Trwa Polski Tydzien Fusion w Nowym Jorku

Opublikowano: 07-05-2015

Witek Iwański, młody i utalentowany szef kuchni z Polski, już w najbliższych dniach maja zachwyci Nowy Jork prezentując specjały polskiej kuchni w wersji fusion!

IwaskiWitek

Polska kuchnia najczęściej jest kojarzona z barszczem, bigosem, ziemniakami, kiełbasą i pierogami. I choć wspomniane specjały na pewno zasługują na uznanie, Konsul Generalna RP w Nowym Jorku, Urszula Gacek, zachęca ludzi do poznania większego bogactwa potraw, jakimi szczyci się polska tradycja kulinarna. „Polska kuchnia zawsze opierała się na lokalnych produktach wytwarzanych w sposób ekologiczny. Najnowszym trendem jest poznawanie kultur poprzez zagłębianie się w ich tradycje kulinarne. Zachęcam do odkrywania Polski, poprzez nasze wspaniałe jedzenie pokazane w imponującej, nowoczesnej formie.”

Młody i innowacyjny szef kuchni Witek Iwański, we współpracy z Ashley Merriman, szefową kuchni z Waverly Inn, przedstawią bogactwo polskich smaków w innowacyjnym ujęciu, przygotowując potrawy z wykorzystaniem najnowocześniejszych współczesnych technik. Prezentacja odbędzie się podczas polskiego tygodnia Fusion w restauracji Waverly Inn w Nowym Jorku.Iwański został zaproszony przez Konsulat Generalny RP w Nowym Jorku, aby pokazać, że polska kuchnia to coś więcej niż bigos i ciężkostrawne dania. Że jest naprawdę wyszukana i smaczna. – Chcemy pokazać potrawy, które uczynią, że Amerykanie zechcą odwiedzić Polskę i spróbować nowych przysmaków. Polska oferuje ekscytującą mieszankę kultury, historii, dziedzictwa gospodarstw i targowisk, nowoczesny design i żywność.Witek Iwański jest absolwentem warszawskiej szkoły gastronomicznej i praktykował w najlepszych hotelach pięciogwiazdkowych w kraju.

Szef Iwański jest podekscytowany możliwością gotowania w Waverly Inn. – Mam zaszczyt pracować z szefową Merriman, która poprowadzi wydarzenie otwierające Polish Fusion w tej niesamowitej restauracji w Nowym Jorku.

Jako utalentowany i profesjonalny kucharz, Iwański wygrał prestiżowe konkursy kulinarne. Pracował m.in. w najlepszej restauracji w Norwegii, Maaemo, która jest odznaczona dwiema gwiazdkami Michelin, czy w Frantzen w Sztokholmie, sklasyfikowanej na 23 miejscu (2014) w rankingu 50 najlepszych restauracji S. Pellegrino & Acqua Panna.

Witek Iwański jest szefem kuchni w restauracji Narvil Aruana Hotel Conference & Spa w Serocku koło Warszawy.

Aby pomóc odkryć współczesną polską kuchnię Urszula Gacek zaprasza ludzi do Waverly Inn. – W Waverly znaleźliśmy odpowiednie miejsce, czas by pokazać się światu.

Emil Varda, współwłaściciel z Waverly Inn (drugim właścicielem miejsca jest Graydon Carter, wydawca amerykańskiego Vanity Fair), jest zachwycony tradycyjną kuchnią we współczesnym wydaniu: – Urodziłem się i wychowałem w Polsce. Głęboko wierzę, że legendarne pierogi zostały stworzone w pobliżu piaszczystych brzegów Wisły, ale jestem podekscytowany na samą myśl o tym, że spróbuję ich nowoczesnej interpretacji nad brzegiem rzeki Hudson.

Iwański z Merriman zaprezentują nowoczesne podejście do polskiej kuchni, aby pokazać, że jest lekka, piękna i apetyczna. Na przykład „pierogi” z wędzonych ryb łososiowatych (sieja), białe szparagi, czy chłodnik z rzeżuchą.

Więcej odkryć i smaku podczas #PolishCuisineWeek, który rozpoczął się 06 maja 2015 r.