Nowy Szef Kuchni we wrocławskim Sofitelu

Opublikowano: 14-12-2014

Jacek Faltyn, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, od początku grudnia 2014 z wielką pasją kreuje pracę kuchni hotelu Sofitel Wrocław Old Town. Chef de cuisine we wrocławskim hotelu to ukoronowanie jego kariery, którą 20 lat temu rozpoczął na luksusowych statkach pasażerskich.

 DSC_0344

 

 

Faltyn  z wielkim zamiłowaniem komponuje pracę kuchni – już na etapie menu, które wzbogaca o dania świeże, naturalne i inspirowane nowościami współczesnej gastronomii. Wzorem najlepszych i najmodniejszych restauracji na świecie – jest to kuchnia autorska, która łączy najlepsze tradycje klasyczne, z nouvelle cuisine, wzbogacone o lokalne, polskie akcenty.

Gotowanie to dla mnie pasja,  którą chcę się dzielić z moimi gośćmi. Dla mnie najważniejszy w gotowaniu jest nacisk na smak, prezentację oraz wygląd. Jest to sztuka, która oparta jest na mocnych podstawach: wiedzy, doświadczeniu, wyczuciu smaku oraz nietuzinkowej wyobraźni.– mówi Jacek Faltyn.

Imponujące doświadczenie

Swoje doświadczenie Faltyn zdobywał najpierw na luksusowych statkach pasażerkich, a następnie w pięciogwiazdkowych hotelach w Irlandii, takich jak jeden z najbardziej luksusowych hoteli na świecie Merrion, gdzie gościł znanych światowych polityków i gwiazdy. Wśród jego gości byli, między innymi: Tony Blair, Władimir Putin, Królowa Elżbieta II, Elton John, Ozzy i Sharon Osborne, Shakira, czy Król Jordanii, Abd Allah II ibn Husajn.

Dla Jacka Faltyna praca w hotelu Sofitel Wrocław Old Town to kontynuacja podróży z marką Sofitel – wcześniej pracował w słynnym hotelu Sofitel Grand Sopot. W nowym miejscu Szef zapowiada oryginalne, niebanalne zimowe kompozycje, które będą unikalną mieszanką elementów kuchni francuskiej z polską tradycją. Serdecznie zapraszamy.