Grzegorz Labuda świątecznie

Opublikowano: 21-12-2014

Grzegorz Labuda Szef Kuchni w Grand Hotelu Tiffi, mistrz w swojej dziedzinie, proponuje na święta

g.labuda.tatar001

 

 

Tatar z matiasa

Składniki:

6 filetów solonego matiasa

1½ białej cebuli

¼ szkl. soku z cytryny

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

½ szklanka oleju

kilka gałązek koperku

6 łyżek  pokrojonego w kostkę  marynowanego borowika

2 łyżki pokrojonej w drobną w kostkę obranej , pieczonej papryki

2 łyżki musztardy gruboziarnistej

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól, pieprz biały

koperek i cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

Filety matiasa wymoczyć przez 1-1,5 godz. w zimnej wodzie z sokiem z cytryny, odcedzić. Obłożyć plastrami sparzonej 1 cebuli, listkami laurowymi, zielem angielskim i zalać olejem. Odstawić na min. 4 godz.

Filety odcedzić i osuszyć, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę pozostałą cebulą , papryką , borowikiem i  posiekanym koperkiem. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i musztardą.

Ułożyć na talerzu porcję tatara i przykryć go półcentymetrową warstwą kwaśnej  śmietany. Udekorować koperkiem i cytryną.

Matiasy z musem chrzanowo-jabłkowym

Składniki:

4 filety matiasa holenderskiego

Cebula

3 listki laurowe

5 łyżek soku z cytryny

3 ząbki czosnku

1/2 pęczka pietruszki

1/4 szkl.oleju

mus:

1szt. jabłka szarej renety

łyżeczka świeżego tartego chrzany

1/2 szkl. ubitej śmietany 36%

sól, pieprz, cukier, sok z cytryn

Przygotowanie:

Matiasa skropić sokiem z cytryny i zamarynować z pokrojoną cebulą, listkiem laurowym , siekaną pietruszką, olejem  i czosnkiem, czas- 2h.

Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach, połączyć z sokiem z cytryny, przyprawami , na koniec delikatnie mieszając połączyć z bitą śmietaną

Matiasa odcedzić, wysuszyć i pokroić. Na plastrach jabłek ułożyć mus chrzanowo-jabłkowy a nami poukładać matiasa.

 

Łosoś marynowany w sosie sojowym

400g fileta z łososia bez skóry

300ml sosu sojowego jasnego

60 g siekanego imbiru

5 siekanych ząbków czosnku

2 szklanki oleju

2 cytryny

Przygotowanie:

Przygotować marynatę z sosu sojowego, imbiru i czosnku .Rybę zamarynować przez 8h, odcedzić i zalać olejem .  Łososia pokroić w cienki plastry, podawać z plastrami cytryny.

 

Pierogi z makiem

Składniki:

Ciasto:

Szklanka mąki

1 jajko,2 żółtka

Ciepła woda

3 łyżki oleju

Nadzienie

Szklanka maku

Laska wanilii

2 łyżki miodu

3 łyżki prażonych migdałów

3 łyżki prażonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Składniki ciasta łączymy ze sobą w jednolitą, gładką masę(nie może przyklejać się do dłoni)

Mak gotujemy na małym ogniu ok..60min., z rozciętą laska wanilii.

Po tym czasie mak przecedzić , wyjąć laskę wanilii. Mak zmielić dwukrotnie , dodać miód , posiekane orzechy i  migdały, masę wymieszać.

Ciasto cienko rozwałkować, nałożyć masę makową i zlepić pierogi. Gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru.

Pierogi podajemy z sosem waniliowym