VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Opublikowano: 23-07-2013

W dniach 15-18 sierpnia 2013 poznański Stary Rynek po raz kolejny stanie się kulinarnym Polski. Wszystko to za sprawą Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który odbędzie się w Poznaniu po raz siódmy.

logo_OFDS_lifting_czarne

 

Tegoroczny Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się w dniach 15-18 sierpnia 2013 w Poznaniu. To już siódma edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów – smakoszy.

Centrum wydarzeń, jak co roku – będzie poznański Stary Rynek – to tu ustawione zostaną kramy ponad 130 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i wielu Krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne a wieczorami zabrzmi folk, jazz, rock & roll, klasyka i blues. Organizatorzy przygotowali szereg warsztatów dla dzieci i dorosłych, laboratoria smaku i wiele innych atrakcji. Szczegółowy program Imprezy znaleźć można na stronie www.ofds.pl

FESTIWAL – MIEJSCE SPOTKAŃ WIELU INICJATYW KULINARNYCH

Od czasu pierwszego Ogólnopolskiego Festiwalu Dorego Smaku wiele zmieniło się w polskich kulinariach. Produkty lokalne i regionalne stały się modne. Gotowanie stało się jedną z ulubionych rozrywek Polaków a kulinaria i nowe trendy w kuchni jednymi z ulubionych tematów rozmów. Nastał boom na gotowanie! W całym kraju więc i w Poznaniu i Wielkopolsce powstało wiele wspaniałych inicjatyw mających na celu popularyzację kuchni i organizację wydarzeń kulinarnych. Cieszymy się, że festiwal stał się miejscem prezentacji tych nowych inicjatyw. W jednym miejscu udało nam się zgromadzić ich szereg. Podczas VII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zaprezentują się m.in. Akademia Kulinarna Spot i i Akademii42, odbędzie się IV Poznański Bieg kelnerów Vine Bridge,  zaprosimy na kolejną edycję cyklicznego Śniadania nad Wartą oraz zorganizujemy pokazy i warsztaty wspólnie z BlogerChef’em – poznańską inicjatywą blogerską.

JARMARK DOBREGO SMAKU:

W tym roku, nie udało nam się zmieścić na wyznaczonej na jarmark części Starego Rynku wszystkich chętnych wystawców. Będzie ich łącznie ponad stu trzydziestu! Wśród nich producenci serów, wędlin, chlebów i nalewek. Sprzedawcy rękodzieła, domowych konfitur, tradycyjnych lodów, świeżych ziół, korzeni i przypraw, rolnicy oferujący ekologiczne warzywa i wołowinę,   importerzy win i specjałów z Węgier, Bułgarii czy Litwy. Oczywiście największą grupę stanowić będą lokalni producenci ze wszystkich regionów Polski.

W tym roku po raz pierwszy w historii festiwalu postanowiliśmy umożliwić występ małym browarom. Goście festiwalu będą mieli okazję skosztować niezliczonych gatunkóa) piw z małych, mini i mikrobrowarów z całej polski. Nie zabraknie lokalnych piwnych smakób) – znanych wszystkim Fortuny i mniej znanych, lecz arcyciekawych piw z nowego poznańskiego browaru kontraktowego Szałpiw, o wdzięcznych nazwach Rojber, Szczun i Bździągwa.

POKAZY KULINARNE:

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w czwartek 15go sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych. Swój kulinarny kunszt zaprezentują m.in: Krystian Szopka z restauracji Fusion poznańskiego Sheratona, Szymon Sławiński z Kuchni dla Dragona, Maciej Nowicki i Grzegorz Łapanowski.

KONCERTY:

Wieczorami zabrzmi muzyka. Od lat stanowi ona pozostający nieco w tle ale starannie zaplanowany element Festiwalu. Organizatorzy nie zapraszają tu gwiazd znanych z pierwszych miejsc list przebojów ale starają się by i muzyka była w dobrym smaku i w interesujący sposób komponowała się z pozostałymi elementami OFDS. W tym roku muzycznie zaprezentują się m.in.: The Stylacja – znana fanom programu Must be te Music przepełniona elektryzującą energią grupa z Łodzi, Katarzyna Stroińska z zespołem, prezentująca jazzowe aranżacje Wielkopolskich melodii ludowych i Pierwsza Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele.

DLA NAJMŁODSZYCH:

Rozpoczęty kilka lat temu cykl atrakcji dla najmłodszych bardzo się rozrósł. W tym roku każdego dnia festiwalu przewidzieliśmy szereg atrakcji dla najmłodszych smakoszy. Od czwartku do niedzieli trwać będą otwarte warsztaty w zorganizowanej wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego Strefie Smaki Wielkopolski. Dzieciaki uczyć się będę m.in. wypieku chleba, przygotują przysmaki z truskawek i  poznają tajemnice życia pszczół. W sobotę Katia Roman Trzaska, prowadząca program Litte Chef w Kuchni+ i założycielka szkoły gotowania o tej samej nazwie poprowadzi warsztaty smaku – kulinarne zabawy edukacyjne dla dzieci w wieku 4-8 lat w namiocie na Rynku. W niedzielę w Reforma Studio dzieci pobawią się w Kulinarne Wymyślanki.

EDUKACJA SMAKU DLA DOROSŁYCH:

Dorośli również będą się mogli wiele nauczyć. Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni a przy tym dobrze zjeść przygotowaliśmy szereg wydarzń i warsztatów. Wśród nich m.in.:

Kolacja degustacyjna „Wieczór Nalewek Zbigniewa Sierszuły”, podczas której laureat pierwszego miejsca jednej z poprzednich edycji konkursu Polska Nalewka Roku opowie o łączeniu nalewek z daniami, nie pozostając gołosłownym i serwując osiem nalewek do ośmiu dań degustacyjnych przygotowanych tak by komponowały się ze smakiem trunków.

Warsztaty ostrygowe, których uczestnicy poznają tajniki otwierania, rozpoznawania, oceny świeżości, przygotowywania i serwowania tych uznawanych za afrodyzjak owoców morza

Regionalne inspiracje w kuchni fusion – obiad life cooking z Krystianem Szopką i Pawłem Lorochem, podczas którego panowie pokażą jak w nowatorski i nowoczesny sposób wykorzystują w ekskluzywnej kuchni regionalne specjały od małych, regionalnych wytwórców.

Warsztaty Kuchni molekularna z Jeanem Bosem, mistrza kuchni dziś zamieszkałego w Polsce, który przez wiele lat gotował dla króla belgów  Baudouina i jego małżonki Fabioli

KINO KULINARNE

To kolejna nowość na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku. Wspólnie z Kinem Muza, z którym realizujemy m.in. poznańską edycją Kuchia+ FoodFilmFest zapraszamy do kulinarnego kina w pierwszy dzień Festiwalu, w czwartek 15go sierpnia. Tego dnia kino Muza wyświetlać będzie doskonałe dokumenty i fabuły o tematyce bliskiej wszystkim smakoszom:  Jiro śni o sushi, 18 spotkań przy stole,  Reż. Jorge Coira, Faceci od kuchni. Bilety, jak w każdy czwartek w kinie Muza kosztować będą jedyne 8zł a na widzów seansu czekają poczęstunki od organizatorów Festiwalu i możliwość wygrania zaproszeń na festiwalowe warsztaty i laboratoria.

KONKURSY:

W ramach tegorocznego Festiwalu odbędą się dwa konkursy. Największym z nich jest odbywający się od pierwszej edycji festiwalu konkurs Polska Nalewka Roku. Jeden z największych i najbardziej prestiżowych turniejów nalewek w Polsce. Co toku w jego szranki stają twórcy domowych nalewek z całego kraju. Jury ma niełatwe zadanie. W ciągu kilku godzin skosztuje i oceni niezliczone nalewki zgłaszane do konkursu (w rekordowym roku było ich ponad 100!).

Najlepszy tatar z Wielkopolski 2013. Każdego lata podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszamy restauratorów do udziału w konkursie, którego tematem jest jedno z dań kanonu kuchni wielkopolskiej. Podczas VII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku tematem będzie tatar. Jury oceniać będzie tatary klasyczne z wołowiny, koniny i dziczyzny ale i wariacje na temat tatara przygotowane przez szefów kuchni restauracji z Poznania i okolic. Konkursowi w tym roku towarzyszy plebiscyt na najsmaczniejszego restauracyjnego tatara realizowany wspólnie z Głosem Wielkopolskim. Laureaci poprzednich edycji konkursu, którego tematami były m.in. czernina, szare kluchy, golonka i kaczka po wielkopolsku chwalą sobie jego prestiż i efent promocyjny. Zainteresowanie nagrodzonymi daniami i ilość nowych klientów w lokalach przeszło ich najśmielsze oczekiwania.

WYSTAWA „Na zdrowie!” – etykiety i opakowania polskich nalewek, wódek i likierów od końca XIX w. do pięćdziesiątych wieku XX z kolekcji Adama Łukawskiego. Pierwszego dnia zaprosimy na wernisaż wystawy imponującej kolekcji przedwojennych i powojennych etykiet i butelek polskich wódek, nalewek i likierów. Wystawa prezentowana w galerii Oko/Ucho czynna będzie do końca sierpnia. Mecenasem wystawy jest Stomil Poznań.