Szybko, smacznie i po włosku

Opublikowano: 18-03-2015

Gotowanie często kojarzy się z koniecznością spędzenia długich godzin w kuchni, a przy dzisiejszym tempie życia mało kto ma na to czas. Dla wszystkich, którzy chcą zjeść szybko i smacznie, mistrz kuchni włoskiej Gino D’Acampo zebrał 130 autorskich przepisów. „Gotowanie po włosku w 20 minut” ukazało się 18 marca nakładem Wydawnictwa Burda Książki.

Gotowanie_po_wlosku_okladka

Gino D’Acampo przekonuje, że na przygotowanie smacznej włoskiej potrawy wystarczy poświęcić 20 minut – czyli tyle samo czasu, co na podgrzanie gotowych dań ze sklepu. W dodatku czas spędzony w kuchni może być okazją na relaks: muzyka i kieliszek wina sprawią, że nawet najbardziej głodny czytelnik z przyjemnością odda się przygotowywaniu włoskiej potrawy. Gino D’Acampo udowadnia, że wystarczy minimum wysiłku, by zyskać maksimum zadowolenia.

Autor zdradza, jak należy organizować miejsce pracy w kuchni oraz potrzebne sprzęty i przybory, by proces gotowania odbywał się szybko i efektywnie. Przepisy pogrupowane są według głównych składników, takich jak kurczaki, ryby czy makaron, aby wykorzystać produkty, które czytelnik ma właśnie w szafce lub lodówce. Gino D’Acampo prezentuje również sposoby skracające czas przyrządzania posiłku: mrożenie warzyw i posiekanych ziół lub przygotowywanie zapasów bułki tartej.

„Gotowanie po włosku w 20 minut” to aż 130 przepisów na zupy i przystawki, dania obiadowe, lunche i lekkie kolacje – zarówno dla zwolenników mięsnych potraw, jak i wegetarian i wegan. Sałatka z kurczaka i chorizo z fasolą i rukolą, cienkie plastry jagnięciny z rzeżuchą i octem balsamicznym, plastry tuńczyka w dressingu z natki pietruszki, cytryny i czosnku, filety z dorsza w pikantnym sosie pomidorowo-czosnkowym, opiekane bakłażany z pomidorami i jogurtem ziołowym, makaron linguine w sosie z tuńczyka i wędzonego łososia – to propozycje w sam raz na romantyczną kolację, rodzinny obiad czy wspólną ucztę z przyjaciółmi. Nie zabrakło także pomysłów na desery: mrożony sorbet owocowy z limoncello, owoce jagodowe z sosem z białej czekolady, mus cappuccino, superszybki budyń czekoladowy czy zabaglione z winem marsala.

O autorze:

Gino D’Acampo – mistrz nowoczesnej kuchni włoskiej. Jego książki: „Dieta italiana”, „Włoskie dania makaronowe”, „Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” i „Gotowanie po włosku w 20 minut” są wysoko oceniane przez wielbicieli dobrego jedzenia i znakomicie się sprzedały. Urodzony na południu Włoch Gino odziedziczył zamiłowanie do gotowania po swoim dziadku. Jest dyplomowanym kucharzem. Pracował w wielu krajach europejskich. Obecnie mieszka w Anglii, prowadzi restauracje, często występuje w brytyjskiej telewizji.

Nakładem Wydawnictwa Burda Książki ukazały się następujące książki Gino D’Acampo:„Dieta italiana”, „Włoskie dania makaronowe” i „Smaczna i zdrowa kuchnia włoska”.