Tradycyjnie i ekologicznie
Opublikowano: 16-06-2015
W dniach 19-22 września br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się kolejna edycja targów Smaki Regionów. To wydarzenie, które kusi smakiem i aromatami a także odsłania kulinarne tajemnice naszego kraju.
Targi Smaki Regionów to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw, gromadzą się producenci tradycyjnych rarytasów charakterystycznych dla kuchni danego regionu. Na stoiskach można degustować a także zakupić chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, wyśmienite sery, smażone
na piecu powidła czy miód z pasieki.
Oprócz produktów tradycyjnych i lokalnych na targach można znaleźć również ekoprodukty. Smaki Regionów mają być nie tylko festiwalem żywności tradycyjnej ale też tej wytwarzanej w sposób ekologiczny.
Od kilku lat obserwujemy coraz większe zainteresowanie produktami BIO i chcemy, aby targi stały się miejscem ich prezentacji oraz promocji diety na nich opartej. – informuje Miłosz Jankowiak, Dyrektor Projektu.
Dla zwiedzających targi przygotowywany jest również atrakcyjny program wydarzeń. W tym roku, podczas Smaków Regionów Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP ponownie będzie realizowało projekt „Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa”. W ramach programu specjaliści opowiedzą o pracy piekarzy i tradycji tego zawodu oraz o walorach zdrowotnych pieczywa. Będą pokazy wypiekania chleba, degustacje a dla dzieci zostanie przygotowana minipiekarnia, w której maluchy będą mogły własnoręcznie przygotować bułeczki i rogaliki.
Podczas targów nie zabraknie również pokazów kulinarnych i występów zespołów ludowych. Nowością w tym roku będzie edukacyjny program stowarzyszenia „Polska Ekologia”, które w specjalnie zaaranżowanej strefie będzie zachęcało do spożywania owoców i warzyw.
Targi co roku odwiedza kilkadziesiąt tysięcy smakoszy. Z roku na rok frekwencja na targach jest większa, ponieważ znudzeni masowymi produktami dostępnymi w supermarketach czy też osiedlowych sklepach, z coraz większym zaangażowaniem szukamy nowych smaków, które nie dominują w naszej codziennej kuchni. – tłumaczy Miłosz Jankowiak, Dyrektor Projektu. To dla nas dobry znak. Potwierdza, że projekt jak najbardziej odpowiada potrzebom konsumentów.
Targi Smaki Regionów odbędą się w dniach 19-22 września br. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.