Trwa Polski Tydzien Fusion w Nowym Jorku
Opublikowano: 07-05-2015
Witek Iwański, młody i utalentowany szef kuchni z Polski, już w najbliższych dniach maja zachwyci Nowy Jork prezentując specjały polskiej kuchni w wersji fusion!
Polska kuchnia najczęściej jest kojarzona z barszczem, bigosem, ziemniakami, kiełbasą i pierogami. I choć wspomniane specjały na pewno zasługują na uznanie, Konsul Generalna RP w Nowym Jorku, Urszula Gacek, zachęca ludzi do poznania większego bogactwa potraw, jakimi szczyci się polska tradycja kulinarna. „Polska kuchnia zawsze opierała się na lokalnych produktach wytwarzanych w sposób ekologiczny. Najnowszym trendem jest poznawanie kultur poprzez zagłębianie się w ich tradycje kulinarne. Zachęcam do odkrywania Polski, poprzez nasze wspaniałe jedzenie pokazane w imponującej, nowoczesnej formie.”
Szef Iwański jest podekscytowany możliwością gotowania w Waverly Inn. – Mam zaszczyt pracować z szefową Merriman, która poprowadzi wydarzenie otwierające Polish Fusion w tej niesamowitej restauracji w Nowym Jorku.
Jako utalentowany i profesjonalny kucharz, Iwański wygrał prestiżowe konkursy kulinarne. Pracował m.in. w najlepszej restauracji w Norwegii, Maaemo, która jest odznaczona dwiema gwiazdkami Michelin, czy w Frantzen w Sztokholmie, sklasyfikowanej na 23 miejscu (2014) w rankingu 50 najlepszych restauracji S. Pellegrino & Acqua Panna.
Aby pomóc odkryć współczesną polską kuchnię Urszula Gacek zaprasza ludzi do Waverly Inn. – W Waverly znaleźliśmy odpowiednie miejsce, czas by pokazać się światu.
Emil Varda, współwłaściciel z Waverly Inn (drugim właścicielem miejsca jest Graydon Carter, wydawca amerykańskiego Vanity Fair), jest zachwycony tradycyjną kuchnią we współczesnym wydaniu: – Urodziłem się i wychowałem w Polsce. Głęboko wierzę, że legendarne pierogi zostały stworzone w pobliżu piaszczystych brzegów Wisły, ale jestem podekscytowany na samą myśl o tym, że spróbuję ich nowoczesnej interpretacji nad brzegiem rzeki Hudson.
Więcej odkryć i smaku podczas #PolishCuisineWeek, który rozpoczął się 06 maja 2015 r.