Niesłabnące zainteresowanie kulinariami
Opublikowano: 20-12-2013

W ubiegły wekeend odbyły się dwa pokazy kulinarne z Robertem Sową w roli głównej. „Świąteczne smaki z Robertem Sową” miały miejsce w galerii Focus Mall w Piotrkowie Trybunalskim. W trakcie pięciogodzinnego spotkania Mistrz kulinarny wraz z ekipą przygotowali ponad 500 porcji dań, które chętnie degustowali odwiedzający piotrkowską galerię.

Przygotowano miedzy innymi udziec z kurczaka marynowany w tymianku, podany z sosem z grzybów leśnych, zupę z grzybów leśnych z karpiem i świeżym koperkiem oraz filet z karpia podany na jabłkach i gruszkach, karmelizowanych z miodem, śliwowicą i przyprawami korzennymi.


Na spotkanie ze znanym kucharzem przyjechali specjalnie zaprzyjaźnieni motocykliści z piotrkowskiego klubu „Quo vadis”. Jednemu z klubowiczów obchodzącemu urodziny Robert Sowa złożył życzenia i pokroił świąteczny tort.
Na scenie wystąpiła również uczestniczka polskiej edycji „Master Chefa” Monika Goździalska, która przygotowała swój pokaz pt. „Modelowa kuchnia”.


Dzieci pod okiem Śnieżynek dekorowały świeżo wypiekane na miejscu pierniki.
Natomiast w niedzielę Robert Sowa prezentował swój kunszt w galerii handlowej Solvay Park w Krakowie. „Wekend Roberta Sowy” przyciągnął tłumy, a przygotowanie potraw wzbudzało duże zainteresowanie wśród klientów galerii.
Mistrz kulinarny odpowiadał na wszystkie nurtujące pytania dotyczące przygotowań świątecznej wieczerzy, a obecny na miejscu sommelier pomagał w wyborze trunków, odpowiednich do serwowanych dań.


Wśród dwustu porcji dań przygotowanych przez Roberta Sowę i jego zespół kulinarny były podudzia z kurczaka z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz fileciki z indyka z ragout z soczewicy i pomidorów pelati z kardamonem.
Zorganizowano również konkursy z wiedzy kulinarnej, w których nagrodami były książki Roberta Sowy „Życie kocha jeść”.
Zainteresowanie kulinariami ciągle trwa. Jeszcze bardziej jest to widoczne przed świętami, co udowodniły tłumy gości na spotkaniu ze znanym Mistrzem kulinarnym.
aut. Karolina Roch