Brokuły – smak natury
Opublikowano: 25-08-2014

Międzynarodowa Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów odbędzie się po raz pierwszy w Polsce, w dniach 7-8 października w Hotelu NARVIL Conference & Spa w Serocku.
Wybór Polski jest nieprzypadkowy, ponieważ nasz kraj plasuje się w piątce największych europejskich producentów brokułu i kalafiora.
Istotnym punktem wydarzenia będą „Wariacje kulinarne wokół brokułów”, czyli pokaz przyrządzania potraw z udziałem znanego szefa kuchni – Tomasza Jakubiaka. Ponadto zagadnieniami poruszanymi w trakcie konferencji będą:
- propagowanie spożycia brokułów w Europie Środkowo-Wschodniej
- stworzenie najlepszej strategii marketingowej dla produktów brokułowych, które spełniają oczekiwania klientów
- analiza potrzeb rynków wschodnich i prognozy rozwoju eksportu polskich produktów rolnych.
Swoją wiedzą na powyższe tematy podzielą się światowej klasy specjaliści. Obecność potwierdzili już prof. Henryk Mruk (Polska), dr David Hughes (Wielka Brytania), dr Elizabeth Jeffery (Stany Zjednoczone). Drugiego dnia odbędzie się prezentacja odmian brokułów na polu doświadczalnym firmy Green Factory ze Zdunowa.
Spotkanie będzie okazją do nauki, wymiany informacji i doświadczeń, ale także do poszukiwania możliwości współpracy i nawiązania nowych kontaktów. Więcej informacji na temat wydarzenia znajduje się na stronie internetowej www.broccoli-conference.com.
Patronat medialny nad konferencją objęła redakcja NewsGastro.pl.