Konkurs SMAKI DZICZYZNY rozstrzygnięty!
Opublikowano: 04-03-2015


Po dniu pełnym emocji jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Tomasz Jakubiak, Marcin Budynek, Jean Bos, Artur Grajber, Krzysztof Gawlik i dr Grzegorz Russak wyłoniło laureatów.
1 miejsce zdobył Kamil Szulc reprezentujący Restaurację JAN z Bełchatowa, który zachwycił jury combrem z sarny podanym na purée z marchwi z knedlem razowym i kostkami z buraka
2 miejsce przypadło Mariuszowi Śliwińskiemu z Hotelu Windsor w Jachrance, za comber z sarny w miodzie
3 miejsce zajęła Karolina Wiśniewska z Hotelu Wellness ProVita w Kołobrzegu za danie: comber z sarny, mus topinamburowo-grzybowy, sos boczkowo-czekoladowy, chips z kaszy gryczanej, piklowane cebulki i groszek
Wszystkim serdecznie gratulujemy i już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycję konkursu!
Szczegółowa relacja już niebawem….
Celem konkursu SMAKI DZICZYZNY jest prezentacja kuchni myśliwskiej przez profesjonalnych kucharzy pracujących w restauracjach specjalizujących się w daniach z dziczyzny i pokazanie wielu możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach, jak również propagowanie walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny – jedynego w 100% naturalnego mięsa na rynku nie zawierającego antybiotyków, hormonów wzrostu, sterydów i wielu innych środków konserwujących.
Pomysłodawcą konkursu jest Artur Świerżewski– szef kuchni Hotelu „Trylogia”;
– promotor dziczyzny w kraju i za granicą;
– członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Rady programowej miesięcznika Polskie Drogi Gastronomii, SK BANKU, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości;
– autor porad i przepisów kulinarnych w prasie i telewizji;
– wyróżniony wieloma nagrodami i odznaczeniami, m.in. Certyfikatem Polskiego Klubu Biznesu, Certyfikatem Myśliwskim oraz Srebrną i Złotą Odznaką Rzemiosła.

































