Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2015 – lista uczestników
Opublikowano: 01-02-2015
Zapraszamy do udziału w VII Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” który odbędzie się w dniach 12-14 czerwca 2015 roku
LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU
Spośród nadesłanych zgłoszeń
Kapituła VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie:
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
– Patryk Willich i Małgorzata Skierka – P.Z.S nr 1 – KOŚCIERZYNA
– Wojciech Truk i Ilona Kruczek – Technikum „Lider” – LUBLIN
– Bartosz Wiśniewski i Klaudia Trudnowska – Z.S.G. im. Jarosława Iwaszkiewicza – BYDGOSZCZ
– Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – Z.S.G.H. im. Stanisława Bergera – WARSZAWA ul. Majdańska
– Wojciech Komsa i Sebastian Błażejowski – Z.S.G. im. Mikołaja Spytka Ligęzy – RZESZÓW
– Emil Kobierecki i Patryk Witczak – N.T.G.Z.D.Z. – WARSZAWA
– Patryk Nowak i Marta Gąsiorowska – Z.S.C.K.R. im. Jadwigi Dziubińskiej – GOLĄDKOWO
– Milena Marcinowska i Konrad Stypułkowski – Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
– Przemysław Gorczyński i Sebastian Melnicki – Z.S. im. Bolesława Prusa – PUŁTUSK
– Michał Mikołąjczyk i Igor Simora – Z.S.S.G. – WARSZAWA ul. Komorska
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – EKIPY REZERWOWE
– Antoni Słonawski i Wiktor Sochacki – Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska
– Łukasz Dzikowski i Maciej Nieć – Z.S. nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej – WAŁBRZYCH
– Natalia Lipnicka i Agnieszka Leśniewska – Z.S.G. – WROCŁAW
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI
– Mariusz Śliwiński i Marcin Piotrowski – Hotel Windsor – JACHRANKA
– Michał Ziaja i Karol Płoch – Hilton Garden Inn – RZESZÓW
– Patryk Stępiński i Przemek Bednarz – Hotel BoniFaCio – SOCHOCIN
– Adam Frelak i Adrian Głowala – Restauracja 99 – WARSZAWA
– Marcin Gerasik i Dawid Bielecki – Różany Dwór – SKRZESZEW
– Rafał Grzegorzek i Marcin Prybacki – Restauracja Art Deco – POLANICA ZDRÓJ
– Tomasz Nasiłowski i Wkitor Gnich – Restauracja L’Arc – WARSZAWA
– Cezary Powała i Sebastian Stellwag – Nestle Polska – WARSZAWA
– Dorota Pajęcka i Grzegorz Bąk – Hotel Ambasadorski – RZESZÓW
– Kamil Tłuczek i Szymon Tomaka – Restauracja Bawialnia – RZESZÓW
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE
– Piotr Krawczyk i Krzysztof Sikora – Hotel Grand Sal – WIELICZKA
Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do
VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych,
jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej
VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu kulinarnego jest:
– Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
– Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
– Promowanie producentów polskiej żywności
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2015.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 13 czerwca 2015 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:
– KUCHARZE PROFESJONALNI
– UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:
Przekąska zimna lub gorąca (6 porcji):
– Polędwiczka z indyka (element fileta z indyka)
– Świeże truskawki
Danie główne (6 porcji):
– Filet z suma ze skórą
– Wątróbka z suma
Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 18 maja 2015 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl i/lub s.birek@hotellord.com.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 22 maja 2015 roku.
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 31 maja 2015 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
– Polędwiczka z indyka – ok. 700 g
– Truskawki świeże – ok. 500 g
– Filet z suma ze skórą – ok. 900 g
– Wątróbka z suma – ok. 500 g
Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 12 czerwca 2015 r. – celem przygotowania do Konkursu.
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator zapewnia:
– nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Konkursie
– piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
– grill gazowy – 1 szt./na stanowisko
– kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
– pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska
– cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko
– stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
– stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko
Szczegółowy harmonogram Konkursu podany zostanie do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.
W VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy
Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Profesjonalistów
Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Profesjonalistów
Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Uczniów
Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Uczniów
Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”