Aruana zwycięzcą Wine & Food Noble Night 2013
Opublikowano: 25-09-2013

Wędzone jajko z grasicą cielęcą, policzki wieprzowe oprószone pudrem z chałwy oraz lody z…palonego masła – oto niebiańska uczta Witka Iwańskiego, szefa kuchni restauracji Aruana, mieszczącej się w Hotelu Narvil Conference & Spa w Serocku. Właśnie te dania sprawiły, że w sobotni wieczór na gali Wine & Food Noble Night autorskie menu przygotowane nad brzegiem Narwi zdobyło uznanie profesjonalnego jury oraz publiczności, wygrywając we wszystkich kategoriach konkursu.
Zarówno licząca ponad tysiąc osób publiczność, jak i kapituła prestiżowego konkursu kulinarnego nie miała żadnych wątpliwości – zwycięstwo Restauracji Aruana w kategorii przystawka, danie główne, deser było bezapelacyjne.
Witek Iwański, szef kuchni Aruana, nieprzypadkowo został królem sobotniej, kulinarnej uczty. Umiejętności niepowtarzalnego łączenia smaków i pozornie nie pasujących do siebie składników zdobywał bowiem za granicami naszego kraju, w nagrodzonych gwiazdkami Michelin restauracjach w Sztokholmie i Oslo oraz w uznanym Instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie.
Jury w składzie: Paweł Oszczyk – szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre – prezes Academy Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller – mistrz kuchni, prowadzący obecnie autorską Akademię Kulinarną, Adam Chrząstowski – szef kuchni restauracji Ancora w Krakowie, Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Adam Woźniak – zeszłoroczny zdobywca pierwszego miejsca w kategorii przystawka i danie główne oraz wyróżnienia jury profesjonalnego; szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku, podobnie jak licznie zgromadzeni podczas sobotniej gali goście, doceniło perfekcję szefa kuchni w nietuzinkowym doborze smaków oraz cieszący oczy smakoszy niepowtarzalny wygląd każdego z dań.
Więcej informacji o restauracji Aruana można pozyskać na nowej stronie www.aruana.pl.
Spotkajmy się nad Narwią!
Aruana zwyci
Opublikowano: 25-09-2013
W