Kuchnia Polska na Mazowszu 2013 – V odsłona

Opublikowano: 12-12-2013

Krok po kroku i już mały jubileusz. W Tym roku a dokładnie 29 listopada 2013 przeszedł do historii  finał V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”. Jak zawsze w gościnnych progach Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych  przy ul. Komorskiej 17/23  w Warszawie miała miejsce pełna emocji rywalizacja kulinarna i kelnerska.

glowny

 

Oficjalnego otwarcia finału V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: przewodniczący kapituły konkursu Adam Michalski i przewodniczący jury degustacyjnego Andrzej Bryk.

konkurs1

W tym roku wymogi konkursowe zostały jeszcze bardziej wyśrubowane. Uczestnicy konkursu kulinarnego musieli przygotować dania konkursowe z użyciem: zakąska gorąca ze świeżego pstrąga tęczowego natomiast danie główne z wykorzystaniem piersi indyczej jakości QAFP i sera Mlekdamer. Konkurs kelnerski tradycyjnie rozpoczynający się dwujęzycznym testem wiedzy, obejmował pokaz sztuki nakrycia stołu w sposób klasyczny jak i improstyl a także to co w tym roku okazało się najtrudniejsze czyli falmbirowanie naleśników Zuzanny (Crepes Suzette flamber).

Do tegorocznej rywalizacji finałowej, z grona 46 zgłoszeń, zakwalifikowane przez Kapitułę Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013” zostały zespoły:

  1. Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki
  2. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź
  3. OSZ Gastgewerbe Brillat-Savarin-Schule Buschallee 23A, 13088 Berlin
  4. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn
  5. Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika ul. Traugutta 10, 07-410 Ostrołęka
  6. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych ul. Konopnickiej 3, 05-400 Otwock
  7. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Al. Jana Pawła II 7, 26-670 Pionki
  8. Zespół Szkół Nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej ul. Kłodzka 29, 58-308 Wałbrzych
  9. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
  10. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
  11. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa
  12. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego, Wojsławice 118, 98-220 Zduńska Wola

konkurs2

Do rywalizacji w konkursie kulinarnym, zgodnie z kolejnością wylosowaną w trakcie odprawy przed konkursem przystąpili:

  1. Natalia Laskowska, Hubert Płodzich – Ostrołęka
  2. Mateusz Kornet Michał Borkowski – Warszawa ul. Komorska
  3. Magda Lewandowska Magdalena Piętka – Otwock
  4. Piotr Kłosowski Michał Kolbe – Olsztyn
  5. Magdalena Derlatka Szymon Mróz – Pionki
  6. Yuliya Kiselyova Johanna Baumegger – Berlin
  7. Kamila Pluskwa Dorota Piecyk – Wojsławice
  8. Sebastian Małecki Tomasz Rojszyk – Warszawa ul. Komorska
  9. Marta Ryczałek Anna Kieliszek – Grodzisk Mazowiecki
  10. Dawid Hermanowski Mateusz Gabrysiak – Łódź
  11. Igor Sinoracki Maciej Osiński – Warszawa ul. Poznańska
  12. Damian Kamiński Patryk Bolek – Wałbrzych

konkurs4

Najtrudniejsze zadanie jednak czekało jurorów. Obserwując pełne emocji zmagania kulinarne, dostrzegając wielkie zaangażowanie uczestników konkursu i widząc wszechobecną chęć zaprezentowania własnych umiejętności zawodowych, ciśnienie rosło z godziny na godzinę. Obowiązkowe do użycia w konkursie produkty dostarczyli: świeże pstrągi  firma ALOSA, pierś indycza  ZPM  ŁUKOSZ i wymuszający wykazaniem się najwyższym kunsztem kulinarnym ser żółty Mlekdamer  z POLMLEK-u. Emocje, emocje, a wszystko przed kamerą na oczach, obserwatorów i dociekliwego jury pracującego w składzie:

Jury degustacyjne:

Andrzej Bryk – przewodniczący

Paweł Malewski

Jacek Sulich

Mariusz Nowicki

Zbigniew Łęgowski

Wanda Brzeska

Małgorzata Konarzewska

konkurs5

Jury techniczne:

Jarosław Maliszewski

Stanisław Nowogródzki

Ewa Rosiak

Krzysztof Wiśniewski

Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerskim. Dwujęzyczny (polsko-angielski) test wiedzy zawodowej, nakrycia stołu do wylosowanego menu w stylu klasycznym i improstyl-u oraz wymagające niezwykle dużej koncentracji zadanie flambirowania naleśników okazały się nie lada wyzwaniem. I chociaż flambirowanie to szczyty umiejętności kelnerskich to najwięcej emocji budziło menu do którego należało nakryć zastawę stołową. Nie wyjaśniając i prowokując do poszukiwania wiedzy na ten temat podam iż najtrudniejsze sformułowanie w menu brzmiało „pstrąg w oku raka” , wyjaśnienie zagadki pozostawiam dociekliwym.

konkurs6

W tegorocznym finale V Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego, w wylosowanej kolejności rywalizowali:

  1. Magdalena Chojnowska – Ostrołęka
  2. Robert Niewiarowski – Warszawa ul. Komorska
  3. Jakub Piętka – Otwock
  4. Anna Dworznikowska – Olsztyn
  5. Katarzyna Rdzanek – Pionki
  6. Samantha Prinz – Berlin
  7. Szymon Kubiak – Wojsławice
  8. Anna Lesińska – Warszawa ul. Komorska
  9. Aleksandra Krzosek – Grodzisk Mazowiecki
  10. Paulina Borek – Łódź
  11. Tomasz Żochowski – Warszawa ul. Poznańska
  12. Damian Pisarczyk – Wałbrzych

konkurs7

Rywalizację w konkursie kelnerskim oceniało profesjonalne jury w składzie:

Grzegorz Górnik – przewodniczący

Jan Stawarz

Jerzy Czapla

Cezary Skalski

Marzena Niedośpiał

konkurs8

W czasie gdy finaliści rywalizacji konkursowej emocjami sięgali zenitu na sali gimnastycznej nie było wcale spokojniej.  Uczniowie, nauczyciele i przybyli goście mieli możliwość uczestniczyć w specjalnym panelu szkoleniowo konkursowym. Tu można było zasięgnąć ciekawej wiedzy produktowej, poznać najnowsze techniki kulinarne o których w książkach szkolnych jeszcze nic nie słychać, zobaczyć jak wygląda profesjonalna praca barmana a wszystko przeplatane pytaniami i konkursami skierowanymi do publiczności gdzie poprawne odpowiedzi były sowicie nagradzane. W prezentacjach i szkoleniach udział wzięli: Szkoła Barmanów Jerzego Czapli i firma Meridon, zaprezentowane zostały wyjątkowej przydatności dla gastronomii papiery Saga i oczywiście system jakość QAFP wraz z degustacja specjalnych wędlin QAFP produkcji ZPM Grot w tym wyjątkowe kabanosy z gęsi.

konkurs9

Uczestnicy mieli możliwość jeszcze bardziej zagłębić się w tajniki barmaństwa gdy Paweł Jaworski przez godzinę „szalał” z syropami Monin tworząc wyjątkowe kompozycie smakowe.  Dużym zainteresowaniem cieszyło się, jakże na czasie, szkolenie sous vide wraz z degustacją obłędnie delikatnego mięsa przygotowanego w temperaturze 64˚C. Wspaniały zasób wiedzy na temat makaronów włoskich marki Barilla przedstawiła Pani Marta Martys a całość ozdabiały jakże pouczające prezentacje Mariusza Gachewicza to na temat carwingu to na temat produktów Polmlek. Właśnie, tak naprawdę to Mariusz pokazał jak należało podejść do użycia w rywalizacji konkursowej sera Mlekdamer by myśleć o wygranej. Panel edukacyjny wspierając swoją wiedzą i błyskotliwością prowadził szef kuchni hotelu Lord Stafan Birek.

konkurs10

Tuż przed Galą ogłoszenia i rozdania nagród wszyscy zaproszeni goście, uczestnicy konkursu, nauczyciele oraz sponsorzy mieli możliwość spróbowania potraw przygotowanych przez uczniów szkoły pod opieką szefów kuchni. Tego dnia swoją opieką obieli uczniów szefowie:  Robert Kowalewski, Michał Trukawka, Kamil Mamerski, Paweł Figura oraz Tomasz Purzyński a bufetu VIP-owskiego nie powstydziłby się żaden hotel.

konkurs11

Firmamy, które wsparły swoimi produktami przygotowanie bufetów to: Alosa, Piekarnia Szwajcarska Intereuropol, Puratos, ZPM Łukosz, ZPM Grot, Oerlemans, Polmlek, Meridon, Kamis, Barilla, Lawisz, Janex. VIP bankiet z całości został przygotowany na sprzęcie z wypożyczalni Gastro Magic Serwis.

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013” to zawsze święto dla uczniów szkół gastronomicznych, możliwość spotkania się z szefami kuchni i zdobycia nowych ciekawych doświadczeń zawodowych. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość. Współpracę środowisk branżowych zauważają i doceniają również  władze nie tylko regionalne. Tegoroczny V finał Konkursu patronatem honorowym objęli:

Pan Jacek Kozłowski Wojewoda Mazowiecki
Pan Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego

Pan Radosław Szatkowski Prezes Agencji Rynku Rolnego
Pan Karol Semik Mazowiecki Kurator Oświaty

Pan Tomasz Kucharski Burmistrz Dzielnicy Praga Południe Miasta Stołecznego Warszawy
Pan Wiesław Różański Prezes UPEMI i Promotor znaku QAFP

Pan Paweł Malewski Prezes firmy Stalgast Sp. z o.o.
Pan Jarosław Usciński Prezes Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Pan Grzegorz Górnik Prezes Akademii Kelnerskiej
Pan Mariusz Gachewicz Prezes Carving Team Poland
Pan Jerzy Czapla Prezes Centrum Szkolenia Barmanów

konkurs12

I czas na wyniki.

W tegorocznym finale V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”

 

I miejsce

konkurs13

Yuliya Kiselyova                                                                                                          Tomasz Żochowski

Johanna Baumegger                                                                                               Warszawa ul. Poznańska

Berlin

 

II miejsce

konkurs14

Igor Sinoracki, Maciej Osiński                                                  Paulina Borek   Łódź

Warszawa ul. Poznańska                                                          (druga z prawej)

Anna Lesińska – Warszawa ul. Komorska

Mateusz Kornet, Michał Borkowski                     (pierwsza z prawej)

Warszawa ul. Komorska

 

III miejsce

konkurs15

– Damian Kamiński Patryk Bolek – Wałbrzych                              – Robert Niewiarowski

– Marta Ryczałek Anna Kieliszek – Grodzisk Maz.                        Warszawa ul. Komorska

– Magda Lewandowska Magdalena Piętka – Otwock                  – Szymon Kubiak – Wojsławice

– Anna Dworznikowska – Olsztyn

                                                                                                            Wyróżnienie

                                                                                                             – Katarzyna Rdzanek – Pionki

Grand Prix

konkurs16

Zespół Szkół Gastronomicznych im prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013” składają serdeczne podziękowania  patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.

ramka.sponsorzy

Oficjalne wyniki „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”

Zespół Szkół Nr 1

ul. Żwirki i Wigury 4,

05-825 Grodzisk Mazowiecki

konkurs kulinarny

  1. Marta Ryczałek
  2. Anna Kieliszek

693

III

 

konkurs kelnerski

  1. Aleksandra Krzosek

238

 

 

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź

konkurs kulinarny

  1. Dawid Hermanowski
  2. Mateusz Gabrysiak

678

 

 

konkurs kelnerski

  1. Paulina Borek

317

II

 

OSZ Gastgewerbe Berlin

Buschallee 23A, 13088 Berlin

konkurs kulinarny

  1. Yuliya Kiselyova
  2. Johanna Baumegger

795

I

konkurs kelnerski

  1. Samantha Prinz

213

 

1008

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych

w Olsztynie

ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn

konkurs kulinarny

  1. Piotr Kłosowski
  2. Michał Kolbe

619

 

 

konkurs kelnerski

  1. Anna Dworznikowska

279

III

 

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4

im. Adama Chętnika

ul. Traugutta 10, 07-410 Ostrołęka

konkurs kulinarny

  1. Natalia Laskowska
  2. Hubert Płodzich

590

 

 

konkurs kelnerski

  1. Magdalena Chojnowska

251

 

 

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych

ul. Konopnickiej 3, 05-400 Otwock

konkurs kulinarny

  1. Magda Lewandowska
  2. Magdalena Piętka

687

III

 

konkurs kelnerski

  1. Jakub Piętka

266

 

 

Centrum Kształcenia Zawodowego                         i Ustawicznego

Al. Jana Pawła II 7, 26-670 Pionki

konkurs kulinarny

  1. Magdalena Derlatka
  2. Szymon Mróz

623

 

 

konkurs kelnerski

  1. Katarzyna Rdzanek

206

 

 

Zespół Szkół Nr 7

im. Komisji Edukacji Narodowej

ul. Kłodzka 29, 58-308 Wałbrzych

konkurs kulinarny

  1. Damian Kamiński
  2. Patryk Bolek

692

III

 

konkurs kelnerski

  1. Damian Pisarczyk

230

 

 

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych

ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

konkurs kulinarny

  1. Sebastian Małecki
  2. Tomasz Rojszyk

659

 

 

konkurs kelnerski

  1. Anna Lesińska

313

II

 

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych

ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

 

 

 

konkurs kulinarny

  1. Mateusz Kornet
  2. Michał Borkowski

705

II

 

konkurs kelnerski

  1. Robert Niewiarowski

306

III

1011

Zespół Szkół Gastronomicznych

im. prof. E. Pijanowskiego

ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

konkurs kulinarny

  1. Igor Sinoracki
  2. Maciej Osiński

763

II

Grand Prix

konkurs kelnerski

  1. Tomasz Żochowski

327

I

1090

Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego

Wojsławice 118, 98-220 Zduńska Wola

konkurs kulinarny

  1. Kamila Pluskwa
  2. Dorota Piecyk

562

 

 

konkurs kelnerski

  1. Szymon Kubiak

270

III

 

 

Przewodniczący Kapituły Konkursu

„Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”

Adam Michalski