Premiera przewodnika Gault & Millau w Polsce
Opublikowano: 30-11-2014
Mamy zaszczyt wprowadzać na polski rynek pierwszy międzynarodowy przewodnik kulinarny, główną (i jedyną) światową konkurencję Michelin. Pierwszego grudnia odbędzie się premiera przewodnika w Empikach, okraszona bogatą promocją medialną, zaś 30 listopada Wielka Gala dla szefów kuchni, mediów i branży.

Gault & Millau [go e mijo] to jeden z najbardziej prestiżowych i wpływowych na świecie przewodników kulinarnych. Został założony w 1965 roku we Francji przez dwóch znanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Systemem punktów i czap kucharskich ocenia i honoruje restauracje oraz szefów kuchni. Opisuje także i ocenia nietuzinkowe hotele oraz najlepsze produkty spożywcze charakterystyczne dla danego regionu. Przewodnik jest obecny w dziewięciu krajach świata. Do tego elitarnego grona w 2014 dołącza także Polska.
W tym roku ukaże się pierwsza polska edycja Gault & Millau. Najlepszym szefom, restauracjom, hotelom i produktom spożywczym będą przyznawane odznaczenia i nagrody. Nasi krytycy zjechali całą Polskę, żeby testować, oceniać i opisywać. Nasz rynek kulinarny już nigdy nie będzie taki jak dotychczas!
Na Galę zaproszeni są wszyscy opisani przez nas szefowie kuchni (około 250), przedstawiciele mediów oraz najważniejsze postaci biznesu skierowanego do foodiesów i do szefów kuchni. Naszymi partnerami już zostali Kitchen Aid, Barry Callebaut, Nespresso i kilka innych znakomitych firm.
Sama Gala zwieńczona będzie 6 daniową kolacją. Każde z dań sygnowane będzie przez innego szefa kuchni (m.in. Modest Amaro). Gala będzie niezwykle elegancka, wzorowana na wieczorze Oskarowym. Będziemy przyznawać nagrody w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Przyszłości oraz Szef Roku.
Przewodnik dostępny będzie od 01 grudnia wyłącznie w salonach Empiku i w przedsprzedaży na empik.com
Justyna Adamczyk
Redaktor Naczelna
Gault & Millau