Kolacja w stylu „Wine Dinner”

Opublikowano: 16-03-2015

Pierwsza kolacja z cyklu „Wine Dinner” odbyła się w Poznaniu. 5 marca 2015  w Gusto Food & Wine restauracji należącej do Ilonn Hotel odbyła się pierwsza kolacja w stylu „Wine Dinner”. Tego typu kolacje na stałe wpisują się w kalendarz wydarzeń restauracji.

wineDinner001

 

Wine Dinner to połączenie spektaklu smaków oraz praktycznej nauki na temat wina. Menu na tę okazję skomponował Executive Chef Ilonn Hotel Roman Kosmalski. Wina zostały dobrane przez ekspertów z firmy Vininova.

Kolacja została przeprowadzona w formie siedmiu rozdziałów spektaklu. Koncepcja podziału na rozdziały to pomysł samego Szefa Kuchni. Każde danie było serwowane w osobistej asyście Szefa Kuchni, a uzupełnieniem była jego słowna prezentacja każdego dania, przeplatana anegdotami.  Event poprowadził Mateusz Dobrzykowski – członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

wineDinner002

Roman Kosmalski – Executive Chef Hotelu Ilonn. Gotuje zawodowo od 10 lat. Swój warsztat pracy doskonalił w polskich i brytyjskich restauracjach. W swojej kuchni bazuje na krajowych produktach regionalnych, inspiracje czerpie z podróży kulinarnych i książek z całego świata. Współautor książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”. Felietonista portalu WszystkoDlaKucharzy.com. Były szef kuchni restauracji Zagroda Bamberska w Poznaniu, wyróżnianej przez  wiele kulinarnych instytucji.

 

MENU & WINE LIST

Kilka słów od autora:

wędzone kurze wątróbki, sos agrestowy,

chrupiący jarmuż, chleb z trzech cebul

LOOSEN BROS. DR. L RIESLING

MOSEL

Rozdział pierwszy:

suszony antrykot wołowy, purre z białej

rzodkiewki, chrzan, ciecierzyca

FEUDI DI SAN MARZANO SUD PRIMITIVO

MERLOT TARANTINO IGP

 

Rozdział drugi:

bulion z bażanta, salami spinata,

fasolka jaś, krojony makaron

 

Rozdział trzeci:

carpaccio z sandacza i langustynek, szyjki rakowe,

por z pieca

TENUTA CARRETTA “CAYEGA” ROERO ARNEIS

DOCG

Rozdział czwarty:

sorbet z oliwek, cytryna, granat

 

Rozdział piąty: 

makrela, mus z batatów, kasza gryczna, popiół

ze szpinaku, cytryna

CHATEAU DE MERCEY PINOT NOIR BOURGOGNE

AOC

 

Rozdział szósty:

schab z dzika, czerwone wino, ciemne piwo,

mrożona sosna, ziemniak

CERRO ANON CRIANZA RIOJA

DOCA

 

Pożegnanie:

mus z żurawiny, biała czekolada, lody kakao

ROYAL TOKAJI LATE HARVEST