Grzegorz Labuda świątecznie
Opublikowano: 21-12-2014

Grzegorz Labuda Szef Kuchni w Grand Hotelu Tiffi, mistrz w swojej dziedzinie, proponuje na święta
Tatar z matiasa
Składniki:
6 filetów solonego matiasa
1½ białej cebuli
¼ szkl. soku z cytryny
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
½ szklanka oleju
kilka gałązek koperku
6 łyżek pokrojonego w kostkę marynowanego borowika
2 łyżki pokrojonej w drobną w kostkę obranej , pieczonej papryki
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz biały
koperek i cytryna do dekoracji
Przygotowanie:
Filety matiasa wymoczyć przez 1-1,5 godz. w zimnej wodzie z sokiem z cytryny, odcedzić. Obłożyć plastrami sparzonej 1 cebuli, listkami laurowymi, zielem angielskim i zalać olejem. Odstawić na min. 4 godz.
Filety odcedzić i osuszyć, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę pozostałą cebulą , papryką , borowikiem i posiekanym koperkiem. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i musztardą.
Ułożyć na talerzu porcję tatara i przykryć go półcentymetrową warstwą kwaśnej śmietany. Udekorować koperkiem i cytryną.
Matiasy z musem chrzanowo-jabłkowym
Składniki:
4 filety matiasa holenderskiego
Cebula
3 listki laurowe
5 łyżek soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
1/4 szkl.oleju
mus:
1szt. jabłka szarej renety
łyżeczka świeżego tartego chrzany
1/2 szkl. ubitej śmietany 36%
sól, pieprz, cukier, sok z cytryn
Przygotowanie:
Matiasa skropić sokiem z cytryny i zamarynować z pokrojoną cebulą, listkiem laurowym , siekaną pietruszką, olejem i czosnkiem, czas- 2h.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach, połączyć z sokiem z cytryny, przyprawami , na koniec delikatnie mieszając połączyć z bitą śmietaną
Matiasa odcedzić, wysuszyć i pokroić. Na plastrach jabłek ułożyć mus chrzanowo-jabłkowy a nami poukładać matiasa.
Łosoś marynowany w sosie sojowym
400g fileta z łososia bez skóry
300ml sosu sojowego jasnego
60 g siekanego imbiru
5 siekanych ząbków czosnku
2 szklanki oleju
2 cytryny
Przygotowanie:
Przygotować marynatę z sosu sojowego, imbiru i czosnku .Rybę zamarynować przez 8h, odcedzić i zalać olejem . Łososia pokroić w cienki plastry, podawać z plastrami cytryny.
Pierogi z makiem
Składniki:
Ciasto:
Szklanka mąki
1 jajko,2 żółtka
Ciepła woda
3 łyżki oleju
Nadzienie
Szklanka maku
Laska wanilii
2 łyżki miodu
3 łyżki prażonych migdałów
3 łyżki prażonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Składniki ciasta łączymy ze sobą w jednolitą, gładką masę(nie może przyklejać się do dłoni)
Mak gotujemy na małym ogniu ok..60min., z rozciętą laska wanilii.
Po tym czasie mak przecedzić , wyjąć laskę wanilii. Mak zmielić dwukrotnie , dodać miód , posiekane orzechy i migdały, masę wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, nałożyć masę makową i zlepić pierogi. Gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru.
Pierogi podajemy z sosem waniliowym