Premiera Księgi Szefów Kuchni

Opublikowano: 30-09-2013

25 września najlepsi kucharze w Polsce zaprezentowali wyjątkową książkę. Tego dnia na konferencji prasowej w restauracji Sowa & Przyjaciele odbyła się premiera Księgi Szefów Kuchni.  

ksiega.szefow006
Oczywiście takiego wydarzenia kulinarno-kulturalnego nie można było przegapić. Progi restauracji Sowa & Przyjaciele przestąpiło wiele znakomitości ze świata gastronomii, showbiznesu i mediów.

Konferencję poprowadziła je Anna Augustyn-Protas, dziennikarka miesięcznika „Claudia”. W rozmowie uczestniczył Pan Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Robert Sowa, który aktywnie włączał swoich kolegów – kucharzy do rozmowy podczas konferencji. Panowie opowiadali między innymi o kulisach powstawania książki i swoich inspiracjach kulinarnych. Zdradzili również kilka branżowych dowcipów szefów kuchni.


Wśród gości, poza licznie obecnymi dziennikarzami kulinarnymi, pojawili się również Zygmunt Hajzer, Agata Rubik, Monika Mrozowska, Danuta Błażejczyk, Marcin Łopucki czy Andrzej Tomanek.


Po części oficjalnej goście mogli nie tylko porozmawiać z autorami, wziąć autograf i zrobić pamiątkowe zdjęcie, ale przede wszystkim skosztować wybornych dań serwowanych przez obsługę restauracji, m.in. wolno gotowane ogony wołowe w szynce długodojrzewającej i policzki wołowe na puree ziemniaczano-truflowym z sosem bourgunion.

ksiega.szefow001  ksiega.szefow007  ksiega.szefow008
ksiega.szefow003  ksiega.szefow011

Szefowie dumnie prezentowali swoje wspólne dzieło. W końcu jedną z najważniejszych i najprzyjemniejszych czynności  jaką zajmuje się bez wątpienia praktycznie każdy jest gotowanie. 
Jestem przekonany, że te przepisy oraz porady i triki kulinarne pomogą w rozwiązaniu typowych, drobnych kłopotów w kuchni, tak aby nie tylko jedzenie, ale i samo gotowanie stało się przyjemnością oraz ciekawą formą spędzania czasu – przekonuje Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

ksiega.szefow009  

Szesnastu wybitnych mistrzów kulinarnych, wielokrotnie nagradzanych i utytułowanych przekazało do książki swoje niecodzienne przepisy. „Księga Szefów Kuchni” prezentuje współczesne trendy w kuchni polskiej i różnorodność kunsztu kulinarnego szefów: od podejścia tradycyjnego do bardzo nowoczesnych rozwiązań z kuchni molekularnej. Przeznaczona jest dla wszystkich miłośników gotowania, którzy sztukę kulinarną traktują z prawdziwą pasją i zawsze chętnie doskonalą swoje umiejętności. Znajdą oni w książce blisko 150 pięknie zilustrowanych przepisów na oryginalne i wyśmienite dania takie jak grasica cielęca z borowikami i chałką, polędwiczka w kruszonce ziołowej czy pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni. Wraz z przepisami na wykwintne desery książka stanowi podstawę do przygotowania wielu uroczystych obiadów i kolacji, które wzbudzą podziw gości.

ksiega.szefow002  ksiega.szefow005

ksiega.szefow004

 

O autorach:

ROBERT SOWA – znany kucharz, autor książek kulinarnych i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce oraz juror i reprezentant na polskich konkursach kulinarnych. Szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele na warszawskim Mokotowie.

JERZY PASIKOWSKI – prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pomysłodawca i założyciel Polskiej Rady Kulinarnej. Uczestnik i laureat wielu konkursów krajowych i zagranicznych. Autor licznych publikacji prasowych o tematyce gastronomicznej. 

WALDEMAR HOŁÓWKA – właściciel Firmy Handlowo-Usługowej HOL SON GROUP. Członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

WIESŁAW BOBER – dyrektor Gastronomii i zastępca dyrektora hotelu „Verde Montana” w Kudowie-Zdroju. Przez wiele lat był szefem kuchni w hotelu „Villa Verde” w Zawierciu. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Współtwórca i wiceprezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie-Zdroju.

MARCIN BUDYNEK – szef kuchni i dyrektor Działu Gastronomii w hotelu „Warszawa” w Augustowie. Założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni. Laureat licznych konkursów.

TOMASZ JAKUBIAK – kucharz i dziennikarz kulinarny. Ekspert i doradca kulinarny. Właściciel sieci restauracji kuchni meksykańskiej S’poco Loco. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

TOMASZ DEKER – mistrz cukiernictwa, współwłaściciel sieci cukierni „T. Deker Patissier & Chocolatier”. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Reprezentant kraju oraz trener kadry narodowej w międzynarodowych olimpiadach kulinarnych.

TEO VAFIDIS – z pochodzenia Grek, z zawodu – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, z pasji – ambasador kultury i kuchni greckiej. Członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Honorowy Członek Chef’s Club Grecji.

STEFAN BIREK – pierwsze szlify w zawodzie zdobywał w jednej z najlepszych restauracji – „Bazyliszek” na rynku Starego Miasta w Warszawie. Swoją wiedzę i doświadczenie pogłębiał w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i w Austrii. Laureat licznych konkursów organizowanych przez Polskie Zrzeszenie Hoteli, obecnie juror.

KONRAD BIREK – zamiłowanie do gotowania zaszczepił mu ojciec, Stefan Birek. Szef kuchni w autorskiej restauracji Roberta Sowy „Sowa & Przyjaciele” w Warszawie. Laureat licznych konkursów, m.in. zdobywca tytułu Profesjonalisty Roku w 2002 i 2005 r.

MICHAŁ GÓRECKI – szef kuchni w warszawskiej restauracji „Endorfina Foksal” w zabytkowym Pałacu Zamoyskich. Członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Uczestnik i laureat wielu konkursów kulinarnych, m.in.: „Kuchnia Polska wczoraj i dziś” i „Kulinarny Puchar Polski”.

PRZEMYSŁAW KLIMA – chef w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Doświadczenie w gastronomii zdobył w konkursach i stażach, m.in. w restauracji „Noma” 2 gwiazdki Michelin, która trzy razy z rzędu została uznana za najlepszą restaurację na świecie.

KRZYSZTOF KOPCIŃSKI – szef cukierni w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Członek Ogólnokrajowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Doświadczenie zdobywał praktykując w cukierni Stefana Górskiego na warszawskim Zaciszu.

JAN KUROŃ – szef kuchni we własnej firmie. Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Przez wiele lat pracował w firmach cateringowych oraz restauracjach w Warszawie. Gotował wraz z bratem w serii programów „Kuroniowie rozgryzają” w Kuchnia TV,  współpracował także z TVN, obecnie gotuje w TVP2.

JAROSŁAW WALCZYK – mistrz kulinarny. Właściciel i główny szef kuchni restauracji „Walczyk Smaków” w Gdyni. Współzałożyciel, fundator i sekretarz generalny Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych

ARTUR ŚWIERŻEWSKI – szef kuchni hotelu „Trylogia”. Członek: Fundacji Klubu Szefów Kuchni, SK BANKU, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Promuje dziczyznę i dary polskich lasów. Bierze także czynny udział w imprezach propagujących zdrową żywność.