Zimowe smaki w Blow Up Hall 5050

Opublikowano: 30-11-2014

Od 2 grudnia w Blow Up Hall 5050 dostępne będą dwa nowe menu: zimowe i świąteczne. Ich autorem jest chef Tomasz Purol, zdobywca wielu nagród i wyróżnień, m.in. dwóch Kulinarnych Pucharów Polski, uczestnik szkoleń we Francji, Włoszech czy Norwegii, a także reprezentant Polski na Olimpiadzie w Luxemburgu i Erfurcie.

Chef_Tomasz_Purol_ze_swiatecznym_karpiem_fot._J._Wittchen

 

 

W menu świątecznym, oprócz wigilijnych klasyków pojawiła się sarnina i pierś z kaczki m.in. z dynią i skorzonerą czy sernik z pomarańczami. W karcie zimowej znaleźć można m.in.  jesiotra z ogórkiem kiszonym, boczkiem wędzonym, koperkiem i pomidorem, bulion wołowy z pomidorem, zieloną pietruszką, antrykotem i boczniakiem oraz filet z gęsi z modrą kapustą, szpinakiem, skórką wieprzową i owocami sezonowymi. Oto pełne menu:

Menu świąteczne

przystawki
filet śledziowy z kwaśną śmietaną, jabłkiem, szalotką, koperkiem
sarna w przyprawach korzennych, czerwona cebula, dynia, suszona śliwka
sałaty z dorszem, piklami, rodzynkami, pestkami dyni

zupy
barszcz czerwony z grzybowymi uszkami

krem z podgrzybków z szalotką, rozmarynem i boczniakami

danie główne
filet z karpia z kapustą kiszoną,  grzybami suszonymi i ziemniakami
pierś z kaczki z kapustą czerwoną, dynią, żurawiną i skorzonera
pierogi z kapustą i grzybami

desery
sernik z pomarańczami, rodzynkami i białą czekoladą

Menu a’la carte

przystawki 
tatar z polędwicy wołowej z szalotką, truflą, piklami, musztardą
jesiotr z ogórkiem kiszonym, boczkiem wędzonym, koperkiem i pomidorem
deska serów kozich z pomarańczą i pumperniklem

zupy 
bulion wołowy z pomidorem, zieloną pietruszką, antrykotem i boczniakiem
krem z pietruszki i jabłka z dodatkiem kwaśnej śmietany, zielonej pietruszki i cydru

sałaty / risotto         
świeże sałaty z filetem z kaczki, jabłkiem, orzechami i warzywami sezonowymi
risotto z rakami, szpinakiem, serem bursztyn i szalotka

dania główne
filet z gęsi z modrą kapustą, szpinakiem, skórką wieprzową i owocami sezonowymi
filet z sandacza z rakami i warzywami sezonowymi
polędwica wołowa z foie gras, truflą, warzywami sezonowymi i ziemniakami

desery
czekolada gorzka z kawą, owocami sezonowymi, chili i szałwią
ciasto kruche z żółtkiem, wanilią, owocami sezonowymi i jogurtem naturalnym