Nowa zdrowa „oaza” w Łodzi

Opublikowano: 01-04-2014

W łódzkim centrum Piotrkowska 217 zainaugurowano w sobotę akcję „Dobry Targ”.  Od kwietnia w każdą sobotę w pofabrycznych zabudowaniach XIX-wiecznej fabryki maszyn będzie można kupić różnorodne ekologiczne produkty pochodzące od małych, lokalnych wytwórców.

dobry.targ

 

Dobry Targ to inicjatywa podjęta przez projekt „Piotrkowska 217”, firmę „blurp” oraz lokalnych wytwórców i producentów zdrowej żywności. Pierwszą edycję targu zorganizowano na dziedzińcu przed wejściem do głównej hali Piotrkowskiej 217. W sobotę można było kupić przede wszystkim regionalne produkty z ziemi łódzkiej takie jak wędliny z Jordanowa, nadwarciański chrzan z Osjakowa, miody, pieczywo, piwo z Łasku a także soki tłoczone z Kałęczewa.
Na Piotrkowskiej odbyły się także spotkania oraz prezentacje ekologicznych produktów żywnościowych najwyższej jakości. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne w wykonaniu Carlosa Gonzaleza-Tejery, Marka Gonzaleza i Kevina Aistona. Znany serowar Gieno Mientkiewicz opowiadał o polskich serach zagrodowych. Odwiedzający mogli też sami ułożyć tradycyjną wielkanocną palmę, pod czujnym okiem gospodyni z Lipiec Reymontowskich.
dobry.targ1

 

– Celem naszego projektu jest organizowanie regularnych targów zdrowego jedzenia w centrum Łodzi. Po sobotnim sukcesie zapewniamy, iż podobne imprezy będziemy organizować przy Piotrkowskiej 217 w przyszłości – mówi Radosław Szwugier, koordynator projektu Piotrkowska 217.

Piotrkowska 217 na stałe wpisuje w kulinarny krajobraz Łodzi. Dobry Targ to kolejna po styczniowym Łódzkim Street Food Festivalu,  inicjatywa mająca na celu promocję zdrowego żywienia w Łodzi. „Piotrkowska 217” to projekt spółki Okam Capital, do której należą pofabryczne budynki. Deweloper za namową grupy łodzian zrezygnował z wcześniejszych planów przeznaczenia terenu pod osiedle mieszkaniowe. Inwestor zgodził się zrealizować plan stworzenia w tym miejscu centrum dla młodych, kreatywnych ludzi.

dobry.targ3