X Europejski Konkurs Kulinarny
Opublikowano: 10-04-2015
Już wkrótce 30 maja 2015 roku odbędzie się X Europejski Konkurs Kulinarny, w ramach IX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015.
Organizatorami konkursu są: Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie i Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
Konkurs adresowany jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 30 maja 2015 roku w Regionalnym Centrum Sportowo – Widowiskowym „Podpromie” w Rzeszowie w trakcie Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015
Tematem głównym tegorocznej edycji konkursu jest:
Danie zasadnicze z wykorzystaniem:
– polędwiczki wieprzowej,
– selera korzeń,
– owoców egzotycznych lub pestkowych,
– zbóż bezglutenowych (gryka, proso, kukurydza),
– czekolady ekologicznej Valrhona
Patronat Honorowy nad konkursem objęli:
– Marszałek Województwa Podkarpackiego
– Prezydent Miasta Rzeszowa
– Podkarpacki Kurator Oświaty
Wsparcie merytoryczne:
– Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC,
– Stowarzyszenie Euro – Toques Polska,
– Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Regulamin Konkursu i Karta zgłoszenia na stronie konkursu, zapraszamy na stronę konkursu: www.ekkzsg.wix.com/ekkrzeszow
Zgłoszenia do konkursu należy nadesłać do Koordynatora konkursu na adres: m.purgacz@wp.pl lub ekk.zsg@op.pl do dnia 4 maja 2015
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w finale Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 10 maja 2015.
Organizatorzy zapewniają produkty do wykonania potraw konkursowych.