Podróże kulinarne z Karolem Okrasą – Nieborów
Opublikowano: 28-09-2014

21 września br. w muzeum w Nieborowie odbyły się warsztaty kulinarne dla współmałżonek Szefów Misji Dyplomatycznych w Polsce organizowane pod patronatem Ministerstwa Spraw Zagranicznych, które poprowadził Karol Okrasa. Celem tych warsztatów było przybliżenie Paniom Ambasadorowym walorów polskiego mięsa drobiowego. Było to kolejne spotkanie z cyklu „Podróży kulinarnych z Karolem Okrasą” mających za zadanie promocję polskiej kuchni i historii. Organizatorem spotkania był Związek Polskie Mięso.
Warsztaty kulinarne odbyły się w przepięknym, historycznym Pałacu Radziwiłłów w Nieborowie. Tym razem Pary Ambasadorskie zostały zaproszone przez Związek Polskie Mięso. Spotkanie zostało zorganizowane pod patronatem Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Celem warsztatów była promocja polskiej kuchni i kultury. Bohaterem warsztatów było polskie mięso drobiowe. W spotkaniu wzięło udział 25 Pań Ambasadorowych z różnych zakątków świata.
Zmagania kulinarne Pań Ambasadorowych poprzedziło krótkie wystąpienie Katarzyny Oponowicz, Dyrektora Związku Polskie Mięso, która w kilku słowach przybliżył uczestniczkom spotkania Związek Polskie Mięso, jak również dane dotyczące rynku mięsa drobiowego w Polsce, największych polskich producentów oraz skalę produkcji i eksportu tego produktu zagranicę.
Podczas warsztatów Panie Ambasadorowe pod okiem Karola Okrasy uczyły się gotowania dań z drobiu. W kuchni zagościły potrawy takie jak: piersi z gęsi w jabłkach ze smażoną dynią oraz udka kurczaka faszerowane suszonymi owocami z plackami z kaszy gryczanej. Na zakończenie warsztatów Panie otrzymały przepisy, by móc je potem wykorzystywać w swoich kuchniach. Podczas gdy Panie Ambasadorowe poznawały tajniki polskich potraw z drobiu, Panowie Ambasadorowie zwiedzali muzeum w Arkadii. Po warsztatach, Prezes Związku Polskie Mięso, Witold Choiński, zaprosił Pary Ambasadorskie na uroczysty lunch w towarzystwie przedstawicieli Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
– Wspólne gotowanie tradycyjnych, polskich potraw umożliwia przedstawicielkom innych krajów i kultur poznanie naszych tradycyjnych dań oraz produktów, a za ich pośrednictwem polskiej kultury, historii i obyczajów przekazywanych z pokolenia na pokolenie” – powiedział na zakończenie warsztatów Karol Okrasa. – Jest do doskonała okazja, by Panie Ambasadorowe stały się ambasadorkami polskiej kuchni. Myślę, że po dzisiejszych warsztatach szczególne miejsce na liście ich ulubionych dań zajmie polski drób – powiedział Karol.
Od wielu lat szczególne miejsce wśród różnych gatunków mięsa, ze względu na wyróżniające go pozytywne dla zdrowia cechy, zajmuje drób. Wysoka wartość odżywcza, wynikająca z korzystnego składu aminokwasów, łatwo przyswajalne tłuszcze, większa ilość witamin i karotenów, stosunkowo niska kaloryczność oraz bogate źródło kwasu pantotenowego powodują, iż wskazane jest stosowanie tego gatunku mięsa w diecie nie tylko dla niemowląt czy osób starszych, ale również osób prowadzących zdrowy styl życia i aktywnych zawodowo.
Event został zorganizowany z inicjatywy Związku Polskie Mięso, a sfinansowany został z Funduszu Mięsa Drobiowego. Jest to kolejne wydarzenie w dorobku Związku Polskie Mięso.