Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży
Opublikowano: 28-09-2013

IX Spartakiada Rodzinna CZAT Marki 2013 była okazją by po raz kolejny pokazać, nauczyć i poeksperymentować kulinarnie z dziećmi i młodzieżą. Jak ważna jest w życiu dzieci i młodzieży edukacja nikomu nie ma potrzeby wyjaśniać. Jednakże oprócz zdobywania wiedzy ogólnej w naszych milusińskich należy kształtować odpowiednie zwyczaje i nawyki w tym również kulinarne. 22 września stadion MTS Marcovia był świadkiem szczególnego wydarzenia. Tegoroczna, już IX Spartakiada Rodzinna w Markach pod Warszawą zbiegła się z 90 rocznicą powstania klubu sportowego a dwa powody to więcej niż jeden by wielka fiesta i kulinarna zabawa trwała do zmroku.
Gdy w grę wchodzi kulinarna zabawa, nauka i uśmiech dziecka, zawsze można liczyć na zawodowców. Patronat nad tegoroczną Spartakiadą obieli: Prezes Agencji Rynku Rolnego Pan Radosław Szatkowski oraz Prezes Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni Pan Jarosław Uściński przy aktywnym wsparciu wielu szefów kuchni z całego kraju.
W trakcie kulinarnej części Spartakiady, uczestniczące w niej dzieci i młodzież mieli możliwość dowiedzieć się od szefów kuchni wiele na temat zdrowego i racjonalnego odżywiania się oraz jaki wpływ ma niezdrowa żywność na psychofizyczny rozwój człowieka (zwłaszcza młodego człowieka). W edukacyjnej części wydarzenia przeprowadzone zostało 5 konkursów kulinarnych oraz warsztaty sushi, carvingu i cukiernicze w trakcie których został przygotowany olbrzymi tort urodzinowy z okazji rocznicy powstania MTS Marcovia. Zabawy, uśmiechów i radości był pełen stadion a sprawcami dzieci i młodzież ochoczo i licznie biorące udział w imprezie. Rekrutację uczestników do konkursów prowadził Stefan Birek a w tym czasie ekipa Carving Team Poland uczyła wycinania przepięknych wzorów w owocach i warzywach.
Konkurs przygotowania fantazyjnej kanapki pod patronatem Piekarni szwajcarskiej InterEuropol
Konkurs – dekorowania owocami ciastek francuskich.
Konkurs rozpoznawania ziół i przypraw pod patronatem firmy Prowana – Raps dla kucharzy
Konkurs przygotowania i picia na czas shake owocowego pod patronatem firm Oerlemans, Intermlecz i Cheman
Warsztaty i konkurs sushi przeprowadzony przez szefów restauracji AKANA SUSHI
Warsztaty cukiernicze i przygotowanie torty pod patronatem cukierni „Barbara” , Hotelu Mistral i Intermlecz
Kulinarnymi gośćmi IX Spartakiady Rodzinnej byli Szefowie Kuchni: Stefan Birek, Andrzej Bryk, Mariusz Nowicki, Zbigniew Łęgowski, Marek Rybacki, Renata Rybacka, Jacek Sulich, Jarosław Maliszewski, Agata Rudnicka oraz uczniowie z Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II z Warszawy z ul. Komorskiej 17/23, którymi opiekowała się Pani Ewa Olech.
Spartakiada rodzinna to wspaniała inicjatywa mająca na celu społeczną integrację dzieci i młodzieży poprzez zabawę i naukę. Organizatorzy wydarzenia przygotowali szereg atrakcji edukacyjnych, artystycznych, kulturalnych i sportowych. Uczestnicy Spartakiady zobaczyli: pokaz ratownictwa medycznego, pokaz sprawności ochotniczej straży pożarnej, pokaz taktyki działań policji, zapoznali się z pracą leśników i ekologów. Na Spartakiadzie obejrzeli pokazy tańca nowoczesnego zespołów „Shock Dance” uczestniczyli w warsztatach tradycyjnego tańca afrykańskiego. Liczna grupa młodzieży brała udział w happeningu plastycznym, w warsztatach naukowych ArtScience oraz w warsztatach przyrodniczych. Na spartakiadzie wystąpił również teatr Na Walizkach. Oczywiście licznie uczestniczyli w konkursach kulinarnych, turniejach: warcabów, biegów sportowych oraz w wielu innych konkursach zręcznościowych i rodzinnych grach zespołowych.
Tak wspaniałe wydarzenie nie odbyłoby się bez wsparcia sponsorów, a byli nimi: Agencja Rynku Rolnego, Mareckie Stowarzyszenie Gospodarcze, Carving Team Poland, Piekarnia szwajcarska InterEuropol, Stalgast, Intermlecz, Oerlemans, Cukiernia Barbara, Hotel Mistral, Prowana – Raps, Cheman, Restauracja Akana Sushi, AM Claro, Polish BBQ Team, Perfecter.
Patronat medialny nad imprezą obieli: Papaja.pl, Gastrona.pl, NewsGastro.pl
Serdecznie dziękuję wszystkim za wsparcie i aktywny udział w wydarzeniu.
Organizator
Adam Michalski
Kulinarna Edukacji Dzieci i Młodzieży
Opublikowano: 04-10-2011

Jak ważna jest w życiu edukacja dzieci i młodzieży nikomu nie ma potrzeby wyjaśniać. Jednakże oprócz zdobywania wiedzy ogólnej naszych milusińskich również należy przyzwyczajać i kształtować w nich odpowiednie zwyczaje oraz zachowania w tym również kulinarne. Dlatego też od kilku już lat szefowie kuchni prowadzą we wszystkich formach i przy wszystkich możliwych okazjach kampanię pod nazwą „Kulinarna edukacja dzieci i młodzieży” Kolejną taką możliwość mieliśmy przy okazji już VII Spartakiady Rodzinnej CZAT 2011, która to odbyła się w dniu 25 września 2011 w Markach koło Warszawy, organizowana przez Mareckie Stowarzyszanie Gospodarcze pod patronatem Starosty Powiatu Wołomińskiego i Burmistrza Miasta Marki,
Patronat nad kulinarną częścią spartakiady objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przy aktywnym wsparciu Polskiej Grupy Carvingowej oraz wielu branżowych sponsorów.
W trakcie kulinarnej części Spartakiady, uczestniczące w niej dzieci i młodzież mieli możliwość dowiedzieć się od szefów kuchni wiele na temat zdrowego i racjonalnego odżywiania się oraz jaki wpływ ma niezdrowa żywność na psychofizyczny rozwój człowieka (zwłaszcza młodego człowieka). W trakcie edukacyjnej części wydarzenia przeprowadzone zostało 5 konkursów kulinarnych, w których to dzieci i młodzież ochoczo i licznie wzięło aktywny udział. Rekrutację uczestników do konkursów prowadził Stefan Birek a w tym czasie ekipa carvingowa Gastro Art przygotowywała puchary dla zwycięzców w poszczególnych konkursach,
Konkurs przygotowania fantazyjnej kanapki (dla dzieci 0 – 12 lat) pod patronatem Piekarni szwajcarskiej InterEuropol
Konkurs – owocowa łódź wikingów pod patronatem firm Saga i Gastro Art.
Konkurs piernikowy (ręczne formowanie pierników – po odpieczeniu uczestnicy otrzymali je w prezencie) (dla dzieci 0-12 lat) pod patronatem firm Stalgast i Akcent Catering
Konkurs rozpoznawania ziół i przypraw (dla dzieci 6-15 lat) pod patronatem firmy Prowana – Raps dla kucharzy
Konkurs przygotowania i picia na czas shake owocowego (dla dzieci 0-12) pod patronatem firm Oerlemans, Intermlecz i Cheman
Gośćmi specjalnymi VII Spartakiady Rodzinnej byli Szefowie Kuchni min: Stefan Birek, Andrzej Bryk, Mariusz Nowicki, Zbigniew Łęgowski, Polska Grupa Carvingowa w składzie: Marek Rybacki, Mariusz Gachewicz, Renata Rybacka i Michał Łojek oraz uczniowie z Technikum Sożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II z Warszawy, którymi opiekował się i dowodził Łukasza Kania.
Spartakiada rodzinna to wspaniała inicjatywa mająca na celu dbanie o właściwy rozwój dzieci i młodzieży. Organizatorzy wydarzenia przygotowali szereg atrakcji edukacyjnych, artystycznych, kulturalnych i sportowych. Uczestnicy Spartakiady zobaczyli: pokaz ratownictwa medycznego, pokaz sprawności straży pożarnej, pokaz taktyki działań policji, zapoznali się z pracą leśników i ekologów. Na Spartakiadzie dowiedzieli się jak funkcjonuje specjalistyczny autobus do pobierania krwi w którym można było oddać honorowo krew, obejrzeli występy zespołu G-Gang, pokazy tańca nowoczesnego zespołów „Shock Dance”, pokaz obrzędowego tańca Indian, uczestniczyli w happeningu plastycznym, poznawali pracę z mikrofonem. Uczestniczyli w zabawie z grupą cyrkową HECA i artystami teatru na walizkach. Oczywiście licznie uczestniczyli w konkursach kulinarnych, turniejach: warcabów, biegów sportowych oraz w wielu innych konkursach zręcznościowych i rodzinnych grach zespołowych.
Sponsorzy wydarzenia:
Perfecter, Akcent catering, Gastro Art, InterEuropol, Saga, Stalgast, Prowana – Raps, Oerlemans, Intermlecz, Cheman
Patronat medialny:
Apetini.pl , Papaja.pl, Gastrona.pl, NewsGastro.pl
Serdecznie dziękuję wszystkim za aktywny udział w tak szczytnym wydarzeniu.
Organizator
Adam Michalski
Kulinarna Edukacji Dzieci i Młodzieży
Opublikowano: 07-10-2010

Patronat nad kulinarną częścią spartakiady objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przy aktywnym wsparciu Polskiej Grupy Carvingowej oraz wielu branżowych sponsorów.
W kulinarnej części Spartakiady, uczestniczące w niej dzieci i młodzież dowiedzieli się od prowadzących szefów kuchni wiele na temat zdrowego i racjonalnego odżywiania się oraz jaki wpływ ma niezdrowa żywność na psychofizyczny rozwój człowieka (zwłaszcza młodego człowieka). Wiele z nich wzięło aktywny udział w specjalnie przygotowanych konkursach kulinarnych a były mini:
Konkurs przygotowania fantazyjnej kanapki (dla dzieci 0 – 12 lat)
Konkurs piernikowy (ręczne formowanie pierników – po odpieczeniu uczestnicy otrzymali je w prezencie) (dla dzieci 0-12 lat)
Konkurs rozpoznawania ziół i przypraw (dla dzieci 6-15 lat)
Konkurs przygotowania i picia na czas shake owocowego (dla dzieci 0-12)
Gośćmi specjalnymi VI Spartakiady Rodzinnej byli Szefowie Kuchni min: Stefan Birek, Jacek Sulich, Krzysztof Szulborski, Andrzej Bryk, Mariusz Nowicki, Carlos Tejera Gonzalez, Dariusz Borysiak. oraz Polska Grupa Carvingowa w skadzie: Mariusz Gachewicz, Tomasz Szpalek, Łukasz Kowalewski, Sebastian Ługowski
Za organizację Kulinarnej Edukacji Dzieci i Młodzieży odpowiadali:
Spartakiada rodzinna to wspaniała inicjatywa mająca na celu dbanie o właściwy rozwój dzieci i młodzieży. Organizatorzy wydarzenia przygotowali szereg atrakcji edukacyjnych, artystycznych, kulturalnych i sportowych.
Uczestnicy Spartakiady zobaczyli: pokaz ratownictwa medycznego, pokaz sprawności straży pożarnej, pokaz taktyki działań policji, zapoznali się z pracą leśników i ekologów. Na Spartakiadzie dowiedzieli się jak funkcjonuje specjalistyczny autobus do pobierania krwi w którym można było oddać honorowo krew, obejrzeli występy Teatru „Wagabunda”, pokazy tańca nowoczesnego zespołów „Szok Dance” i „Atut”, uczestniczyli w happeningu plastycznym, poznawali pracę z mikrofonem. Skorzystali z przelotu prawdziwym balonem, uczestniczyli w walkach sumo czy też obejrzeli pokaz motocykli Chapper Cruiser, oczywiście uczestniczyli w konkursach kulinarnych, turnieju: tenisa stołowego i warcabów oraz w wielu innych konkursach sportowych, zręcznościowych i rodzinnych giach zespołowych.
Sponsorzy wydarzenia:
Sponsorem Polskiej Grupy Carvingowej była firma :
Patronat medialny:
Serdecznie dziękuję wszystkim za aktywny udział w tak szczytnym wydarzeniu.
Organizator
Adam Michalski
Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży
Opublikowano: 09-10-2009

26 września 2009 w Markach pod Warszawa na terenie klubu sportowego „Markovia” odbyła się już
V Spartakiada Rodzina CHAT 2009. Wydarzenie zorganizowane z inicjatywy Mareckiego Stowarzyszenia Gospodarczego zrzeszającego miejscowe firmy, którym na sercu leży dobro społeczności lokalnej. Imprezie patronowali: Starostwo Powiatu Wołomin i Burmistrz Miasta Marki.
Spartakiada Rodzinna to wspaniała inicjatywa mająca na celu dbanie o właściwy rozwój dzieci
i młodzieży. Organizatorzy wydarzenia przygotowali szereg atrakcji edukacyjnych, artystycznych, kulturalnych i sportowych.
Uczestnicy Spartakiady zobaczyli: pokaz ratownictwa medycznego, pokaz sprawności straży pożarnej, pokaz taktyki działań policji, zapoznali się z pracą leśników i ekologów. Na Spartakiadzie było można zobaczyć również jak funkcjonuje specjalistyczny autobus do pobierania krwi
i oddać honorowo krew, obejrzeć występy Teatru „Wagabunda”, pokazy tańca nowoczesnego zespołów „Szok Dance” i „Atut”, uczestniczyć w happeningu plastycznym, poznać pracę z mikrofonem. Odbyły się również pokazy uzbrojenia Air i Paintball, pokaz motocykli Chapper Cruiser, oczywiście turnieje: tenisa stołowego i warcabów oraz wiele innych konkursów sportowych, zręcznościowych i rodzinnych gier zespołowych.
Spartakiada pełna wydarzeń i atrakcji artystycznych, kulturalnych, edukacyjnych i sportowych nie mogła odbyć się bez części kulinarnej.
Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży to program (misja), któremu patronują zawodowi szefowie kuchni. Na V spartakiadzie rodzinnej szefowie kuchni uczyli i promowali zdrowy i racjonalny sposób odżywiania oraz jego wpływ na psychofizyczny rozwój człowieka (zwłaszcza młodego człowieka).
W kulinarnej części spartakiady uczestnicy wzięli udział w specjalnie przygotowanych konkursach kulinarnych. 1. Konkurs przygotowania fantazyjnej kanapki (dla dzieci 0 – 12 lat)
Piekarnia szwajcarska Intereuropol
2. Konkurs wyciągania najdłuższego makaronu (konkurs rodzinny)
Viva Mix Kitchen Aid
3. Konkurs piernikowy (ręczne formowanie pierników – po odpieczeniu uczestnicy otrzymają je
w prezencie) (dla dzieci 0-12 lat)
Stalgast Sp. z o.o. i UNOX
4. Konkurs rozpoznawania ziół i przypraw (konkurs rodzinny)
Prowana Raps
5. Konkurs przygotowania i picia na czas shake owocowego (dla dzieci 0-12) InterMlecz, Oerlemans,
Konkurs „najbardziej fantazyjna kanapka”
Wszystkim przybyłym serdecznie dziękuję.
W imieniu organizatorów
Adam Michalski