Rekordowy Festiwal Zalewajki w Radomsku

Opublikowano: 16-09-2013

Festiwal Zalewajki Radomsko 2013: Rekord pobity! Z akcji charytatywnej zebrano ponad 12 tys. zł

8 września podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki w Radomsku udało się pobić Rekord Polski w gotowaniu największej ilości zalewajki.

zalewajka1

 

12.204,47 złotych udało się uzbierać podczas charytatywnej akcji dla Zosi. 8 września podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki w Radomsku udało się pobić Rekord Polski w gotowaniu największej ilości zalewajki z czerwca 2009. 
zalewajka2

 

 

Bicia rekordu podjęli się Waldemar Hołówka i Przemysław Wieloch oraz ponad dwudziestu zaproszonych mistrzów sztuki kulinarnej z całej Polski. Do Radomska przyjechali: Mirosław Drewniak – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, konsultant kulinarny I edycji programu MasterChef, Ryszard Dudziak – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Marek Łukasiewicz – Szef Kuchni w Zamku w Baranowie Sandomierskim, Stefan Birek – Szef Kuchni Hotel LORD Warszawa, Paweł Malewski – Firma Stalgast Warszawa, Marek Rybacki i Renata Rybacka – Carving (rzeźbienie w owocach), Krzysztof Sikora – Restauracja Kopalnia Soli Wieliczka, Paweł Peroń – Carving Kraków, Dawid Łagowski – Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin Wellness&Wine Resort, Tomasz Purol – Blue Up Hall Poznań, Jakub Kasprzak – Blue Up Hall Poznań, Patryk Dziamski– doradca kulinarny Dziamski Culinary Studio, Tomasz Roszak – Culinary Atelier by Roszak, doradca kulinarny, Arkadiusz Cywiński – Restauracja Jan Bełchatów, Paweł Antas z żoną – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Zbigniew i Henryk Siwak – Przedstawiciel Qimiq na Polskę, Marcin Stańczyk – Szef Kuchni Restauracji Góra Kamieńsk, Wojciech Chojnicki – Winterhalter Gastronom Polska, Leszek Kosarzecki – GRILLE SMOKER, Tomasz Jagiełło – OERLEMANS Foods Polska, Szymon Rogoziński – firma ChemaN, Paweł Kiełb – firma ChemaN, Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Operator Hotelu***TED w Radomsku,

 

 

zalewajka3
W wielkim kotle wg tradycyjnej receptury ugotowano 3450 litrów zalewajki, /300ml porcja/  co dało 11 500 porcji. Do ugotowania rekordowej zalewajki użyto m. in. 2300 l wody, 160 l żurku, 600 kg ziemniaków, 70 kg grzybów, 50 l śmietany, 100 główek czosnku, 120 kg cebuli, 150 kg słoniny i 25 kg przypraw.

 

 zalewajka4

Podziękowania Przemysława Wielocha

Moi Drodzy!!!

W imieniu swoim i mojej córeczki  Zosi chciałbym wyrazić ogromną wdzięczność i tym samym ogromnie podziękować wszystkim moim kolegom, szefom kuchni, sponsorom, przedstawicielom handlowym, wszystkim którzy tego dnia byli z nami z takim sercem i zaangażowaniem wsparli mnie w zbiórce środków na dalszą rehabilitację ZosiJ Brak mi słów , aby wyrazić moje szczęście za Wasz przyjazd i ofiarowaną pomoc. Każdemu z Was pragnę podziękować osobiście i mam nadzieję, że nikogo nie pominę:

Dziękuję mojemu serdecznemu przyjacielowi Waldemarowi  Hołówce oraz Danucie Hołówce za pomoc w organizacji całego przedsięwzięcia, Waldek bez Ciebie, bym tego nie zorganizował!. Pani  Annie Milczanowskiej Prezydent Miasta Radomsko i Urzędowi  Miasta  za możliwość przeprowadzenia zbiórki,  oraz za wielkie serce. Panu Tadeuszowi Dąbrowskiemu właścicielowi Hotelu*** TED za możliwość  zakwaterowania wszystkich przybyłych, pomoc logistyczną oraz za przekazanie super rzeczy na licytację. Janowi i Halinie Pawełoszek  właścicielom Restauracji Jan w Bełchatowie za wsparcie finansowe, logistyczne, jak również za to, że zawsze mogę na Was liczyć!. Fundacji Klub Szefów Kuchni za wsparcie i patronat. Ewie Kujawie za pomoc ,wsparcie i za to że jesteśJ  . Mirkowi Drewniakowi za prowadzenie licytacji i gorące zachęcanie do niej. Kurtowi Schellerowi za rozpoczęcie zbiórki pieniędzy  i  pokazanie wszystkim jak to się robiJ. Stefanowi Birkowi za przyjazd i podarowanie książek na licytacje.   Ekipie z Wielkopolski reprezentowanej przez Dawida Łagowskiego, Tomka Purola , Jakuba Kasprzaka, Patryka Dziamskiego i Tomasza Roszaka za niesamowitą sumę wrzuconą do puszki  oraz pozytywną energię. Pawłowi Peroniowi wraz z żoną, Markowi  i Renacie Rybackiej oraz Krzysztofowi  Sikorze za piękne rzeźby w owocach i warzywach, które wszystkie zostały zlicytowane.  Arkadiuszowi Cywińskiemu, że dzielnie walczył ze mną na kuchni od środy przygotowując  wszystkie produkty do ugotowania największej Radomszczańskiej Zalewajki. Ryszardowi Dudziakowi, Pawłowi Antasowi , Marcinowi Stańczykowi, Markowi Łukasiewiczowi  za ofiarowaną pracę. Zbigniewowi i Henrykowi Siwakom z firmy QumiQ za pyszne desery i ogrom pracy do końca dnia. Pawłowi Malewskiemu z Firmy Stalgast za obecność  i przekazanie kompletu garnków i noży na licytację oraz pysznych pierników z cukierni Córki. Leszkowi Kosarzeckiemu za wspaniałe pstrągi i doborowe towarzystwo.  Szymonowi Rogozińskiemu i Pawłowi Kiełb z firmy Cheman za wypożyczenie kotła oraz jego obsługę. Wojciechowi Chojnickiemu z firmy Winterhalter za wsparcie finansowe. Tomaszowi Jagiełło oraz firmie Orlemans za obecność i wsparcie produktowe. Tomaszowi Plichcie i firmie Prymat za obecność i wsparcie produktowe. Firmie Elbud Knx za sponsoring i opakowania jednorazowe. Firmie Sprzet-Bud za dostarczenie i ufundowanie drewna na opał kotła. Firmie Iglotex  i Farutex za wsparcie produktowe. Tomkowi Kuligowskiemu za wypożyczenie samochodu chłodni. Commercio Polska za kawę i filiżanki na licytację. Dodzie za koszulkę na licytację. Salonowi Beautica  Nail Spa za trzy serie kosmetyków na licytacje. Robertowi Sowie i Konradowi Birkowi za książki na licytacje. Agencji Smarten za wsparcie. Firmie Redwine za banery i puszki na zbiórkę. Firmie Willa Win za trzy butelki Cave na licytacje i wino na kolację. Jackowi Krzynówkowi za piękne korki na licytacje. Krzysztofowi Diablo Włodarczykowi za dres na licytacje. Dziękuję również portalom papaja.pl , newsgastro.pl , gastrona.pl , wszystkodlakucharzy.com za wsparcie i nagłośnienie akcji.  Gorące podziękowania dla wszystkich tych osób które pominąłem , tych które przekazały przedmioty na licytację.

To właśnie dzięki Wam, 8 września 2013 roku, podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki  w Radomsku,  udało nam się pobić rekord na największą Tradycyjną Radomszczańską Zalewajkę i zebrać w akcji charytatywnej „Pomoc dla Zosi”  sumę 12 204,47zł na dalsze leczenie i  rehabilitację Zosi, za co z całego serca Bardzo Dziękuję!!!

 zalewajka5