Global Sushi Challenge 2015!
Opublikowano: 24-06-2015
Rusza I edycja „Global Sushi Challenge 2015!” – największego międzynarodowego konkursu dla sushi masterów.
+ Finały krajowe odbędą się aż w 14 państwach świata!
+ Finał Polski odbędzie się 9. września 2015r. w Warszawie
+ Zwycięzcy finałów krajowych wezmą udział w Wielkim Finale w miejscu narodzin sushi – w Japonii, 25. listopada 2015r.!
Konkurs „Global Sushi Challenge” organizowany jest przez World Sushi Skills Institute z Japonii oraz Norwegian Seafood Council – Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza. Jest to największy, jaki został zorganizowany do tej pory, międzynarodowy konkurs dla sushi masterów. Celem „Global Sushi Challenge” jest prezentacja najwyższej jakości sushi przy zastosowaniu zaawansowanych technik z zachowaniem najwyższych zasad bezpieczeństwa i zarządzania produktem. Krajowe finały konkursu odbędą się w 14 państwach między majem a październikiem 2015r. Wielki Finał odbędzie się w listopadzie w Japonii.
Możemy śmiało powiedzieć, że sushi podbiło świat, na stałe wpisując się w kulturę gastronomiczną wielu krajów. Jest bezsprzecznie wizytówką Japonii. Jednak w promocji sushi kluczową rolę odgrywa łosoś norweski – dzięki własnej popularności, jak również szerokiej dostępności. Z badań przeprowadzonych przez Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza wynika, że w Polsce łosoś jest ulubionym składnikiem sushi – deklaruje tak 59% respondentów (źródło: Seafood Study 2015r., IPSOS/NSC Polska 2015).
Miłośników sushi przybywa, jednak zaawansowane umiejętności kreowania sushi, ścisłe przestrzeganie norm jakości i higieny – nie wszędzie są zrozumiałe. Stąd idea konkursu. Celem „Global Sushi Challenge jest także edukacja zarówno sushi masterów, jak i konsumentów na całym świecie. W jury znajdą się m.in. uznane autorytety w przekazywaniu tradycji sushi, technik oraz zarządzaniu procesem jego powstawania – instruktorzy World Sushi Skills Institute. Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest głównym sponsorem konkursu.
Kristin Pettersen – dyrektor polskiego rynku Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza: „Jestem niezwykle podekscytowana nową inicjatywą, która łączy japońską tradycję sushi i norweskiego łososia, który na całym świecie jest jednym z ulubionych składników sushi. Co więcej – ogromnie się cieszę, że konkurs odbędzie się również w Polsce. Jak wiadomo, to właśnie tu, w listopadzie 2014 pobiliśmy Rekord Guinnessa na największą na świecie mozaikę sushi. Dlatego mocno trzymam kciuki za polskich sushi masterów i liczę na ich udział w konkursie!”
„Global Sushi Challenge 2015”
+ Nazwa: Global Sushi Challenge 2015
+ Organizatorzy: Komitet Konkursowy Global Sushi Challenge
− World Sushi Skills Institute
− Norwegian Seafood Council – Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza
+ Sponsorzy:
− Hasegawa Chemical Industry co., ltd,
− Kewpie Corporation,
− Okamoto Industries, Inc.
− Tako Town,
− Yamasa Corporation
+ Czas: maj – listopad 2015
+ Finały krajowe:
− Eliminacje
² Do udziału w konkursie zapraszamy wszystkich sushi masterów z minimum 3-letnim doświadczeniem w zawodzie. Aplikacje należy składać na stronie http://sushichallenge.global/ Wszelkie wskazówki i informacje można znaleźć również w języku polskim na stronie rybyznorwegii.pl
² Spośród złożonych do 31 lipca aplikacji jury wybierze 20 finalistów
² Finaliści dodatkowo zostaną zaproszeni do udziału w dwudniowym seminarium organizowanym przez World Sushi Skills Institute. Uczestnicy Seminarium, po zdanym teście, otrzymają Certyfikat International Sushi Proficiency – jest to jedyny uznany i akceptowany na całym świecie oficjalny certyfikat, przyznawany przez japońskie stowarzyszenie sushi.
– Finały krajowe – kalendarz
17.05: USA |
09.09: Polska |
18.06: Korea |
18.09: Portugalia |
30.06: Japonia |
23.09: Hiszpania |
09.07: Singapur |
30.09: Wielka Brytania |
16.07: Tajwan |
07.10 Szwecja |
27.08: Indonezja |
10.10: Norwegia |
03.09: Niemcy |
15.10: Francja |
+ Finał polski
– Seminarium – 7/8 września w Centrum Technik Kulinarnych Doram, Grupa Dora Metal, Warszawa
– Finał Polski – 9 września w Centrum Technik Kulinarnych Doram, Grupa Dora Metal Warszawa
+ Wielki Finał
– Zwycięzcy finałów krajowych z 14 krajów spotkają się w Wielkim Finale w Tokio. Wielki Finał będzie możliwością poznania laureatów z całego świata i zmierzenia się z nimi podczas konkurencji konkursowych. Będzie to także okazja, aby wspólnie nauczyć się od najlepszych oraz budować globalną siec mistrzów sushi.
– 25. listopada 2015r., Tokio!
+ Nagroda:
– 3-dniowy „sushi tour” w Japonii, kolebce sushi. Jeśli zwycięzca będzie z Japonii – zaprosimy go w trzydniową podróż do Norwegii – kraju pochodzenia łososia – jednego z najpopularniejszych składników sushi.
APLIKACJE I INFORMACJE: www.sushichallenge.global
INFORMACJE: rybyznorwegii.pl