Za nami już 5 edycja Food & Drink Festival!

Opublikowano: 28-09-2014

Za nami już 5 edycja Food & Drink Festival, która odbyła się dnia 10 września 2014 roku w Lublinie. Tegoroczne wydarzenie było poświęcone tematowi sztuki kulinarnej przy obróbce wołowiny dojrzałej. Powołując się na zaskakująco niskie wyniki badań o spożyciu wołowiny w Polsce, organizator oraz sponsorzy  postanowił poszerzyć ten temat z profesjonalistami. Gościem specjalnym wydarzenia był John Csukor, właściciel KorFoodInnovation, USA. Trener kulinarny wraz ze swoim asystentem Spencerem Cole pokazali różne inspiracje na przygotowywanie tego niedocenianego typu mięsa. Wśród nich były  między innymi: grillowany flank steak, coullote w technice Mylar Cook, zrolowany hanger steak, propozycje na goleń wołową, flat iron steak w inspiracji z południowo-wschodniej Azji oraz amerykańskie burgery i cheesburgery.

Food.DrinkFestival006


Swoje kulinarne propozycje odkrył przez nami także Martin Gimenez Castro – szef kuchni restauracji Salto w Warszawie. Jako Argentyńczyk, swoją rodowitą tradycję  przedstawił  w nowoczesnym polskim wydaniu, przy użyciu polskiej wołowiny i nowoczesnych technik gotowania. Martin przygotował dla uczestników propozycję na żeberka wołowe sous vide, picahnie (z części coullote) oraz rostbef pieczony w niskich temperaturach.  Zachęcał do zwrócenia większej uwagi na nasze polskie produkty nieodbiegające jakością od tych importowanych.

Food.DrinkFestival022

Uczestnicy szkolenia oprócz wspólnego gotowania z trenerami mieli okazje dowiedzieć się o sposobach sezonowania mięsa i jego czynnikach, o czym świadczy kolor wołowiny i jak różny potrafi on być, o  zawartości tłuszczu w mięsie i jak to wpływa na jego selekcję w USA.  Ciekawym tematem o którym mówił John Csukor było także zagadnienie: Jak serwować wołowinę, z kością czy bez? Jakie to ma znaczenie w koszcie produktu i finalnego dania. Amerykański szef kuchni przytoczył wiele przykładów i trendów w podawaniu wołowiny na całym świecie, a w szczególności  z Azji i Ameryki Południowej. Stosował przyprawy, które nie są jeszcze dostępne w Polsce, a które wydobywają z wołowiny najlepsze smaki i aromaty. Przedstawił wartości odżywcze wołowiny oraz jak one wpływają na funkcjonowanie człowieka.

Food.DrinkFestival002  Food.DrinkFestival004

Oprócz tradycyjnego przygotowywania typu duszenie, pieczenie, grillowanie, John Csukor oraz Martin Castro pokazali dania zrobione w technice sous vide. Okazało się, że można wykorzystywać części wołowe mniej oczywiste jak steaki w karcie menu, ale potrzebują one dłuższej obróbki czasowej. Przykładem na to był hanger steak oraz picahnia.

Food.DrinkFestival012  Food.DrinkFestival011

Dopełnieniem warsztatów był panel dyskusyjny poprowadzony przez Agatę Godlewską oraz Pawła Lorocha. Wspólnie a Adamem Chrząstowskim, Arturem Morozem , Maciejem Nowickim, Martinem Castro, Bartkiem Pirkielem oraz Anna Jelonek- dietetykiem i Johnem Csukorem poprowadzono dyskusję której hasłem przewodnim były koncepty restauracyjne oparte na wołowinie oraz ich przyszłości w Polsce, standardy jakości mięsa wołowego oraz  świadomość konsumencka dotycząca sezonowania (suche – mokre) i marynowania (kruszenia) mięsa wołowego. Został także poruszony aspekt  powtarzalność jakości i kalibracja wołowiny, system jakościowy na przykładzie systemu w USA oraz co jest czynnikiem małego spożycia mięsa wołowego w Polsce. Martin Castro jako Argentyńczyk opowiedział o popularności tego mięsa w Argentynie i z czego wynika.

Food.DrinkFestival027  Food.DrinkFestival019

Odpowiedzi na te wszystkie pytania powinny zwrócić uwagę polskich dostawców wołowiny, wynika z nich bowiem, ze jeszcze dużo pracy przed nami Polakami, aby zdrowe i wartościowe mięso wołowe zagościło na naszych stołach częściej i bardziej świadomie.

Po zakończonym szkoleniu, organizator imprezy CKW Etiuda, zaprosił wszystkich uczestników na uroczysty bankiet ze specjalnym programem artystycznym- koncertem zespołu Bracia.

Food.DrinkFestival031  Food.DrinkFestival032

5 edycja Food & Drink Festival to próba zwrócenia większej uwagi na to co polskie ,podejścia do  tematu gotowania ze świadomością, że nie trzeba wydawać niebotycznych kwot na zakup polędwicy wołowej, żeby serwować wołowinę w polskich restauracjach. Głównym celem tej edycji było pokazanie jak łatwo można przyrządzić wołowinę ale również jak zdrowe i pożywne dla człowieka jest białko zawarte w niej oraz że wołowina może być smaczna. To wszystko udało się naszemu gościowi specjalnemu – Johnowi Csukorowi – przekazać wszystkim uczestnikom szkolenia.

Inicjatorem corocznych warsztatów kulinarnych ze światowymi osobowościami branży gastronomicznej jest firma Multivac, która dzięki współpracy z ekspertami w swojej dziedzinie pragnie wpływać na edukacje i poszerzanie doświadczeń  polskich szefów kuchni.

Sponsorami 5 Food&Drink Festival byli: Sokołów S.A. , Multivac Sp. Z o.o., Dora Metal.

Wszystkim uczestnikom, sponsorom oraz partnerom i patronom medialnym serdecznie dziękujemy za współpracę.