Restauracja Mistrzów – menu
Opublikowano: 12-07-2014

18 sierpnia w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach po raz kolejny rozegrane zostaną prestiżowe, międzynarodowe zawody siatkówki plażowej, na których zagrają najlepsze pary siatkarskie na świecie.

Nieodłącznym elementem plażowych zmagań jest Restauracja Mistrzów, w tym roku pod mecenatem firmy Villeroy & Boch. Restauracja Mistrzów jest inicjatywą Dariusza Strucińskiego – szefa kuchni hotelu Anders, który od lat angażuje najlepszych szefów polskiej sceny kulinarnej. Należy podkreślić, iż restauracja Mistrzów to czysty wolontariat wszystkich osób tam pracujących . Począwszy od szefów kuchni po uczniów i studentów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z uniwersytetu Warmii i Mazur, jak również uczniowie szkół gastronomicznych z Olsztyna i Warszawy pod czujnym okiem wielkich autorytetów kulinarnych zdobywać będą pierwsze szlify kucharskie. A zatem budowanie relacji uczeń – mistrz to istotny, edukacyjny element restauracji.
Restauracja Mistrzów swoje podwoje otworzy 20 sierpnia. Tym razem szefowie zaproponują polskie, regionalne smaki. Rozpocznie w środę gospodarz Dariusz Struciński oczywiście wyśmienitą kuchnią Warmii i Mazur Czwartek należy do Marka Widomskiego (założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie), który zaserwuje specjały kuchni małopolskiej. Kolejny dzień będzie pod znakiem rybki i kuchni Pomorza w wykonaniu Grzegorza Labudy (szef kuchni Grand Hotel Tiffi w Iławie) . Sobotnie menu przygotuje sam Karol Okrasa (szef kuchni w restauracji Platter by Karol Okrasa w warszawskim hotelu InterContinental), który uraczy wszystkich smakami Mazowsza. Niedzielę zamyka kuchnia kurpiowska i Jarek Uściński (właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera). W mistrzowskiej restauracji nie zabraknie również mocnych, słodkich akcentów. Sama śmietanka polskiego cukiernictwa Tomasz Deker (współwłaściciel sieci cukierni T.Deker Patisser & Chocolatier), Miachał Gałązka i Marcin Paździor przygotują wyjątkowe desery. Nad sobotnią galą siatkarską czuwać będą Tomasz Dziura (szef kuchni restauracji Andromenada w hotelu Galaxy) i Łukasz Pielak (prawa ręka Karola Okrasy w restauracji Platter by Karol Okrasa).
Kulinarny program Restauracji Mistrzów
20 Sierpnia, Środa
Dzień Kuchni Warmii i Mazur
Chef Kuchni Dariusz Struciński
Przekąska
Carpacio z pieczonego buraka, jabłka, twarożku koziego i prażonych pestek dyni, z sosem z sałaty rucoli
Zupa
Rybna grochówka z młodym szczawiem i pomidorami, doprawiona okrasą
Danie główne
Podwędzane polędwiczki wieprzowe w czarnym kruszonym pieprzu, pieczone warzywa korzeniowe z czarnuszką i sosem z trawy żubrowej
Deser
Tarta czekoladowa z musem malinowym i orzechową bezą
21 Sierpnia, Czwartek
Dzień Kuchni Małopolskiej
Chef Kuchni Marek Widomski
Zakąska
Tatar z pomidorów przekładany kozim serem z ciepłą maślaną bułeczką, chrupką z oscypka i oliwą ziołową
Zupa
Krem z fasoli z kawałkami sandacza i chrzanowym cream fraiche
Danie główne
Policzek wołowy na koniakowym sosie z grzybami leśnymi i kluseczkami kładzionymi w towarzystwie sezonowych warzyw z patelni
Deser
Pasta z orzechami i selerem naciowym
22 Sierpnia, Piątek
Dzień Kuchni Kaszub i Pomorza
Chef Kuchni Grzegorz Labuda
Przekąska
Śledź marynowany w białym winie na sałatce ziemniaczanej
Pasta
Kopytka z kaczką konfiturowaną i śliwkami
Danie główne
Parowana polędwica z dorsza z pudrem z cebuli na gulaszu z warzyw z puree z wędzonych ziemniaków
23 Sierpnia, Sobota
Dzień Kuchni Mazowsza
Chef Kuchni Karol Okrasa
Przekąska
Spalony łosoś z sałatką z kaszy gryczanej i pieczonym burakiem sosem truflowym
Zupa
Velute z młodych porów z wędzonym pstrągiem, pesto z papryki, i oliwa z lubczyku
Danie główne
Pieczone żeberka wieprzowe na duszonej Kapuście curry, smażona dymka, wędzone ziemniaki młode, glazurowane na miodzie wrzosowym jabłko
Deser
Sernik Gryczany z limonką i imbirem, sos czekoladowy z czarnym kardamonem
24 Sierpnia, Niedziela
Dzień Kuchni Kurpi
Chef Kuchni Jarek Uściński
Kurpie smacznie – Bo kurpsie to kapcie z lipowego łyka
Przekąska
Podwędzane filety ryb wiślanych na sałatce z ziemniaków gotowanych w bulionie z lubczykiem pod dresingiem z groszku zielonego i chrzanu
Zupa
Krem z kapusty kiszonej ubrany chipsami z brukselki i olejem z pestek dyni
Danie główne
Gotowana sous vide pierś kurczaka marynowana jałowcówką i ziołami podana na musie z kaszy perłowej i gryczanej z sosem z kurek na carpaccio z buraka
Deser
Bita śmietana aromatyzowana cytryną i wanilią na zupie krówkowej z sosem rodzynkowym i świeżymi sezonowymi owocami
Gościem specjalnym restauracji będzie dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej i znaczący głos doradczy w tej dziedzinie Kurt Scheller (były szef kuchni hoteli: Bristol, Sheraton i Rialto, założyciel Akademii Kulinarnej Kurta Schellera).
Sukcesu tej wyjątkowej i niepowtarzalnej restauracji nie byłoby bez partnerów, firm, które od wielu lat wspierają jej działanie (szczegóły niebawem).
Restauracja Mistrzów jest niewątpliwie miejscem, którym należy się chwalić za ciekawy polski smak, interesujące połączenia i niezapomnianą atmosferę. A dzieje się tak za sprawą kilku znakomitych szefów kuchni, którzy z pasją wykonują swój zawód i tę pasję przekazują kolejnym pokoleniom.
Zapraszamy do Starych Jabłonek na wielką ucztę nie tylko siatkarską! Tutaj wszystko smakuje wysmienicie! Creme de la creme polskiej gastronomii spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy i dostarczy niezapomnianych wrażeń kulinarnych.
Patroni medialni:
SmartenPR