Porcelana od Gastro Magic Service
Opublikowano: 09-02-2015

Porcelana to najpiękniejsza i najszlachetniejsza odmiana ceramiki wynalezionej przez Chińczyków. Jej wynalezienie szacuje się na X wiek, a jej najstarsze zbiory liczą ponad 800 lat. W 1298 roku wieść o chińskiej porcelanie przywiózł Marco Polo. A już dwieście lat później Vasco da Gama przywiózł ją do Europy. Przez lata Europejczycy próbowali wytworzyć cos podobnego i dopiero w 1709 roku, w Dreźnie to się udało. Było to bardzo ważne osiągnięcie, także ze względu na rosnące w tamtym czasie zainteresowanie chińszczyzną. Drugim ośrodkiem europejskiej produkcji porcelany była Wielka Brytania, gdzie w 1745 roku opracowano recepturę tzw. „porcelany kostnej” – „bone china” .
Często spotykamy się z różnymi określeniami porcelany jak np. porcelit, twardy fajans, kamionka itd. Są to terminy oznaczające różne rzeczy.
* porcelana – wyprodukowana z glinki porcelanowej – im cieńsza tym droższa. Jeśli patrząc pod światło widzimy cień ręki to znaczy, że jest to porcelana. Porcelanę wypala się w temperaturze powyżej 1240 stopni C, choć są takie miejsca, gdzie pali się i w 1340 stopniach.
* porcelit – różni się od porcelany składem gliny oraz niższą temperaturą wypału.
* twardy fajans – palony niżej od porcelany, różni się od niej i porcelitu również składem gliny.
* kamionka – naczynia o grubych ściankach, bardzo dźwięczne jeśli się w nie puknie np. nożem, najczęściej żaroodporne.
Wszystkie wymienione tu typy nie mają nic wspólnego z jakością. Może być doskonałej jakości kamionka, czy fajans, a podłej porcelana i odwrotnie.
Wzornictwo to kolejna rzecz na którą warto zwrócić uwagę.
Porcelanę XVIII wieku dzielimy na twarda i miękką, zależenie od składu i techniki produkcji masy porcelanowej.
W naszej ofercie znajdziecie Państwo bogaty asortyment porcelany.