Największe sushi – rekord pobity
Opublikowano: 20-11-2014

Dostałem telefon od Andrzeja Polana z zapytaniem czy podejmę się próby pobicia rekordu Guinessa w ułożeniu mozaiki sushi. Nie musiał długo czekać na moją decyzję, lubię takie wyzwania. Patronem akcji była organizacja Norge.
Miałem za zadanie wyliczyć potrzebną ilość towaru i ile kawałków sushi potrzebujemy na 40m2 powierzchni.
Liczby były porażające, w sumie potrzebowaliśmy :
380kg surowego ryżu do sushi
350kg fileta z łososia
2000 listków glonów NORI
10kg wasabi
40l octu ryżowego
14kg sera philadelfia
12kg majonezu
95kg ogórka
55kg marchwi
5kg kopru
40kg cukru
4kg soli
Oprócz mnie było jeszcze czterech profesjonalnych sushi masterów tj: Krzysiek Antosik (mój brat), Artur Berne, Darek Amroziak, Igor Brzezicha-Gujski, reszta ekipy to profesjonalni kucharze z ekipy mistrza kulinarnego Andrzeja Polana. Oczywiście nie można zapomnieć o 30 uczniach gastronomika, którzy ambitnie pracowali razem z nami.
W niedzielę i poniedziałek oprócz Sushi, został przygotowany bankiet dla oficjeli. Całością ekipy zarządzał szef Andrzej Polan a ja byłem odpowiedzialny za sekcję sushi.
Prace przy sushi podzieliłem na trzy etapy:
– sobota godz. 8-22 krojenie warzyw, mieszanie wasabi, wykrojenie 12150 sztuk plastrów łososia na nigiri
– niedziela start 8 rano koniec 2 w nocy, gotowanie ryżu, zwijanie 1500 rolek sushi i przygotowanie 12150 sztuk nigiri z łososia, przygotowane sushi sukcesywnie wykładaliśmy na wózki, które trafiły do chłodni
– poniedziałek godz. 5 rano układanie mozaiki z sushi, zwijanie 500 rolek sushi
Praca przy mozaice trwała do ostatniej minuty oficjalnego pomiaru przez panią komisarz godz. 15
O godz. 16 wizyta pani premier Norwegii w tym czasie po przemówieniu został odczytany wynik 40,7m2 mozaiki sushi, rekord został pobity!
Cała mozaika została przeznaczona oczywiście do degustacji.
Kamil Antosik