Za nami gala Gault & Millau

Opublikowano: 01-12-2014

Za nami premiera jednego z najbardziej prestiżowych i wpływowych przewodników kulinarnych na świecie – Gault & Millau.

GM1

30 listopada na premierze przewodnika w Reducie Banku Polskiego w Warszawie spotkała się cała śmietanka polskiej gastronomii. Wydarzenie zwieńczone było 6 dniową kolacją.  Należy podkreślić, że każde z dań sygnowane było przez innego szefa kuchni. Zerknijcie jak smacznie było…

amuse bouche by Paweł Oszczyk
łosoś bałtycki/ser kozi Oberland/dynia/kawior ze ślimaka by Bartosz Budnik
pierogi ruskie by Andrea Camastra
jarmuż/migadał/jajko by Łukasz Budzik
żabnica/skorzonera/szynka Serrano by Dominik Duraj
schab po polsku/kapusta/grzyby by Witold Iwański
topinambur/pigwa/czekolada by Wojciech Modest Amaro
praliny czekoladowe by Barry Callebaut

Wyczekiwana przez środowisko gastronomiczne gala Gault&Millau była niezwykle elegancka niczym oskarowy wieczór.
Tu również przyznano nagrody w pięciu kategoriach:
– Szef Kuchni Tradycyjnej – Bartosz Budnik (Restauracja Romantyczna – Wzgórza Dylewskie)
– Kobieta Szef – Agata Wojda (Restauracja Opasły Tom – Warszawa)
– Młody Talent – Witold Iwański (Restauracja Aruana – Serock)
– Szef Jutra – Andrea Camastra (Restauracja Senses – Warszawa)
– Szef Roku – Wojciech Modest Amaro (Atelier Amaro – Warszawa)

Niebawem szersza relacja z gali