Michał Górecki twórcą autorskiej restauracji
Opublikowano: 03-05-2015

Stało się to co się musiało stać! Po prawie 3 latach tworzenia kuchni w restauracji Endorfina Foksal i wielu sukcesach, z których największym było zdobycie II miejsca w prestiżowym konkursie Wine and Food Noble Night 2014 Michał Górecki zdecydował się na otwarcie własnej restauracji w Warszawie. Wraz z nim z Endorfiny do Przypraw Dopraw, bo tak nazywa się restauracja tworzona przez Michała, odeszła większość zespołu, z którym współpracował na Foksal przez te wszystkie lata.
Przypraw Dopraw jest całkowicie nowatorskim konceptem kulinarnym, którego ideą jest kreacja i serwowanie niebanalnych, zachwycających smakiem potraw łączących w sobie najlepsze tradycje kuchni polskiej i staro-warszawskiej z aktualnymi trendami w gastronomii. Widać to nie tylko w serwowanych daniach, jak choćby klasycznym befsztyku tatarskim, który w Przypraw Dopraw podawany jest na czarnej zastawie z niekonwencjonalnie ułożonymi piklami i podwędzany olchowo-bukowym dymem. Innym przykładem są pierożki nadziewane marynowanym jeleniem podane na czarnej soczewicy, które do gościa docierają na małym łupku zaś ich forma ma niewiele wspólnego z klasycznym wydaniem pierogów jakie znamy chociażby z domów naszych babć.
Pasją Michała Góreckiego od zawsze było szkolenie młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz odkrywanie tajników profesjonalnej kuchni przed laikami żądnymi wiedzy do tej pory zarezerwowanej dla zawodowców. Oczywistym więc musiało być, że w swoim autorskim lokalu Michał zaoferuje możliwość pogłębienia wiedzy przez wszystkich chętnych. Stąd też niezwykle rozbudowana propozycja warsztatów i szkoleń prowadzonych wraz z Szefami będącymi prawdziwymi wirtuozami w swoich dziedzinach.
Trzecim filarem, na którym opiera się Przypraw Dopraw jest szeroko pojęta branża eventowa. Elastyczność naszych wnętrz pozwala na organizację niemal każdego wydarzenia zaś posiadane wyposażenie techniczne jak nagłośnienie, projektory itp. sprosta potrzebom najbardziej wymagających.
Siedziba Restauracji & Centrum Kulinarnego Przypraw Dopraw znajduje się w podziemiu całkowicie zrewitalizowanej, zabytkowej kamiennicy w najmodniejszej części Warszawy – Pradze Północ. Do zobaczenia na Kijowskiej 5!
Restauracja & Studio Przypraw Dopraw, Kijowska 5, Warszawa. Tel.: 690 693 827