Ale Pasztet już po raz czwarty

Opublikowano: 02-12-2014

W dniach 22-24 listopada 2014 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbyła się czwarta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet !”.

ale.pasztet.zamek

 


 

Konkurs ma zasięg ogólnopolski. Uczestnicy Konkursu musieli wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i regionalnej w nowoczesnej aranżacji.

Organizatorem Konkursu jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Zamek Kliczków,  Fundacja Bory Dolnośląskie, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Fundacja Pro Cultuare Bono.

ale.pasztet.logosy

Celem Konkursu jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych nie tylko wśród społeczności lokalnej, ale przede wszystkim propagowanie tychże tradycji na terenie całej Polski i na arenie międzynarodowej.

Konkurs odbył się w dwóch kategoriach:

–          23/XI/2014 – Kucharze profesjonalni

ale.pasztet.prof

–          24/XI/2014 – Uczniowie szkól gastronomicznych

ale.pasztet.uczniowie

Podstawą prac konkursowych były produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych.

ale.pasztet.tradycja

W tegorocznych zmaganiech kulinarnych uczestnicy jako przekąskę przygotowali pasztet w autorskiej odsłonie.

ale.pasztet1

ale.pasztet2

ale.pasztet3

ale.pasztet4

ale.pasztet5

ale.pasztet6

ale.pasztet.wszyscy