sierpc.pl) w kilka chwil wyczarować wartościowy posiłek.
Warsztaty zdrowej kuchni
W programie festiwalu znajdzie się też prawdziwa gratka dla blogerów – bezpłatne warsztaty przygotowane specjalnie dla nich. Mottem przewodnim i tu będzie zdrowa kuchnia. Miłośnicy gotowania spotkają się w Akademii Kulinarnej SPOT (spot.poznan.pl) z dietetyczką i blogerką Katarzyną Szatkowską (wkrainiesmaku.pl). Pod jej okiem tworzyć będą improwizowane dania i desery, twórczo wykorzystując najwyższej jakości składniki. – Blogerzy w dużej mierze kształtują obecne trendy żywieniowe. To oni mówią tysiącom czytelników co i jak mają gotować. Stąd sądzę, że budowanie świadomości żywieniowej wśród blogerów jest tak ważne – twierdzi Katarzyna Szatkowska, która jest również organizatorką projektu BlogerChef.
PLAN WYDARZEŃ Z UDZIAŁEM BLOGERÓW:
Czwartek, 15 sierpnia 2013 r.
Namiot zdrowia „W Krainie Sałatek”, tafla Starego Rynku w Poznaniu u wylotu ul. Wrocławskiej, godz: 12:00 – 19:00
BlogerChef na Scenie – pokaz kulinarny, Scena Główna Festiwalu, godz. 16:00 – 16:45
Piątek, 16 sierpnia 2013 r.
Blogujemy i gotujemy (z głową) – warsztaty kulinarne dla blogerów, Akademia Kulinarna SPOT. TO EAT, godz: 16:00
Zapisy: kontakt@blogerchef.pl
Informacje o wydarzeniach dostępne będą na stronie projektu BlogerChef:
http://www.blogerchef.pl, w dziale Aktualności.
Zdjęcia ze wszystkich wydarzeń dostępne będą na fanpage projektu BlogerChef: