Aruana zwycięzcą Wine & Food Noble Night 2013

Opublikowano: 25-09-2013

Wędzone jajko z grasicą cielęcą, policzki wieprzowe oprószone pudrem z chałwy oraz lody z…palonego masła – oto niebiańska uczta Witka Iwańskiego, szefa kuchni restauracji Aruana, mieszczącej się w Hotelu Narvil Conference &  Spa w Serocku. Właśnie te dania sprawiły, że w sobotni wieczór na gali Wine & Food Noble Night autorskie menu przygotowane nad brzegiem Narwi zdobyło uznanie profesjonalnego jury oraz publiczności, wygrywając we wszystkich kategoriach konkursu.

Aruana_na_Noble_Night_1

 

Zarówno licząca ponad tysiąc osób publiczność, jak i kapituła prestiżowego konkursu kulinarnego nie miała żadnych wątpliwości – zwycięstwo Restauracji Aruana w kategorii przystawka, danie główne, deser było bezapelacyjne.

Witek Iwański, szef kuchni Aruana, nieprzypadkowo został królem sobotniej, kulinarnej uczty. Umiejętności niepowtarzalnego łączenia smaków i pozornie nie pasujących do siebie składników zdobywał bowiem za granicami naszego kraju, w nagrodzonych gwiazdkami Michelin restauracjach w Sztokholmie i Oslo oraz w uznanym Instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie.

Jury w składzie: Paweł Oszczyk – szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre – prezes Academy Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller – mistrz kuchni, prowadzący obecnie autorską Akademię Kulinarną, Adam Chrząstowski – szef kuchni restauracji Ancora w Krakowie, Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Adam Woźniak – zeszłoroczny zdobywca pierwszego miejsca w kategorii przystawka i danie główne oraz wyróżnienia jury profesjonalnego; szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku, podobnie jak licznie zgromadzeni podczas sobotniej gali goście,  doceniło perfekcję szefa kuchni w nietuzinkowym doborze smaków oraz cieszący oczy smakoszy niepowtarzalny wygląd każdego z dań.

Aruana_danie_glowne

 

Nagrodzone menu w kategorii przystawka to wędzone jajko z sosem z kurczaka, chrupiącą skórą, grasicą cielęcą i okruchami chleba z czarnuszką. Ogromną niespodzianką w kategorii danie główne było, oprószone pudrem z chałwy, połączenie policzków wieprzowych z ruskimi pierogami i paloną kapustą z suszoną morelą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia pojawiła się na stołach przy serwowanym deserze, kiedy podano lody z palonego masła z orzechowym crumble, gorzką czekoladą i płatkami soli.

 

 Aruana_przystawka  Aruana_deser

Więcej informacji o restauracji Aruana można pozyskać na nowej stronie www.aruana.pl.

Spotkajmy się nad Narwią!

www.hotelnarvil.pl

Aruana zwyci

Opublikowano: 25-09-2013

W