Konkurs SMAKI DZICZYZNY 2015 – pełna relacja

Opublikowano: 10-04-2015

25 marca – pierwszego dnia 19. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska na ulicy Marsa 56c w Warszawie, odbyła się I edycja konkursu kulinarnego Smaki Dziczyzny 2015.

Smaki_Dziczyzny_logo_800x527

 

 
 
 

Po dniu pełnym emocji jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Tomasz Jakubiak, Marcin Budynek, Jean Bos, Artur Grajber, Krzysztof Gawlik i dr Grzegorz Russak wyłoniło laureatów.
1 miejsce zdobył Kamil Szulc reprezentujący Restaurację JAN z Bełchatowa, który zachwycił jury combrem z sarny podanym na purée z marchwi z knedlem razowym i kostkami z buraka
2 miejsce przypadło Mariuszowi Śliwińskiemu z Hotelu Windsor w Jachrance, za comber z sarny w miodzie
3 miejsce zajęła Karolina Wiśniewska z Hotelu Wellness ProVita w Kołobrzegu za danie: comber z sarny, mus topinamburowo-grzybowy, sos boczkowo-czekoladowy, chips z kaszy gryczanej, piklowane cebulki i groszek
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy, a Państwa już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycję konkursu!

Konkurs poprowadzili: pomysłodawca i organizator konkursu Artur Świerżewski oraz konferansjer Jacek Barczak.
Uczestnicy konkursu wystąpili w strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę TEDMAR.

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody:
– nagrody pieniężne i upominki ufundowane przez głównego mecenasa konkursu: SK BANK
– stylowe statuetki i kulawki myśliwskie ufundowane przez firmę NEST – artystyczne prezenty
– kosze pełne przysmaków z dziczyzny ufundowane przez Sklep Wiejski – Dziczyzna
– weekend w Hotelu Trylogia
– Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego
– perfumy od MonCredo
– prenumeratę pisma Polskie Drogi Gastronomii
– upominki od firmy MerxTeam
– ekspresy do kawy marki Nespresso
– czekoladowe upominki od firmy Zeelandia – Arabesque
– weekendowy pobyt w Hotelu Marina & SPA Mazurski Raj

I edycja konkursu Smaki Dziczyzny, to nie tylko zmagania konkursowe, ale również ciekawe prezentacje i degustacje, a wśród nich m.in.:
– degustacja specjałów z dziczyzny przygotowana przez Sklep Wiejski – Dziczyzna
– prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej Gastro Magic Service
– promocja i degustacja czekolady Arabesque marki Zeelenadia
– degustacja i możliwość zakupu polskiej dziczyzny ze Zwierzyńca – Elite
– degustacja Nalewek Staropolskich Karola Majewskiego
– prezentacja pisma Polskie Drogi Gastronomii
– prezentacja marki MerxTeam

 

Podczas konkursu odwiedziło nas wielu znanych i lubianych szefów kuchni i pasjonatów gotowania… 

  

 

Celem konkursu SMAKI DZICZYZNY jest prezentacja kuchni myśliwskiej przez profesjonalnych kucharzy pracujących w restauracjach specjalizujących się w daniach z dziczyzny i pokazanie wielu możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach, jak również propagowanie walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny – jedynego w 100% naturalnego mięsa na rynku nie zawierającego antybiotyków, hormonów wzrostu, sterydów i wielu innych środków konserwujących.

Pomysłodawcą konkursu jest Artur Świerżewski
– szef kuchni Hotelu „Trylogia”;
– promotor dziczyzny w kraju i za granicą;
– członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Rady programowej miesięcznika Polskie Drogi Gastronomii, SK BANKU, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości;
– autor porad i przepisów kulinarnych w prasie i telewizji;
– wyróżniony wieloma nagrodami i odznaczeniami, m.in. Certyfikatem Polskiego Klubu Biznesu, Certyfikatem Myśliwskim oraz Srebrną i Złotą Odznaką Rzemiosła.

  

 
SPONSOR GŁÓWNY:
 
 
 
 
 
 
SPONSORZY: 
  
 
 
 
 
 
 
PARTNERZY:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
PATRONI MERYTORYCZNI:
 
 
 
 
PATRONI MEDIALNI: