Jesień pełna smaku z Akademią Kulinarnego Poznania

Opublikowano: 14-09-2013

Akademia Kulinarnego Poznania to unikatowy w skali kraju program warsztatów kulinarnych organizowanych wspólnie przez renomowane restauracje w Poznaniu. Zgodnie z założeniami programu spotkania w ramach Akademii odbywają się będą w specjalnie zaaranżowanych wnętrzach restauracji, a prowadzą je najzdolniejsi szefowie kuchni w mieście. To właśnie oni są gwiazdami Akademii i oni przygotowali unikalne cykle warsztatowe w swoich lokalach.

kulinarny1

 

kulinarny2

 

Akademia wystartowała w sierpniu, a gotową ofertę warsztatów przygotowały już takie restauracje jak: Hugo Restaurant, Kyokai Sushi Bar, Restauracja Platinum, Le Palais du Jardin, 3 Kolory, Pastela, Goko Restauracja Japońska, Cucina. Aktualny program warsztatów można znaleźć na stronie www.kulinarnypoznan.pl w zakładce „Akademia”. Partnerami Akademii są producenci jakościowych składników kulinarnych z regionu Wielkopolski, wypożyczalnia gastronomiczna Gastro Magic Service, Mielżyński Wine Spirits Specialties, magazyn KUKBUK, dziennik Głos Wielkopolski oraz sieć RMI Taxi.

kulinarny3

Lokale tworzące Akademię współpracują w projekcie Kulinarny Poznań, w którym organizowane są wydarzenia takie jak Noc Restauracji, prowadzona jest działalność informacyjna na portalu internetowym, wydawana jest mapa, została utworzona aplikacja mobilna. Organizatorem Akademii i Kulinarnego Poznania jest poznańska firma landbrand. Jak zapewnia Hubert Gonera, dyrektor zarządzający landbrand – poznańskie restauracje są ewenementem w skali kraju, wspólnie działają umacniając markę kulinarną miasta i budując modę na jakościowe jedzenie wśród poznaniaków i turystów. Takie modele współpracy są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie niemal w każdym dużym mieście restauracje wspólnie prowadzą działalność informacyjną, organizują różnorodne święta i festiwale – dodaje Gonera. – W Poznaniu jesteśmy krajowymi prekursorami działań na taką skalę. Mamy w planach kolejne akcje, które otworzą podniebienia mieszkańców i turystów na najlepsze regionalne składniki pochodzące z Wielkopolski, jak i całego świata. Akademia stwarza szansę na spotkanie z najlepszymi szefami kuchni i poznanie technik, o których trudno znaleźć informacje w książkach czy Internecie. Mamy nadzieję, że dla wielu poznaniaków Akademia stanie się stałym punktem w planowaniu rozrywek kulturalno-kulinarnych. Warsztaty będą odbywały się niemal co tydzień – informuje Gonera. Każda z restauracji przygotowała propozycje zajęć związanych programowo z jej specjalizacją. Szefowie kuchni postarali się zawrzeć w tematyce warsztatów najciekawsze informacje i techniki, które pozwolą każdemu i w krótkim czasie podnieść własne umiejętności gotowania.

Wśród nadchodzących warsztatów Akademii Kulinarnego Poznania znajdziemy pełne smaku spotkania w restauracjach 3 Kolory cafe grill & restaurant, GOKO Restauracja Japońska, HUGO Restaurant, Le Palais du Jardin, CUCINA oraz Platinum.

kulinarny4

Adam Zastróżny, Szef Kuchni restauracji 3 Kolory, podpowie jak gotować smacznie i zdrowo, tworząc zbilansowaną dietę dla osób aktywnych i sportowców. Zastróżny zachęca – żadnych pustych kalorii. Wszystkie powinny być pełnowartościowe i pełne smaku. Warsztaty „3 Kolory dla aktywnych” odbędą się już 14 września.

kulinarny5

Filozofię tradycyjnej kuchni japońskiej przybliży Patryk Jerzykowskiszef kuchni Goko Restauracji Japońskiej. Będą to zajęcia skierowane zarówno do stawiających pierwsze kroki w świecie sushi, jak i do tych bardziej wtajemniczonych. Podczas szkolenia uczestnicy poznają techniki przygotowania tradycyjnego sushi oraz produkty najwyższej jakości rodem z kraju kwitnącej wiśni. Termin warsztatów „Filozofia Sushi” w GOKO to 16 września.

kulinarny6

Na miłośników kreatywności w kuchni czeka warsztat pod tytułem „Cucina Inspiruje” (28 września) organizowany przez słynącą z doskonałego smaku Cucinę – restaurację, której szefuje Ernest Jagodziński. Obiecuje on, że podczas spotkań uczestnicy sami zaskoczą siebie swoją kreatywnością. Jak mówi Jagodziński – ja tylko wskazuję odważniejsze i mniej typowe zestawienia dobrze znanych składników, które znajdują się w lodówce większości poznaniaków. Podczas najbliższych warsztatów Ernest nawiąże do Kulinarnego Pucharu Polski, przygotowując kreacje m.in. z combra z sarny i gorzkiej czekolady – składników obowiązkowych finału KPP 2013.

kulinarny7

Kulinarny Puchar Polski towarzyszył będzie również uczestnikom warsztatów „Kuchnia na medal” w Restauracji Platinum. Dominik Brodziak, jeden z najbardziej utytułowanych szefów z Poznania zdradzi jak przygotować perfekcyjne dania, poczynając od doboru składników, na finalnym podaniu na talerzu kończąc. Wśród użytych produktów znajdą się kalmary, pomarańcze oraz jogurt naturalny – składniki obowiązkowe półfinału KPP 2013. Na warsztat z Dominikiem zapraszamy 4 października.

kulinarny8

Z kolei Dominik Narloch, Szef Kuchni Hugo Restaurant obiecuje, że podczas prowadzonych przez niego spotkań uczestnicy nauczą się łączyć tradycyjne, jakościowe składniki z najnowszymi technikami kulinarnymi. Zapewnia, że jako efekt powstaną dania, które można nazwać reinterpretacją klasyki. Wszystko to w rytmie slow food – podejście to pozwoli osiągnąć maksimum smaku każdego ze składników – podsumowuje Narloch. Na pierwszy warsztat z cyklu „Slow Food – 4 Pory Roku”, którego tematem będą dary lasu, zapraszamy 21 września.

kulinarny9

Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin wprowadzi w tajniki kuchni francuskiej. Podczas warsztatów przedstawi on specjalny blok poświęcony sztuce przygotowania mięs w różnych stopniach wysmażenia – od blue (bardziej niewypieczone od rare) do well done. Wśród mięsiw, którymi zajmie się szef Le Palais znajdą się najlepsze wołowiny i wielkopolska dziczyzna. Nie zabraknie oczywiście również sztandarowych dań znad Sekwany oraz prostej recepty na sukces w ich przyrządzaniu. Termin warsztatów w Le Palais du Jardin to 27 września.

kulinarny10