Restauracja Mistrzów – menu

Opublikowano: 12-07-2014

18 sierpnia w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach po raz kolejny rozegrane zostaną prestiżowe, międzynarodowe zawody siatkówki plażowej, na których zagrają najlepsze pary siatkarskie na świecie.

RM.biale.logo

Nieodłącznym elementem plażowych zmagań jest Restauracja Mistrzów, w tym roku pod mecenatem firmy Villeroy & Boch. Restauracja Mistrzów jest inicjatywą Dariusza Strucińskiego – szefa kuchni hotelu Anders, który od lat angażuje najlepszych szefów polskiej sceny kulinarnej. Należy podkreślić, iż restauracja Mistrzów to czysty wolontariat wszystkich osób tam pracujących . Począwszy od szefów kuchni po uczniów i studentów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z uniwersytetu Warmii i Mazur, jak również uczniowie szkół gastronomicznych z Olsztyna i Warszawy pod czujnym okiem wielkich autorytetów kulinarnych zdobywać będą pierwsze szlify kucharskie. A zatem budowanie relacji uczeń – mistrz to istotny, edukacyjny element restauracji.

Restauracja Mistrzów swoje podwoje otworzy 20 sierpnia. Tym razem szefowie zaproponują polskie, regionalne smaki. Rozpocznie w środę gospodarz Dariusz Struciński oczywiście wyśmienitą kuchnią Warmii i Mazur Czwartek należy do Marka Widomskiego (założyciel Instytutu Kulinarnego  w Krakowie), który zaserwuje specjały kuchni małopolskiej. Kolejny dzień będzie pod znakiem rybki i kuchni Pomorza w wykonaniu Grzegorza Labudy (szef kuchni Grand Hotel Tiffi w Iławie) . Sobotnie menu przygotuje sam Karol Okrasa (szef kuchni w restauracji Platter by Karol Okrasa w  warszawskim hotelu InterContinental), który uraczy wszystkich smakami Mazowsza. Niedzielę zamyka kuchnia kurpiowska i Jarek Uściński (właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera). W mistrzowskiej restauracji nie zabraknie również mocnych, słodkich akcentów. Sama śmietanka polskiego cukiernictwa Tomasz Deker (współwłaściciel sieci cukierni T.Deker Patisser & Chocolatier), Miachał Gałązka i Marcin Paździor przygotują wyjątkowe desery. Nad sobotnią galą siatkarską czuwać będą Tomasz Dziura (szef kuchni restauracji Andromenada w hotelu Galaxy) i Łukasz Pielak (prawa ręka Karola Okrasy w restauracji Platter by Karol Okrasa).

Kulinarny program Restauracji Mistrzów

20 Sierpnia, Środa

Dzień Kuchni Warmii i Mazur

Chef Kuchni Dariusz Struciński

Przekąska

Carpacio z pieczonego buraka, jabłka, twarożku koziego i prażonych pestek dyni, z sosem z sałaty rucoli

Zupa

Rybna grochówka z młodym szczawiem i pomidorami, doprawiona okrasą

Danie główne 

Podwędzane polędwiczki wieprzowe w czarnym kruszonym pieprzu, pieczone warzywa korzeniowe z czarnuszką i sosem z trawy żubrowej

Deser

Tarta czekoladowa z musem malinowym i orzechową bezą

21 Sierpnia, Czwartek

Dzień Kuchni Małopolskiej

Chef Kuchni Marek Widomski

Zakąska

Tatar z pomidorów przekładany kozim serem z ciepłą maślaną bułeczką, chrupką z oscypka i oliwą ziołową

Zupa 

Krem z fasoli z kawałkami sandacza i chrzanowym cream fraiche

Danie główne

Policzek wołowy na koniakowym sosie z grzybami leśnymi i kluseczkami kładzionymi w towarzystwie sezonowych warzyw z patelni

Deser

Pasta z orzechami i selerem naciowym

 

22 Sierpnia, Piątek

Dzień Kuchni Kaszub i Pomorza

Chef Kuchni Grzegorz Labuda

Przekąska

Śledź marynowany w białym winie na sałatce ziemniaczanej

Pasta

Kopytka z kaczką konfiturowaną i śliwkami

Danie główne

Parowana polędwica z dorsza z pudrem z cebuli na gulaszu z warzyw z puree z wędzonych ziemniaków

 

23 Sierpnia, Sobota

 

Dzień Kuchni Mazowsza

Chef Kuchni Karol Okrasa

Przekąska

Spalony łosoś z sałatką z kaszy gryczanej i pieczonym burakiem sosem truflowym

Zupa 

Velute  z młodych porów  z wędzonym pstrągiem, pesto z papryki, i oliwa  z lubczyku 

Danie główne 

Pieczone żeberka wieprzowe na duszonej Kapuście curry, smażona dymka, wędzone ziemniaki młode, glazurowane na miodzie wrzosowym jabłko 

Deser

Sernik Gryczany z limonką i imbirem, sos czekoladowy z czarnym kardamonem

 

 

24 Sierpnia, Niedziela

Dzień Kuchni Kurpi

Chef Kuchni Jarek Uściński

Kurpie smacznie – Bo kurpsie to kapcie z lipowego łyka

Przekąska

Podwędzane filety ryb wiślanych na sałatce z ziemniaków gotowanych w bulionie z lubczykiem pod dresingiem z groszku zielonego i chrzanu

Zupa

Krem z kapusty kiszonej ubrany chipsami z brukselki i olejem z pestek dyni

Danie główne

Gotowana sous vide pierś kurczaka marynowana jałowcówką i ziołami podana na musie z kaszy perłowej i gryczanej z sosem z kurek na carpaccio z buraka

Deser

Bita śmietana aromatyzowana cytryną i wanilią na zupie krówkowej z sosem rodzynkowym i świeżymi sezonowymi owocami

 

stronaRM

Gościem specjalnym restauracji będzie dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej i znaczący głos doradczy w tej dziedzinie Kurt Scheller (były szef kuchni hoteli: Bristol, Sheraton i Rialto, założyciel Akademii Kulinarnej Kurta Schellera).

Sukcesu tej wyjątkowej i niepowtarzalnej restauracji nie byłoby bez partnerów, firm, które od wielu lat wspierają jej działanie (szczegóły niebawem).

Restauracja Mistrzów jest niewątpliwie miejscem, którym należy się chwalić za ciekawy polski smak, interesujące połączenia i niezapomnianą atmosferę. A dzieje się tak za sprawą kilku znakomitych szefów kuchni, którzy z pasją wykonują swój zawód i tę pasję przekazują kolejnym pokoleniom.

Zapraszamy do Starych Jabłonek na wielką ucztę nie tylko siatkarską! Tutaj wszystko smakuje wysmienicie! Creme de la creme polskiej gastronomii spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy  i dostarczy niezapomnianych wrażeń kulinarnych.

Patroni medialni:

newsgastro-portal-gastronomiczny-2010 Papaja.logo001 FoodS_LOGO poradnik_restauratora.logo

 www.restauracjamistrzow.pl

smartenPR_logoSmartenPR

 www.smartenpr.pl