IX Festiwal Kuchni Greckiej

Opublikowano: 10-03-2014

Dnia 26 marca 2014 roku w godzinach 10:00 – 18:00 na XVIII Międzynarodowych Targach Gastronomicznych Eurogastro w Warszawie ul. Marsa 56C, SEKTOR A

Festiwal Kuchni Greckiej jest cyklicznym wydarzeniem mającym na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Polscy kucharze pod „fachowym okiem” będą mogli zaprezentować swoje zdolności na konkursie kulinarnym, w którym weźmie udział 12 kucharzy z całej Polski. Ich zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów.

wigilia.ksk2012023 

Z uwagi na czas i miejsce organizacji jest to również szansa nawiązania kontaktów w branży Ho.Re.Ca tak dla uczestników, jak i dla Partnerów Festiwalu Kuchni Greckiej. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.

Inauguracji Festiwalu dokona  Ambasador Grecji w Polsce p. Tasia Athanasiu. Swoją obecnością zaszczyci nas Mnich ze świętej Góry Athos o. Epifanios Milopotaminos, który jest Szefem Kuchni Klasztoru, członkiem Chef’s Club of Greece i autorem wielu książek kucharskich.  Wykona Autorski Pokaz kulinarny połączony z degustacją. Firma Callebout przedstawi grecką odsłonę belgijskiej czekolady – słodkie tajniki zaprezentuje Mistrz Piotr Chylarecki. Firma POTIS zaprezentuje maszynę do gyrosa dostępną dla każdego domu. Na wszystkich odwiedzających czeka wyśmienita kawa o którą zatroszczy się Delonghi Polska, greckie oryginalne przysmaki The Greek Gourmet i wiele innych niezapomnianych atrakcji.

Serdecznie zapraszamy do udziału w tym wielkim międzynarodowym wydarzeniu, którego pomysłodawcą i Organizatorem jest Theofilos Vafidis – znany i ceniony Mistrz i Doradca Kulinarny.

Lista uczestników IX Festiwalu Kuchni Greckiej

  1. Jan Paweł  Błaźniak Restauracja Maska – Saska Kępa  Warszawa
  2. Sylwia  Bukała Do&Co Poland Sp. Z O.O.   Warszawa
  3. Tomasz  Czarnecki Restauracja Patateria  Karpacz
  4. Arkadiusz  Dziakowski Restauracja Zielona  Wrocław Psary
  5. Rafał Grzegorzek Restauracja Amber Room  Warszawa
  6. Dominik  Kloc Dworek New Restaurant  Bielsko – Biała
  7. Dariusz  Kuduk Hotel Grand Sal  Wieliczka
  8. Marcin  Polak Młyn Jacka Hotel & Spa ****  Wadowice
  9. Norbert  Sokołowski Restauracja Moonsfera  Warszawa
  10. Kamil  Tłuczek Restauracja Pasjonaci  Rzeszów
  11. Karolina  Wiśniewska Hotel Zdrojowy Pro Vita Agnieszka Trafas  Kołobrzeg
  12. Dawid  Zagrzywiec Hotel Brant  Wiązowna

Jury techniczne IX Festiwalu Kuchni Greckiej

  1. Jerzy Pasikowski (Przewodniczący) Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  2. Miltos Karoubas – Prezes Chef’s Club – Grecja
  3. Spiros Dosis –  Członek Chef’s Club – Grecja
  4. Marcin Budynek – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  5. Robert Sowa – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  6. Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Włochy
  7. O. Epifanios Milopotaminos – Członek Chef’s Club – Grecja

Festiwal.logotypy