KUCHNIA + FOOD FILM FEST 5. w Gdańsku – program
Opublikowano: 16-11-2013

Organizowany przez kanał kulinarny kuchnia+ przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest 5. to aż 13 pozycji o różnych aspektach gotowania i jedzenia. Wśród nich dokumenty z Europy, Azji, Ameryki Północnej i Australii oraz indyjska fabuła „Smak curry”. Widzowie obejrzą m.in. produkcje o chińskim szaleństwie na wina z Bordeaux, kulinarnych skarbach Tybetu i Alp, farmerskim obliczu brytyjskiego następcy tronu i projektowaniu jedzenia przez ekipę słynnej restauracji elBulli.
W sobotę w sekcji „Społeczeństwo” czeka na uczestników duża dawka interesujących i ważnych społecznie filmów. Dzień rozpocznie „Farmer i jego Książę” w reżyserii Bertrama Verhaaga, docenionego nagrodą specjalną Amerykańskiej Akademii Filmowej oraz uhonorowanego m.in. na festiwalu w Berlinie, Amsterdamie i Palm Springs. Dokument ukazuje brytyjskiego księcia Karola i jego osobistego farmera, którzy od 30 lat prowadzą najstarsze rolnicze gospodarstwo ekologiczne na świecie. Film zostanie poprzedzony poczęstunkiem, którym goście rozkoszować się będą mogli dzięki daniom przygotowanym przez Restaurację Metamorfoza. Po filmie czeka nas spotkanie z Justyną Zdunek.
Za kulisy świata wielkich firm produkujących czekoladę zabierze widzów „Gorzki smak czekolady” Mikiego Mistratiego. Reżyser pokaże, w jaki sposób wykorzystuje się dzieci i jak dochodzi do łamania praw człowieka przy zbieraniu nasion kakaowca na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Z kolei „Fair Trade – Sprawiedliwy Handel?” ukaże, że za fasadą szczytnej idei fair trade może skrywać się okrutna prawda o wyzyskiwaniu ludzi w krajach Trzeciego Świata. Dla osłodzenia gorzkich wrażeń przed filmem uczestników czeka dawka słodyczy w postaci wypieków przygotowanych przez Izę Naczk z pracowni cukierniczej Must Bake, a w omówieniu tematu i problematyki filmu pomoże Larry Okey Ugwu.
Natomiast „Parcie na żarcie” zapozna widzów z metodami, jakimi posługują się producenci żywności, aby przekonać konsumentów do kupowania większej ilości jedzenia niż potrzebują.
Głównym punktem wieczoru będzie „Czerwona obsesja” oraz degustacja wina Bordeaux. Rozmowa z Tomaszem Kalenikiem zakończy część filmową wieczoru.
- Długo dojrzewający podlaski Kumpiok z puree z czarnego bzu i cykorią podduszoną w winie.
- Plastry pieczonego buraka i chrupiącego jabłka z serem „kozia rura” skropione pomorskim miodem.
- Wolno smażony bałtycki sandacz z sosem z polskich raków i porów
- Comber z sarniny z pieczonymi kasztanami i chrupiącymi warzywami korzennymi
- Wolno gotowana gruszka w czerwonym winie z lodami buraczano-pleśniowymi
„Somm” zabierze uczestników przeglądu w świat najwyższej klasy sommelierów i ukaże kulisy najtrudniejszego egzaminu w tej branży. O smakach i aromatach herbaty, trunku z tak wielką tradycją w Azji, jak wino w Europie, opowie film „Mistrzowie herbaty”. Tym razem rozmowę poprowadzi Robert Radkiewicz, a Restauracja Metamorfoza zadba o podniebienia uczestników.
Całości festiwalu towarzyszyć będzie Wystawa Fotografii Kulinarnej autorstwa Joanny Ogórek, która pokaże inne spojrzenie na szeroko rozumianą sztukę kulinarną. To wyjątkowy zbiór fotografii będących efektem udanych spotkań z kucharzami, ciekawych projektów, publikacji, wywiadów i niesamowitych smaków.
kuchnia+ food film fest to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Jego ideą jest przybliżenie widzom świata kulinariów, a także jego kulis. Pokazom w kinie towarzyszą poczęstunki związane z tematyką danego filmu. kuchnia+ food film fest to również szereg wydarzeń specjalnych odbywających się w ramach przeglądu, w tym dyskusje z ekspertami i twórcami filmów, imprezy dla dzieci oraz inne wydarzenia. Popularność kuchnia+ food film fest rośnie z roku na rok. W czwartej edycji uczestniczyło ponad 6 tysięcy gości. Filmy prezentowane w ramach przeglądu są następnie emitowane na antenie kanału kuchnia+.
PROGRAM 5. KUCHNIA+ FOOD FILM FEST
Warszawa, Poznań, Gdańsk, Wrocław
piątek, 22 listopada 2013
17:30 „Skarby kuchni tybetańskiej”
„Kulinarne dziedzictwo Alp”
20:00 „Ostatni ocean”
sobota, 23 listopada 2013
13:00 „Farmer i jego Książę”
15:00 „Gorzki smak czekolady”
„Fair Trade – Sprawiedliwy Handel?”
17:30 „Co kryje Coca-Cola?”
„Parcie na żarcie”
kup bilet
20:00 „Czerwona obsesja”
niedziela, 24 listopada 2013
15:00 „elBulli – kulinarny interface”
17:30 „Somm”
„Mistrzowie herbaty”
20:00 „Smak curry”
Wydarzenia towarzyszące:
Warsztaty kulinarne dla dzieci – kup bilet
Sobota 23.11, godzina: 11:00
FUMENTI – Akademia Kulinarna, ul. Chodkiewicza 22, Gdańsk
Filmowa kolacja + bilet na „Czerwona obsesja” – kup bilet
Sobota, 23.11, godzina 21:45
Hotel Hilton, Targ Rybny 1, Gdańsk
Filmowe śniadanie – kup bilet
Niedziela, 24.11, godzina: 11:00
Pomodoro Ristorante, Korzenna 33, Gdańsk
Autor: Fumenti kategoria Co nowego w FUMENTI, Miejsca i smaki