Kuchnia Polska na Mazowszu 2014

Opublikowano: 12-12-2014

28 listopada 2014 r. w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył finał VI Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych oraz firmę Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej najlepszych szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.

kuchnia-polska-na-mazowszu-2014

 


Jak co roku, Konkurs składał się z dwóch części:

  • Konkursu Kulinarnego pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
  • Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika.

W Konkursie mogą brać udział uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju, a jego celem jest doskonalenie umiejętności, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.

_DSC4452  _DSC4785

_DSC4585  _DSC4670

Wielki finał rozpoczął się odprawą uczestników, podczas której przedstawiciele Jury omówili zadania stojące przed uczestnikami oraz zasady ich oceniania i kryteria, które będą brane pod uwagę podczas typowania zwycięzców.

W tym roku przed finalistami Konkursu Kulinarnego zostało postawione zadanie, polegające na przygotowaniu dwóch potraw:

  • zimnej zakąski zawierającej filety anchois
  • dania głównego z wieprzowego schabu karkowego jakości QAFP.

Uczestnicy startowali w tandemach, a na przygotowanie, zaserwowanie i udekorowanie potraw mieli tylko 90 minut.

_DSC4757  _DSC5323

Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:

  • dwudziestominutowego testu wiedzy zawodowej
  • testu umiejętności nakrywania stołu w sposób klasyczny i  improstyl, w którym należało się wykazać pomysłowością i kreatywnością.
  • konkurencji barmańskiej, która okazała się najbardziej emocjonująca. Z soku anansowego oraz mleka i syropu kokosowego należało przygotować koktajl Pinacolada Vergine.

Uczestnicy musieli się wykazać nie tylko wiedzą praktyczną i teoretyczną, ale także nienagannym strojem kelnerskim, sprawnością techniczną oraz dbałością o profesjonalizm swoich prac.

Do tegorocznej rozgrywki finałowej w Konkursie Kulinarnym zostało zakwalifikowanych  12 dwuosobowych zespołów reprezentujących następujące placówki:

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
  • Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego
  • Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi
  • Technikum „Lider” z  Lublina
  • Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika z Ostrołęki
  • Zespół  Szkół  Ekonomiczno-Gastronomicznych z Otwocka
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
  • Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha
  • Zespół  Szkół  Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy
  • Zespół Szkół Chemicznych im. J. Piłsudskiego z Włocławka
  • Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Zduńskiej Woli

Zgodnie z kolejnością wylosowaną w trakcie odprawy, do rywalizacji przystąpiły niżej wymienione  osoby:

  1. Szymon Gorczyński  i Dominik Jadeszko z Gdańska
  2. Maciej Gronek i Mateusz Niepytalski z  Grodziska Mazowieckiego
  3. Kamil Piotrowski i Katarzyna Uszyńska z Łodzi
  4. Ilona Kruczek i Wojciech Truk z Lublina
  5. Klaudia Mierzejewska i Hubert Płodzich z Ostrołęki
  6. Michał Krzywiec i Magdalena Piętka z Otwocka
  7. Adrian Dreas i Jakub Kopera z Radomia
  8. Patryk Bolek i Marcin Prugar z Wałbrzycha
  9. Monika Luśnia i Dominik Moćko z Warszawy (ul. Komorska)
  10. Kacper Smoliński i Konrad Stypułkowski z Warszawy (ul. Poznańska)
  11. Adrian Andrzejczak i Artur Łazarewicz z Włocławka
  12. Magdalena Giżycka i Marlena Wróblewska ze Zduńskiej Woli

_DSC5383  _DSC5457

Pełne zaangażowania i emocji zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, którzy robili wszystko, żeby zaprezentować się z jak najlepszej strony, bacznie obserwowały dwa zespoły jurorskie:

Jury degustacyjne

  • Jarosław Uściński
  • Krzysztof Wajtal
  • Olaf Ratz
  • Zbigniew Łęgowski
  • Jolanta Madany
  • Wiesława Puławska

Jury techniczne

  • Jarosław Maliszewski
  • Michał Karadżow
  • Wanda Brzeska
  • Bogusława Pawelska-Kozon

_DSC5430  _DSC5447

_DSC5449  _DSC5455

W tym samym czasie w holu szkolnym o główną nagrodę w drugim konkursie walczyli kelnerzy, popisujący się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w nakrywaniu stołów, a także pomysłowością na najciekawszy sposób podania koktajlu. Do rywalizacji w VI Ogólnopolskim Konkursie Kelnerskim stanęli:

  1. Monika Muller z Gdańska
  2. Amanda Wiśniewska z Grodziska Mazowieckiego
  3. Roksana Szynczewska z Łodzi
  4. Katarzyna Jurko z Lublina
  5. Magdalena Chojnowska z Ostrołęki
  6. Wioleta Głuchowska z Otwocka
  7. Katarzyna Jurzyńska z Radomia
  8. Karol Prugar z Wałbrzycha
  9. Kamil Gajewski z Warszawy (ul. Komorska)
  10. Maria Gromadzka z Warszawy (ul. Poznańska)
  11. Arkadiusz Majchrowicz z Włocławka
  12. Justyna Tomaszewska ze Zduńskiej Woli

A ich zmagania oceniało jury kelnerskie w składzie:

  • Grzegorz Górnik
  • Jan Stawarz
  • Jerzy Czapla
  • Marzena Niedośpiał
  • Jerzy Tomkielski

Podczas, gdy konkursowe emocje sięgały zenitu, talerze brzęczały, szkło połyskiwało, a patelnie skwierczały w sali gimnastycznej odbywały się niezwykłe pokazy specjalistyczne oraz arcyciekawe szkolenia przygotowane i prowadzone przez największych znawców trendów i nowinek w świecie kulinarnym. Przybyli nauczyciele, goście i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne sprzęty przydatne w każdej  profesjonalnej kuchni, zapoznać się z produktami renomowanych marek oraz obejrzeć pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu prawdziwych mistrzów.

_DSC5653

Na rozgrzewkę Pani Jolanta Ciechomska przedstawiła tajniki systemu jakość QAFP, gwarantującego najwyższą jakość i najlepszy smak wyrobów mięsnych.

Następnie uczestnicy szkolenia mogli podziwiać możliwości wielofunkcyjnych urządzeń marki Robot Coupe, które zaprezentował przedstawiciel firmy pan Radosław Marczyński. Chwilę później pan Adam Michalski zaprezentował możliwości  syfonów ISI, dzięki którym można przygotować :koktajle, aperitify,przekąski typu finger food-pianki,musy,dipy, zupy i wiele innych potraw oraz elementów dań. Odbyła się też prezentacja zastawy stołowej firmy Dajar, która przykuwała spojrzenia swym eleganckim  wzornictwem.

Ogromne zainteresowanie wzbudził  pokaz carvingu w wykonaniu Mistrzów: Łukasza Kowalewskiego i  Mariusza Gachewicza, którzy w owocach i warzywach potrafią wyrzeźbić niemal wszystko. Szef  Mariusz Gachewicz zaprezentował także szeroką gamę produktów Polmlek.

Makarony firmy Barilla zademonstrował nie kto inny, jak wielki znawca, miłośnik i mistrz kuchni włoskiej, Szef Marco Ghia.

W ciągu dnia, między pokazami można było posłuchać wywiadów z największymi Szefami Kuchni, którzy chętnie wspierali uczestników panelu wiedzą, a także zdradzali różne ciekawostki i tajniki swojego warsztatu. Swoim udziałem zaszczycili Szef Grzegorz Rzeszotarski (szef kuchni Prezydenta Komorowskiego), Szef Mariusz Nowicki (Reprezentacja Polski Juniorów na Pucharze Świata Luksemburg 2014), Jacek Sulich (organizujący przyjęcia dyplomatyczne dla głów koronowanych i przywódców państw), Bożena Sikoń (mistrzyni cukiernictwa) oraz Szefowie Jarosław UścińskiMariusz Gachewicz.

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” to coroczne święto kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych, ale także możliwość spotkania największych szefów kuchni oraz zdobycia wiedzy zawodowej. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość dla uczestników.

Współpracę środowisk branży kulinarnej przy organizacji Konkurów zauważają i doceniają władze, nie tylko regionalne, ale też ogólnokrajowe. Tegoroczny VI finał Konkursu honorowym patronatem objęli:

  • Pan Jacek Kozłowski, Wojewoda Mazowiecki
  • Pan Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego
  • Pan Radosław Szatkowski, Prezes Agencji Rynku Rolnego
  • Pan Wiesław Różański, Twórca i Promotor Systemu Jakości QAFP, Prezes UPEMI
  • Pan Karol Semik, Mazowiecki Kurator Oświaty
  • Pan Tomasz Kucharski, Burmistrz Dzielnicy Praga-Południe
  • Pan Jarosław Karcz, Zastępca Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe
  • Pan Jarosław Uściński, Prezes OSSKiC
  • Pan Grzegorz Górnik,  Akademia Kelnerska
  • Pan Mariusz Gachewicz, Carving Team Poland
  • Pan Jerzy Czapla, Centrum Szkolenia Barmanów

_DSC5854

 

Wyniki VI Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014”

I miejsce

  • w konkursie kulinarnym – Kamil Piotrowski i Katarzyna Uszyńska z Łodzi
  • w konkursie kelnerskim – Wioleta Głuchowska z Otwocka

II miejsce

  • w konkursie kulinarnym

Ilona Kruczek i Wojciech Truk z Lublina

Kacper Smoliński i Konrad Stypułkowski z Warszawy (ul. Poznańska)

  • w konkursie kelnerskim

Roksana Szynczewska z Łodzi

Maria Gromadzka z Warszawy (ul. Poznańska)

III miejsce

  • w konkursie kulinarnym

Dominik Jadeszko i Szymon Gorczyński z Gdańska

Patryk Bolek i Marcin Prugar z Wałbrzycha

Dominik Moćko i Monika Luśnia z Warszawy (ul. Komorska)

  • w konkursie kelnerskim

Amanda Wiśniewska z Grodziska Mazowieckiego

Katarzyna Jurzyńska z Radomia

Karol Prugar z Wałbrzycha

Grand Prix zdobył

Zespół Szkół Gastronomicznych  ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Jury, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” składają serdeczne podziękowania  patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.

WYNIKI do pobrania

kuchnia-polska-na-mazowszu-2014-sponsorzy

Kuchnia Polska na Mazowszu 2014 – zakwalifikowani

Opublikowano: 09-09-2014

Dyrekcja Zespołu  Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie ul. Komorska 17/23, Stalgast Sp. z o.o oraz Szefowie kuchni, Mistrzowie kelnerscy i absolwenci szkoły serdecznie zapraszają do wzięcia udziału w

Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2014”

komorska_stalgast


 

Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, a jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.

Finał konkursu odbędzie się w dniu 28 listopada 2014 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych,
ul. Komorska 17/23 w Warszawie.

Szczegółowe informacje znajdą się w Regulaminie Konkursu  dostępnym na stronach www.zssgil.edu.pl oraz www.papaja.pl; www.newsgastro.pl; www.gastrona.pl

Zgłoszenia konkursowe wraz z recepturami i zdjęciami prosimy przesyłać na adres:  konkurs.komorska@gmail.com w terminie do dnia 24 października 2014 r.

Współorganizatorzy, Patronat i opieka merytoryczna nad konkursem:

osskic.logo akademia.kelnerskaLogo_CSBarman

W imieniu

Kapituły Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego

„Kuchnia Polska na Mazowszu 2014”

Adam Michalski

zakwalifikowani.kuchnia.na.mazowszu

Zespoły zakwalifikowane do Finału Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” proszone są o potwierdzenie uczestnictwa w finale konkursu do dnia 21 listopada 2014 na adres e-mail: konkurs.komorska@gmail.com

Kapituła Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” podjęła decyzje o stworzeniu listy rezerwowej finalistów konkursu. Do listy rezerwowej zostali zakwalifikowani:

lista.rezerwowa.na.mazowszu

Zespoły z listy rezerwowej finalistów Konkursu zostaną poinformowane o ewentualnym udziale w finale Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” do dnia 24 listopada 2014 w przypadku rezygnacji jakiegokolwiek z zespołów zakwalifikowanych do finału Konkursu. Decyduje kolejność z listy rezerwowej.

REGULAMIN KONKURSU do pobrania

ZAŁĄCZNIK NR 1 do pobrania

ZAŁĄCZNIK NR 2,3 do pobrania

ZAŁĄCZNIK NR 4 do pobrania

patroni.mazowsze2014