X Festiwal Kuchni Greckiej – lista uczestników
Opublikowano: 29-01-2015
Teo Vafidis zaprasza na Jubileuszowy X Festiwal Kuchni Greckiej, 27 marca 2015 roku w Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska Ul. Marsa 56C
Pomysłodawcą i Organizatorem Festiwalu Kuchni Greckiej jest Teo Vafidis – Grek z pochodzenia, z zawodu ekspert i doradca kulinarny, z pasji – ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce, członek kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy członek Chef’s Club Grecji , oraz przedstawiciel Poland Branch Office.
Lista uczestników zakwalifikowanych do X Festiwalu Kuchni Greckiej
- Biaduń Mateusz – Restauracja Polska Hotel Koncept 2000 – Warszawa
- Błaźniak Jan Paweł – Restauracja Maska – Warszawa Saska Kępa
- Bukała Sylwia – Do & Co Poland Sp. z o. o. – Warszawa
- Dziakowski Arkadiusz – Restauracja Steak & Lobster House Vlla Bianco – Wrocław
- Grzegorzek Rafał – Hotel Art Deco, Hotel SPA DR IRENA ERIS -Polanica Zdrój
- Kubera Paweł – Restauracja Dobra Truskawka – Wągrowiec
- Kuduk Dariusz – Kopalnia Soli Wieliczka Hotel Grand Sal – Wieliczka
- Łagowski Tomasz – Hotel Restauracja Neapol – Ciechocinek
- Meres Arkadiusz – Park Hotel Łysoń – Inwałd
- Polak Marcin – Młyn Jacka Hotel & Spa – Wadowice
- Sokołowski Norbert – Restauracja Moonsfera – Warszawa
- Wiśniewska Karolina – Hotel Welness Pro Vita – Kołobrzeg
Jury konkursu:
- Jarosław Walczyk (Przewodniczący), Członek Fundacji KSK
- Miltos Karoubas Executive Chef, Prezes Prezes Hellenic Chef’s Association
- C-Michel Labarre, Prezes Academy Bocuse d’Or Poland
- Ewa Olejniczak Executive Chef Villa Foksal Restauracja & Catering
- Giancarlo Russo Executive Chef, Członek Fundacji KSK
- Tasos Tolis Executive Chef, Honorowy Prezes Hellenic Chef’s Association
- Jarosław Uściński Executive Chef, Prezes OSKiC Polska
Poniżej obowiązujący talerz do dań konkursowych – porcelana Jade Weiss
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY DO POBRANIA
Idea zorganizowania Festiwalu Kuchni Greckiej zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania w Polsce tradycji kuchni greckiej. Ten długofalowy projekt jest skierowany zarówno do hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, kucharzy, jak i do konsumentów.
Jak co roku ekipy kucharzy z całej Polski pod „fachowym okiem” międzynarodowego Jury przygotowują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w Regulaminie i oryginalnych greckich produktów.
Konkurs ten należy do najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Towarzyszą mu niezapomniane atrakcje takie, jak pokazy Sztuki Kulinarnej z całego świata, prezentacje firm i smakowite degustacje dla wszystkich odwiedzających.
Konkurs Kulinarny Festiwalu Kuchni Greckiej nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie. Ogłoszenie wyników konkursowych, wręczenie nagród, upominków i podziękowań odbywa się podczas Uroczystej Gali z wykwintną kolacją, będącej uwieńczeniem Festiwalu. Laureat pierwszej nagrody wyjeżdża wraz z osobą towarzyszącą na tygodniową wspaniałą wycieczkę do Grecji ufundowaną przez Biuro Podróży Hellas Travell www.hellastravel.pl.
Na zakończenie wieczoru ma miejsce koncert Nikosa Rusketosa – lidera greckiego zespołu Orfeusz, oraz tańce w towarzystwie tłuczonych „na szczęście” talerzy.
Co roku zapewniamy również niesamowite występy innych artystów, pokazy etniczne, naukę tańców, czy spektakle teatralne.
I – Hotel Warszawianka Jachranka 2006
II – Hotel Warszawa Augustów 2007
III – Hotel Ossa Rawa Mazowiecka 2008
IV – Hotel Mazurkas Ożarów Mazowiecki 2009
V -Hotel Swing Kraków 2010
VI – Eurogastro Warszawa 2011
VII – Eurogastro Warszawa 2012
VIII – Eurogastro Warszawa 2013
IX – Eurogastro Warszawa 2014
Wszystkim Partnerom, Uczestnikom i Gościom bardzo dziękujemy za wieloletnie wsparcie i zapraszamy do współpracy podczas X Jubileuszowej edycji.
Z wyrazami szacunku
Teo Vafidis