10 największych polskich hitów kulinarnych
Opublikowano: 06-05-2014
Nastołecznym rynku gastronomicznym 10-letni staż to rzadkość – średni czas życiarestauracji to zaledwie dwa lata. Wieloletnie doświadczenie i ponad 1.000.000klientów na koncie Folk Gospody pozwoliło na stworzenie rankingu polskich dań,które cieszą się największą popularnością. Z okazji okrągłych urodzin odmaja do końca lipca w restauracji będzie można spróbować 10 bestsellerów –potraw, które najchętniej zamawiali zarówno polscy, jak i zagraniczni goście –bardzo licznie odwiedzający ten klimatyczny lokal na warszawskiej Woli.
Wśród największychhitów znalazły się m.in. pieczona golonka, tatar z polędwicy wołowej i schabz dzika, tuż za nimi kaczka z pieca , sum mazurski, placek zbójnicki izupa z leśnych grzybów, a następnie takie klasyki jak polędwica z rusztu, żurekna zakwasie, pierogi i schabowy z mizerią. Wśród deserów najwięcej zwolennikówzyskały sernik z białą czekoladą i tradycyjna szarlotka.
Restauracjaprzy Waliców 13 to firma rodzinna. Jej pomysłodawcą i założycielem jest PiotrPopiński, ekspert rynku gastronomicznego, twórca konceptów wielu popularnychmarek restauracyjnych, ale przede wszystkim pasjonat polskiej kuchni – Kiedy w 2004 roku zakładaliśmy Folk Gospodętakich restauracji było w stolicy naprawdę niewiele – dominowały pizzerie,kebaby i fastfoodowe sieciówki. Potem przyszły mody na kuchnię chińską,włoską czy japońską. My postawiliśmy na kuchnię polską i konsekwentnietrzymamy się przyjętych na samym początku zasad – nie uznajemy konserwantów,chemii, półproduktów, tanich zamienników. Sami pieczemy chleb i ciasta,wyrabiamy domowe masło, pierogi, pasztety i wędliny. Od lat korzystamy ztych samych, sprawdzonych dostawców, np. sery sprowadzamy z Wiżajn naSuwalszczyźnie, polędwicę sezonowaną od hodowcy spod Szczecina, a ogórkikupujemy w niewielkim gospodarstwie pod Jarosławiem – opowiada Piotr Popiński. I dodaje – Pilnujemy jakości, która jest dla nas największym priorytetem, aletakże cen. Chcemy, by mógł przyjść do nas każdy, kto ceni dobre jedzenie, ale niezamierza wydać fortuny.
W Folk Gospodzie od pierwszegodnia pracuje ten sam szef kuchni, który czuwa, by do menu bazującego na tradycyjnychpolskich przepisach, wprowadzać autorskie, oryginalne rozwiązania. Goście mogądelektować się m.in. schabem z dzika aromatyzowanym trawą żubrową czy wykwintnymsumem mazurskim podawanym z blanszowanym szpinakiem i sosem z białej cebuli izielonego pieprzu. Ta niepowtarzalna mieszanka różnych tradycji kulturowych i kulinarnych zcałej Polski zaprawiona nutą nowoczesności sprawia, że restaurację odwiedzająnie tylko Warszawiacy, ale i liczni goście z zagranicy, w tym gwiazdytakie jak Garou, Joe Cocker, Boney M, Smokie czy Lukas Podolski.
Restauracjędoceniają także instytucje branżowe i media. Folk Gospoda otrzymała wyróżnienieCertificate of Excellence odnajwiększego na świecie portalu turystycznego Trip Advisor, Warsaw Insider nagrodził lokal w kategoriiTraditional Polish tytułem Best of Warsaw2013. Magazyn Forbes i Warszawska Organizacja Turystyczna rekomendują restaurację biznesmenom i zagranicznymturystom, a kulinarny kanał kuchnia+ przyznał jej nagrodę za „najlepszemenu restauracji 2012”.
Folk Gospoda – ul. Waliców 13
Więcej na:http://www.folkgospoda.pl i https://www.facebook.com/FolkGospoda