Międzynarodowy Dzień Pizzy
Opublikowano: 04-02-2014
Choć istnieje kilkaset jej wariacji, to najczęściej i tak wybieramy jej podstawową wersję. Ponad 60 proc. Polaków sięga po kawałek tradycyjnej Margherity. 9. lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Choć z upływem czasu powstaje coraz więcej rodzajów pizzy, to nieprzerwanie od lat króluje neapolitańska, której jedną z odmian jest właśnie Margherita. Ta oryginalnie wypiekana w Neapolu składa się z pomidorów San Marzano oraz sera mozzarella z krowiego mleka. Ciasto wyrabiane jest z mąki typu 0 lub 00 oraz neapolitańskich lub browarnianych drożdży. Powinno być ugniatane ręcznie lub przy użyciu miksera wieloobrotowego, a jego grubość nie może przekraczać 3 milimetrów. Gotowa pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 stopni w piecu opalanym dębowym drewnem.
Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem zarówno wśród profesjonalnych znawców kuchni, jak i miłośników dobrego jedzenia. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników (34 proc.). Najchętniej wskazywane dodatki to: pomidory, pieczarki, szynka, salami, cebula, papryka, oliwki, kukurydza, owoce morza oraz różnego rodzaju sosy. Z badań marki MOSSO** wynika, że ponad 60 proc. Polaków wybiera Margheritę. Popularne są również: Americana z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą (56 proc.), Hawajska z szynką i ananasem (53 proc.) oraz Pepperoni z kiełbaską pepperoni (48 proc.). Inne chętnie wybierane to: Capricciosa z szynką, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami (43 proc.), Caprese z pomidorami i pesto ze świeżej bazylii (41 proc.), Wegetariańska z brokułami, papryką, pomidorami i kukurydzą (35 proc.), Carbonara z serem corregio, bekonem, pieczarkami, cebulą i świeżą bazylią (35 proc.), Farmerska z grillowanym kurczakiem, papryką, pieczarkami i cebulą (27 proc.) oraz Europejska z szynką, wołowiną, pieczarkami i oliwkami (23 proc.).

Wykres 1. Najchętniej wybierane rodzaje pizzy (źródło: MOSSO)
„Przygotowanie pizzy to pole do prawdziwego kulinarnego popisu. Bogactwo i dostępność przeróżnych składników daje nam możliwość stworzenia własnej, unikalnej kompozycji smakowej, której dopełnieniem jest oczywiście sos. Z naszych badań wynika, że blisko 90 proc. Polaków nie wyobraża sobie pizzy bez solidnej porcji sosu” – mówi Tomasz Kwaśniewski, manager marki MOSSO. Ulubione sosy Polaków to: czosnkowy (64 proc.), pomidorowy (26 proc.), a nawet majonezowy (10 proc.). Okazuje się jednak, że w kwestii sosów, nie mamy do swoich kulinarnych zdolności zaufania. Nawet do przygotowanej w domowym zaciszu pizzy najczęściej dodajemy sos ze sklepowej półki (81 proc.). Zaledwie 19 proc. z nas przyrządza go samodzielnie.

Wykres 2. Najczęściej wybierane sosy do pizzy (źródło: MOSSO)
Popularność pizzy
Na świecie rocznie sprzedawanych jest blisko 13 milionów pizzy. Polacy również mają w tym swój udział. Blisko połowa smakoszy z nad Wisły jada ją przynajmniej raz w miesiącu (48 proc.). Ponad 1/3 badanych (35 proc.) robi to dwa lub trzy razy w miesiącu, 12 proc. raz w tygodniu, a 5 proc. nawet częściej.

Wykres 3. Jak często jemy pizzę? (źródło: MOSSO)
Najbardziej popularną praktyką wśród Polaków jest jadanie pizzy w restauracji, pizzerii lub barze (47 proc.). Mimo to, zaskakujący jest fakt, że aż 27 proc. piecze ją samodzielnie w domu. Nieco mniej popularne jest zamawianie pizzy do domu lub pracy – 16 proc., a także kupowanie mrożonej – 10 proc. Co ciekawe ponad połowa z nas najchętniej spożywa ją w towarzystwie partnera. Chętnie jadamy ją również ze znajomymi (40 proc.) i członkami rodziny (10 proc.).

Wykres 4. Jaka pizza najbardziej nam smakuje? (źródło: MOSSO)
*Raport został przygotowany na bazie ankiety, w której wzięło udział 100 osób w wieku od 25 do 60 lat.
**MOSSO to jeden z największych polskich producentów wyrobów spożywczych na rodzimym rynku. Dzięki ciągłemu rozwojowi, wdrażaniu nowoczesnych i przyjaznych środowisku technologii, niezmiennie od 25 lat dostarcza produkty najwyższej jakości. Oferta obejmuje obecnie 69 różnych produktów o bogatym, naturalnym smaku i wysokich walorach odżywczych, w tym tak znanych i cenionych jak „Majonez Napoleoński” czy „Chrzan Delikatesowy”. Firma dostarcza swoje wyroby do największych sieci spożywczych w kraju.
Międzynarodowy Dzień Pizzy
Opublikowano: 09-02-2011
Wydawać by się mogło, że skoro pizza jest jednym z tradycyjnych dań w kuchni włoskiej to właśnie z tego kraju pochodzi. A tak nie jest. Przypuszcza się, że potrawę, która formą i smakiem przypominała pizzę, podawali już starożytni Grecy. Był to płaski chleb, posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami. Około 500 roku przed naszą erą placek ten trafił do Rzymu. Gdy w XVII wieku sprowadzono do Neapolu pomidory, nieodłącznym elementem pizzy stał się sos pomidorowy. Najprawdopodobniej pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku. Wówczas do Neapolu przybyła królowa Włoch Margherita Sabudzka oraz jej mąż Umberto di Savoia. Raffaele Esposito, piekarz, przygotowywał dla królowej specjalną potrawę, którą była pizza. Danie miało nawiązywać do narodowych barw Włoch, a więc podstawowymi składnikami, których Esposito użył do wyrobu pizzy były: pomidory (czerwień), ser mozarella (biel) oraz bazylia (zieleń). Na część królowej pizzę nazwano Margherita i do dziś jest ona jedną z najbardziej lubianych i wersji pizzy.
W roku 2009 Komisja Europejska przyznała pizzy neapolitańskiej tytuł wyrobu tradycyjnego z certyfikatem TSG. Od tego czasu w każdym zakątku świata pizzę pod taką nazwą piec można zgodnie z określoną recepturą, a więc przy użyciu specjalnej mąki, soli morskiej oraz sera mozarella z bawolego mleka. Neapolitana musi być pieczona na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.
źródło: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/9_lutego_obchodzimy_miedzynarodowy_dzien_pizzy_181375.html