Gault&Millau w Polsce

Opublikowano: 03-12-2014

Po raz pierwszy w Polsce: najlepsze restauracje, wyjątkowe hotele i regionalne specjały – okiem niezależnych ekspertów. Nowe spojrzenie na polską gastronomię.

katalog.gault.millau

 


 

Byliśmy w najbardziej ekskluzywnych restauracjach oraz karczmach zupełnie odciętych od świata, o których istnieniu wie niewielu. Próbowaliśmy, smakowaliśmy, testowaliśmy, teraz polecamy te, które przeszły drobiazgową weryfikację. Z ponad 600 restauracji z całej Polski wyłoniliśmy najlepsze, które skrupulatnie opisujemy w pierwszej w Polsce edycji przewodnika Gault&Millau 2015. To pierwsze tego typu przedsięwzięcie na polskim rynku o niespotykanej wcześniej skali.

 

System oceniania

Inspektorzy Gault&Millau pojawiają się w restauracjach anonimowo i nie mogą się ujawniać. System oceniania opiera się na punktach i symbolu czap kucharskich: w ten sposób są oceniane i restauracje, i szefowie kuchni. Inspektorzy przyznają od 1 do 20 punktów. Miejsca, które uzyskały powyżej 10 punktów są opisywane w przewodniku. Na podstawie punktacji najlepszym są przyznawane czapki kucharskie (od 1 do 5):

•            11-12 punktów  – 1 czapka

•            13-14 punktów – 2 czapki

•            15-16 punktów – 3 czapki

•            17-18 punktów – 4 czapki

•            19-20 punktów – 5 czapek.

Łącznie w przewodniku Gault&Millau Polska 2015 prezentujemy 246 restauracji, 93 hotele, 40 miejsc zakupowych i 80 produktów. Dla ułatwienia naszą publikację podzieliliśmy na sześć regionów, w których opisujemy miejsca godne polecenia. Wszystkim restauracjom, które przeszły weryfikacje naszych inspektorów, w większości wypadków kilkukrotną, zostały wystawione noty. Natomiast wybór hoteli, produktów i miejsc jest autorski. Zależy nam na promowaniu tych tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości.

Spośród wszystkich opisanych przez nas restauracji najwyżej ocenionym zostały przyznane czapki:

•   4 czapki otrzymała jedna restauracja,

•   3 czapki przyznano 3 restauracjom,

•   2 czapki trafiły do 53 restauracji,

•   1 czapką wyróżniono 111 restauracji.

Ciekawostkę stanowi fakt, że spośród wszystkich opisywanych przez nas restauracji jedynie w 33 szefami kuchni są kobiety.

Historia Gault&Millau

Gault&Millau od 50 lat wyznacza trendy na francuskim rynku kulinarnym. Polska jest dziesiątym krajem na świecie, w którym wydawany jest przewodnik. Gault&Millau powstał w 1962 roku we Francji z inicjatywy dwóch uznanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Obecnie obok Michelin jest jedną z najbardziej renomowanych i  wpływowych tego typu publikacji na świecie. Do tej pory oceniał restauracje m.in. we Francji, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Holandii, na Węgrzech oraz w Australii.

Polska edycja

Redaktor Naczelną polskiej edycji prestiżowego przewodnika Gault&Millau jest Justyna Adamczyk, ekspertka łącząca praktykę biznesową i gastronomiczną ,wieloletnia działaczka i członkini Zarządu Slow Food Warszawa. Podróżniczka kulinarna, odwiedziła setki restauracji odznaczonych wyróżnieniami Gault&Millau, Michelina i 50 Best San Pellegrino. Regularnie uczestniczy w głównych światowych imprezach obejmujących top szefów jak Salone del Gusto w Turynie czy Madrid Fusion. Mystery shopper w restauracjach i liniach lotniczych, członkini jury licznych konkursów kulinarnych i nalewkarskich. Współorganizatorka i uczestniczka polskiej edycji Cook It Raw – dorocznego zjazdu kilkunastu najlepszych na świecie szefów.

Poza restauracjami w przewodniku znajdują się również opisy dobrej jakości noclegów, wyróżniających się na tle innych nie tylko standardem, ale i oryginalnością. Przewodnik poleca również „miejsca zakupowe”, w których można znaleźć produkty wysokiej jakości, nietuzinkowe, ekologiczne oraz wyjątkowe specjały regionalne.

Od 1 grudnia przewodnik Gault&Millau Polska 2015 jest dostępny we wszystkich Salonach Empik oraz na empik.com.

30 listopada na uroczystej gali Gault&Millau miała miejsce premiera przewodnika, na której przyznano nagrody w pięciu kategoriach:

Zwyciezcy_i_nominowani_fot.Mariusz_Martyniak

– Szef Kuchni Tradycyjnej – Bartosz Budnik (Restauracja Romantyczna – Wzgórza Dylewskie)

Bartosz_Budnik_fot.Mariusz_Martyniak

– Kobieta Szef – Agata Wojda (Restauracja Opasły Tom – Warszawa)

Agata_Wojda_fot.Mariusz_Martyniak

– Młody Talent – Witold Iwański (Restauracja Aruana – Serock)

Witek_Iwanski_fot.Mariusz_Martyniak

– Szef Jutra – Andrea Camastra (Restauracja Senses – Warszawa)

Andrea_Camastra_fot.Mariusz_Martyniak

– Szef Roku – Wojciech Modest Amaro (Atelier Amaro – Warszawa)

Wojciech_Modest_Amaro_fot.Mariusz_Martyniak